Galerie Foto Odesa sfidează Rusia. "Orașul prinde viață, frica dispare"

Data actualizării: Data publicării:
oameni in odesa
Orașul istoric Odesa sfidează Rusia, printr-o încercare de revenire treptată la viața de zi cu zi. FOTO: Profimedia Images

Dincolo de alarmele sirenelor antiaeriene, controale, patrule și temeri legate de noi atacuri ruse – de pe mare, din aer sau terestre – orașul istoric Odesa sfidează Rusia, printr-o încercare de revenire treptată la viața de zi cu zi.

Jurnaliștii BBC au realizat un documentar în Odesa, unde ucrainenii sunt încrezători că vor ieși învingători în războiul cu Rusia.

"Muzica este viață. Când muzica este redusă la tăcere, orice se poate întâmpla. Muzica este o modalitate de a ne proteja mintea", a spus Olexandr Proletarskyi, critic muzical, în timp ce stă într-un bar amenajat într-o pivniță întunecată din apropierea centrului orașului.

Recenta redeschidere a cluburilor, a restaurantelor de pe plajă și saloanelor cosmetice din Odesa nu reprezintă doar o expresie a sfidării sau a unei nevoi economice, ci reflectă creșterea încrederii oamenilor din oraș cu privire la cursul războiului împotriva Rusiei, cel puțin acolo, pe coasta Mării Negre.

Orașul istoric Odesa sfidează Rusia, printr-o încercare de revenire treptată la viața de zi cu zi. FOTO: Profimedia Images
Orașul istoric Odesa sfidează Rusia, printr-o încercare de revenire treptată la viața de zi cu zi. FOTO: Profimedia Images

"Orașul prinde viață, simt. Cred că frica dispare puțin. Oamenii cred în armata noastră, care ne protejează și se simt protejați, se simt în siguranță. Nu cred că armata rusă va câștiga", a afirmat Alexander Hodosevich, baterist. Bărbatul stă cu un grup de prieteni în clubul More Music, o locație care s-a redeschis recent și unde se susțin concerte live. Clubul se închide acum cu o oră mai devreme, tocmai pentru ca oamenii să aibă timp să ajungă acasă conform intervalului orar permis de autorități.

În nordul orașului, plaja a devenit baricada în fața ofensivei ruse - mine terestre și saci de nisip blochează acum orice acces la mare.

"Am văzut nave rusești. Dar s-au retras. Ei știu că suntem o amenințare pentru ei. Au fost foarte multe atacuri, au fost rachete, drone, bombe. Ei nu vor izbândi însă aici. Doar să încerce să atace - îi vom face să plătească un preț mare", a spus Anatolii, un soldat ucrainean în vârstă de 27 de ani.

Încrederea crescută pe care locuitorii din Odesa o au este justificată de faptul că înaintarea trupelor ruse de-a lungul coastei Mării Negre a fost blocată. Trupele ucrainene din orașul Nikolaiev au împins forțele ruse înapoi spre est. În Herson, primul oraș care a fost capturat de trupele ruse în urmă cu o lună, forțele de securitate ocupante sunt acum acuzate de folosirea forței excesive împotriva protestatarilor civili și de răpirea sau arestarea unor lideri locali.

"[Rușii] au început să răpească oameni, să meargă în casele lor și în locurile în care locuiesc protestatari și activiști. Se pare că folosesc tehnici și tactici amenințătoare. A fost cu adevărat înfricoșător", a declarat Lada Danik, lector universitar din Herson.

Oamenii din Odesa sunt recunoscători soldaților ucraineni din Nikolaiev sau Voznesensk care au rezistat și au blocat forțele terestre ruse în înaintarea lor spre vest. 

În ceea ce privește atacurile de pe mare, analistul de securitate Hanna Shelest spune: "Este pur și simplu imposibil să câștige așa. Dacă te uiți la condițiile tehnice, la terenul strategic, Odesa nu a fost niciodată un oraș ușor de luat (de pe mare). Istoria a dovedit-o de mai multe ori".

Între timp, vastele catacombe ale orașului - poate 2.500 km de tuneluri subterane săpate de-a lungul ultimelor două secole - sunt pregătite din nou ca posibile adăposturi antiaeriene. Au fost aduse acolo saltelele și provizii de alimente. Pe un zid de piatră încă este vizibil un graffiti din anii 1940, cu mesajul "Moarte fasciștilor". Oamenii din Odesa sunt ferm convinși că Rusia nu are nicio șansă să câștige acest război.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Foto Profimedia
Românii renunță la autoturismele electrice în favoarea celor hibrid. Ce mărci preferă europenii
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...