O ucraineancă a făcut 5 milioane de euro cu acte de invaliditate pentru cei care fugeau de mobilizare. De teamă, a aruncat bani pe geam

Data actualizării: Data publicării:
Generates,An,Abundance,Of,Euro,Banknotes,,50,,100,,200,And
Euro. Foto: Shutterstock

Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în diferite monede reprezentând echivalentul a circa 5 milioane de euro de la o responsabilă însărcinată cu evaluarea medicală a celor supuşi procesului de mobilizare şi care ar fi încasat aceşti bani de la bărbaţi ce s-au sustras mobilizării în armata ucraineană, care după mai mult de doi ani şi jumătate de război cu Rusia are nevoie să-şi completeze efectivele, o soluţie avansată de mai mulţi parlamentari ucraineni fiind scăderea vârstei de recrutate de la 25 la 20 de ani, relatează blick.ch.

Biroul naţional de investigaţii (DBR) ucrainean a descoperit "aproape şase milioane de dolari" în diferite devize, plus bijuterii şi alte obiecte de valoare, în urma unor percheziţii la domiciliul şi biroul şefei comisiei medicale din regiunea central-vestică Hmelniţki, însărcinată cu evaluarea aptitudinii militare a bărbaţilor convocaţi în armată.

A aruncat bani pe fereastră în timpul percheziției

În timpul percheziţiei, ea a încercat să se debaraseze de o parte din bani aruncând pe fereastră saci cu bancnote. Au fost de asemenea găsite în biroul său documente false de invaliditate şi liste cu bărbaţi cu diagnostice fictive.

Această responsabilă, identificată de presă sub numele de Tetiana Krupa, a fost arestată, împreună cu fiul său complice şi riscă până la 12 ani de închisoare şi confiscarea întregii averi. Pe lângă sumele în bani cash descoperite, această familie mai are peste două milioane de euro în conturi bancare, plus proprietăţi imobiliare în Ucraina, Austria, Spania şi Turcia.

La rândul său, Serviciul de Securitate ucrainean (SBU) a anunţat tot vineri destructurarea unui grup infracţional constituit din 13 persoane care au ajutat în oraşul nord-estic Harkov peste 400 de bărbaţi să se sustragă mobilizării cu ajutorul unor documente de invaliditate false, obţinute în schimbul unor sume cuprinse între 2.000 şi 5.000 de dolari.

După mai mult de doi ani şi jumătate de război cu Rusia, armata ucraineană are nevoie de noi soldaţi în rândul trupelor sale diminuate şi epuizate. Prin urmare, Ucraina a adoptat măsuri stricte de mobilizare care au condus la numeroase tentative de fugă din ţară şi la acţiuni de recrutare forţată în care ofiţerii recrutori recurg inclusiv la metode brutale.

Sistem corupt

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a demis anul trecut pe toţi comandanţii comisariatelor militare din ţară pentru a elimina un vast sistem corupt prin care bărbaţii încorporabili se sustrag mobilizării prin oferirea de mită şi le-a cerut bărbaţilor ucraineni care au plecat în străinătate, în pofida legii marţiale care le interzice plecarea din ţară, să revină în Ucraina pentru a lupta pe front sau măcar pentru a lucra şi plăti impozite.

De asemenea, Zelenski a promulgat în aprilie o nouă lege privind mobilizarea, care înlesneşte procedurile pentru încorporare şi înăspreşte pedepsele împotriva celor care încearcă să se sustragă acesteia, şi a redus vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani.

În parlamentul de la Kiev este în prezent discutată posibilitatea reducerii vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani. "Nu avem suficienţi oameni, nu avem suficient de mulţi oameni tineri", a declarat deputatul Román Kostenko, membru al partidului liberal Holos (Vocea), referindu-se la situaţia efectivelor armatei.

"Poziţia mea este clară: să nu coborâm până la vârsta de 18 ani, dar de la 20 de ani ar trebui să recrutăm, să echipăm şi să luptăm împreună pentru ţara noastră", a adăugat acelaşi deputat, precizând că propunerea nu a fost încă discutată în Comisia de Securitate Naţională şi Apărare.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zi neagră în lumea filmului. A murit în somn marele actor
Digi FM
Dan Negru, revoltat de felul în care a fost construit DN2, supranumit și „Drumul Morții”: „Un metru între...
Pro FM
Eminem, în lacrimi când și-a văzut fiica mireasă. Mesajul ei l-a topit: "În inima mea, eu voi rămâne mereu...
Film Now
Cum arată Mark Wahlberg la vârsta de 53 de ani. Actorul, la bustul gol în timp ce se bucura de vacanța cu...
Adevarul
Acţiunea BLOCADA: control corporal şi al bagajelor, legitimări şi filtre mixte în Sectorul 2
Newsweek
Pensionarii au luat la recalculare pensie cu 140 lei mai mică decât a spus guvernul. Cine e vinovat?
Digi FM
Cât au costat deplasările lui Iohannis în străinătate, în două mandate. Suma record pe care a plătit-o...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Sean Penn și iubita sa din Republica Moldova, cu 34 de ani mai tânără, fotografiați în aeroportul LAX, după...
UTV
Au aparut imagini socante de la petrecerile lui P. Diddy. Rapperul a pus o femeie dezbracata pe masa, printre...