O uriașă navă nazistă a fost descoperită în largul coastelor Norvegiei, la 80 de ani de la dispariția sa

Data actualizării: Data publicării:
Nava nazistă Karlsruhe, scufundată acum 80 de ani, a fost descoperită în largul coastelor Norvegiei
Nava nazistă Karlsruhe, scufundată acum 80 de ani, a fost descoperită în largul coastelor Norvegiei Foto: Stattnet/Isurvey

O navă germană scufundată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost găsită zăcând pe fundul apei la 80 de ani de la dispariția sa, în aprilie 1940. Dar nu istoricii, arheologii, pasionații de scufundări sau căutătorii de comori au găsit-o, ci angajații companiei publice de electricitate a Norvegiei.

Echipele Statnett, operatorul rețelei electrice publice din Norvegia, au avut parte de o mare surpriză. În largul coastelor norvegiene, la circa 488 de metri adâncime, zăcea o uriașă navă de război germană: un crucișător de 174 de metri lungime, botezat „Karlsruhe”, datând din al Doilea Război Mondial, relatează CNN.

Nava a fost găsită la circa 13 mile marine de Kristiansand, un oraș care a fost atacat la 9 aprilie 1940, când Germania nazistă a invadat Norvegia. Vasul, care a participat la operațiune, a fost lovit apoi de o torpilă trasă de un submarin britanic. 

Nimeni nu știa unde se scufundase nava naziștilor

Frode Kvalø, arheolog și cercetător la Muzeul de Marină al Norvegiei, spune că vasul „Karlsruhe” a fost „singura navă de război de mare calibru a Germaniei care a fost pierdută în timpul atacului asupra Norvegiei, dar a cărei poziție a rămas necunoscută”. Despre această navă, dotată cu turbine cu aburi și cu nouă tunuri, se pomenea în cărțile de istorie, dar nimeni nu știa exact unde s-a scufundat.

Înainte de a se scufunda, „Karlsruhe” s-a aflat mai întâi sub focul artileriei din fortăreața din Odderøya, insula din apropiere de Kristiansand, apoi a fost atacată cu torpile de submarinul britanic Truant. Cum vasul suferise pagube importante, înșiși germanii au decis să-și distrugă nava, activând și ei încă o torpilă.

Însă în ciuda avariilor suferite, nava s-a păstrat incredibil de bine pe fundul marin, putând fi recunoscută. Chiar și zvastica nazistă a rămas vizibilă. 

zvastica karlsruhe - stattnet
Zvastica navei Karlsruhe încă se mai zărește, deși vasul nazist zace pe fundul apei de 80 de ani Foto: Stattnet

Nava nu s-a răsturnat, ci a rămas „în picioare”

Frode Kvalø este uluit, de asemenea, de poziția pe care o are Karlsruhe. În mod normal, o navă de asemenea proporții se răstoarnă atunci când este lovită. Or, „Karlsruhe” a fost găsită „în picioare”, cu tunurile îndreptate amenințător în apele mării. 

Chiar dacă cercetările în jurul misterioasei epave au putut fi făcute abia în această vară, primele semne care indicau posibilitatea unei asemenea descoperiri au apărut acum trei ani. 

karlsruhe nava tunuri norvegia - stattnet
Tunurile navei Karlsruhe, scufundată în urmă cu opt decenii, s-au conservat foarte bine Foto: Stattnet

Cum a fost descoperită nava „Karlsruhe”

În timpul unor lucrări de inspectare, un sonar al societății Stattnet a depistat, la 15 metri de cablul electric submarin ce leagă Norvegia de Danemarca, epava unei nave, însă compania recunoaște că nu se aștepta să dea peste o descoperire atât de importantă. 

În această vară, inginerul Ole Petter Hobberstad a făcut cercetări suplimentare, cu ajutorul unui robot teleghidat. „Când rezultatele ne-au arătat că este o navă care a fost torpilată, am înțeles că era din timpul războiului. Iar când tunurile au devenit vizibile pe ecran, am realizat că este vorba de o navă de război uriașă”, a povestit inginerul.

epava navei naziste karlsruhe descoperită pe fundul mării in Norvegia dupa 80 de ani de la scufundare

Norvegia, cinci ani sub ocupație nazistă

Când a izbucnit, în septembrie 1939, Al Doilea Război Mondial, Norvegia s-a declarat neutră, dar Hitler a ordonat șapte luni mai târziu, în aprilie 1940, invadarea țării. Trupele germane au ocupat rapid Oslo, Bergen, Trondheim și Narvik. Sprijinită de forțele aliate, armata norvegiană a reușit să mai opună oarecare rezistență, dar naziștii au preluat total controlul în iunie 1940, ocupând Norvegia până la eliberarea din aprilie 1945.

Într-o carte publicată în același an cu invazia nazistă, amiralul german Otto Schenk a povestit despre episodul scufundării navei. El spune că era o ceață densă, iar „Karlsruhe” a fost atacată de artilerie de îndată ce a intrat într-un fiord de lângă Kristiansand. Ulterior a fost lovită de o torpilă britanică. În aceste condiții, comandantul german a dat ordinul scufundării crucișătorului.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...