O terapie surprinzătoare pentru bolnavii cu „long COVID” dă rezultate neașteptate în Marea Britanie

Data actualizării: Data publicării:
femeie tanara cu capul putin plecat isi concentreaza atentia pe ceea ce face
Sheeba, pacientă suferind de „long COVID” a învățat cum să respire fără să obosească Foto: captură Digi24

Atunci când vorbim despre victimele COVID, ne referim în principal la cei care au murit sau sunt grav bolnavi. Dar mai este un grup, de multe ori trecut cu vederea: oameni care au trecut prin boală și resimt efectele ei chiar și după câteva luni. Experții i-au dat un nume: „long COVID” sau „COVID pe termen lung”.  Un simptom des întâlnit este greutatea de a respira. O clinică din Marea Britanie s-a gândit să apeleze la artiști de operă, care să îi învețe pe pacienți cum să respire corect. Proiectul s-a dovedit un succes, iar acum va fi preluat în toate clinicile din Regat. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.


Tânăra Sheeba suflă cu un pai într-un pahar cu apă pentru a combate sechelele COVID-ului. Suzi Zumpe o învață cum să facă. Este artist-trainer și îi arată exerciții de respirație.

„Pentru unii dintre ei este un efort mare în acest moment. Dar ajută vocea”, spune Suzi Zumpe, „antrenorul de respirație”. A dezvoltat exerciții speciale de respirație pentru pacienții care au avut COVID.

Mulțumită lui Suzi, Sheeba este din nou sănătoasă și are hobby-uri noi. În urmă cu un an, a făcut o formă gravă de COVID și a avut nevoie de oxigen.

„De la pat până la baie rămâneam fără suflare”

„După trei luni, știu că încă mă simțeam foarte obosită. Nu puteam să respir. Pur și simplu, de la pat până la baie rămâneam fără suflare”, povestește Sheeba.

Medicul ei de familie nu știa cum să o ajute. Este problema cu care se confruntă mulți alți pacienți care au avut boala. Din întâmplare, Sheeba a auzit despre un studiu științific care implică diferite metode de terapie. Dar nu și-a imaginat niciodată că, dintre toți oamenii, artiștii de la Opera Națională Engleză ar putea să o ajute.

„Eram foarte sceptică. Eram ceva de genul: Cum poate ajuta cântatul?! Nu știam ce e în spate, științific vorbind. Și mai era ceva: eu nu cântam. Nici măcar nu sunt vorbitoare nativă de engleză. Deci, cum puteam eu să cânt aceste versuri și în fața unor oameni pe care nu-i cunosc? Dar a fost un mediu atât de lipsit de prejudecăți, încât toată lumea s-a simțit în largul său”, își continua Sheeba povestea.

Acum are un suflu suficient de puternic pentru un spectacol spontan în aer liber. Se antrenează pentru asta o dată pe săptămână, chiar dacă pe Zoom.

Cum să-ți „scrii” numele cu vocea

„Brațele la nivelul umerilor!”

Sesiunile se concentrează pe o postură mai bună, pe relaxare și - mai presus de toate – pe conștientizarea respirației.

„Rămâneți așa pentru moment”.

„Exersăm mult încetinirea ritmului de respirație. Pentru că, dacă respirați alert, inspirați mult aer și aveți tendința să nu expirați. Le oferim oamenilor instrumente pentru a încetini lucrurile și pentru a-i ancora în momentul prezent și asta îi ajută cu adevărat”, explică Suzi Zumpe.

Ea le arată chiar cum să-și „scrie” numele cu vocea!

„E fabulos. Iar acel sunet permite coardelor noastre vocale să se întindă fără a resimți impactul pe care-l are cântatul. Nu este important să-i învățăm pe oameni multe tehnici noi. Încercăm mai degrabă să-i scăpăm de lucrurile cu care s-au confruntat într-o perioadă teribil de grea. Și să revină la sentimentul de bine pe care îl oferă ușurința de a respira”, spune Suzi Zumpe.

Surpriza pe care o pregătește Opera Națională Engleză

Cântând împreună în timpul sesiunilor, se creează și un sentiment de comuniune.

„Nu m-aș fi putut imagina ieșind singură din acel întuneric. A fost un sprijin uriaș. Suntem ca o familie acum. Poți spune că am avut un țel comun: să ne facem bine. Și ce e mai frumos decât să cântăm ca să ne vindecăm plămânii?”, mărturisește Sheeba.

Visul Sheebei este acum să cânte pe o scenă de operă adevărată, alături de ceilalți. Iar visul ei s-ar putea împlini de îndată ce pandemia va dispărea. Pentru că Opera Națională Engleză plănuiește o producție foarte specială cu pacienții care au avut mult timp sechele post-COVID.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri