Occidentul condamnă declarația ministrului israelian care a spus că înfometarea palestinienilor din Gaza „ar putea fi justă și morală”

Data actualizării: Data publicării:
Palestinians Israeli conflict in West Jerusalem - 03 Jun 2024
Ministrul de Finanțe, Bezalel Smotrich (foto), a dat de înțeles că Israelul e forțat să trimită ajutor umanitar în Gaza, că nu are de ales. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Aliații occidentali ai Israelului au condamnat remarcile ministrului israelian de finanțe care a sugerat că provocarea înfometării populației de peste 2 milioane de palestinieni din Gaza „ar putea fi justă și morală” până când ostaticii ținuți de Hamas vor fi eliberați.

Ministrul de Finanțe, Bezalel Smotrich, a declarat luni într-un discurs că Israelul nu are de ales decât să trimită ajutor umanitar în Gaza.

Nu este posibil în realitatea globală de astăzi să gestionăm un război – nimeni nu ne va permite să înfometăm 2 milioane de oameni, chiar dacă acest lucru ar putea fi just și moral până când nu vor întoarce ostaticii”, a spus el la o conferință în sprijinul așezărilor evreiești.

Smotrich, un partener cheie în coaliția de guvernare a prim-ministrului Benjamin Netanyahu, sprijină reocuparea Gazei, reconstruirea așezărilor evreiești care au fost îndepărtate în 2005 și ceea ce el descrie drept migrația voluntară a unui număr mare de palestinieni din teritoriu.

Uniunea Europeană a condamnat miercuri afirmațiile sale, menționând că „înfometarea deliberată a civililor este o crimă de război”, potrivit Independent.

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a calificat aceste remarci „dincolo de infame”, spunând că „demonstrează, încă o dată, disprețul său pentru dreptul internațional și pentru principiile de bază ale umanității”.

David Lammy, noul secretar de externe al Marii Britanii, a declarat că „nu poate exista nicio justificare pentru remarcile ministrului Smotrich”.

Ne așteptăm ca guvernul israelian să le retragă și să le condamne”, a scris el pe platforma de socializare X.

Ambasadorul Germaniei în Israel, Steffen Siebert, a numit remarcile „inacceptabile și îngrozitoare”.

Este un principiu al dreptului internațional și al umanității să protejăm civilii într-un război și să le oferim acces la apă și hrană”, a scris el pe X.

Organizațiile umanitare spun că eforturile de a livra alimente și ajutor au fost împiedicate de restricțiile israeliene, de luptele în desfășurare și de încălcarea legii și ordinii. Israelul spune că permite intrarea ajutorului umanitar nelimitat și dă vina pe agențiile ONU pentru că nu l-au furnizat prompt.

Ofensiva în curs a Israelului a ucis aproape 40.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, și a provocat devastări pe scară largă.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri