Șefa executivului local scoțian, Nicola Sturgeon, spune că „nu a fost niciodată mai sigură de obținerea independenței Scoției decât este acum”. Afirmația va fi parte a discursului pe care Sturgeon îl va susține în fața colegilor ei din Partidul Național Scoțian la conferința anuală a formațiunii, scrie The Guardian.
„Independența Scoției este foarte vizibilă – cu unitate, smerenie și muncă sunt sigură că vom atinge acest obiectiv. Independența are, acum, sprijinul unei majorități a opiniei publice. Țara noastră are un potențial și o rezervă de talent atât de mare. Putem construi o economie rezistentă care să aibă dreptatea ca fundament”, spune Nicola Sturgeon.
Prim-ministrul Scoției spune că Scoția „este pe cale să facă istorie” și insistă că obiectivul independenței țării „este foarte vizibil”. Comentariile sale vin după o victoria zdrobitoare obținută de partid la ultimele alegeri generale britanice, în care SNP a obținut 48 din cele 59 de locuri în Scoția.
De atunci, mai multe sondaje de opinie arată că o majoritate a scoțienilor sunt acum în favoarea secesiunii. Boris Johnson a spus, însă, în mod repetat, că nu va permite un nou referendum pentru independența Scoției. Sturgeon insistă că partidul său ar putea cere un nou referendum dacă va obține majoritatea covârșitoare la alegerile parlamentare locale din Scoția, de anul viitor.
Un referendum privind independența Scoției a mai avut loc și în 2014, însă atunci scoțienii au respins opțiunea secesiune și au optat să rămână parte a Regatului Unit. De atunci, însă, multe alte evenimente și decizii luate la nivelul Regatului Unit, precum Brexitul, căruia scoțienii i s-au opus cu îndârjire, au început să îndrepte opinia publică spre o susținere mai mare a opțiunii independenței.
Scoția și Anglia au format Regatul Marii Britanii în 1707, cele două țări intrând într-un „contract” voluntar de uniune politică, administrativă și teritorială. Cele două țări fuseseră, anterior, unite printr-o uniune personală dinastică încă din 1603, când Regele Scoției, Iacob al VI-lea a moștenit Coroana Angliei după moartea Elisabetei I (Tudor), care a murit fără urmași. După ce a moștenit Coroana Angliei, Iacob VI (Scoția) și I (Anglia) și-a mutat curtea la Londra și a condus cele două țări din capitala Angliei.
Editor : Adrian Dumitru