Venezuela a lansat prima ei criptomonedă, numită El Petro, în speranța că ar putea aduce o redresare din marasmul economic în care țara se află, măcinată puternic de hiperinflație, conflicte civile, criză alimentară și de prețul volatil al barilului de petrol.
Liderul de la Caracas, Nicolas Maduro, speră ca moneda virtuală, susținută de rezervele petroliere ale Venezuelei, să aducă rapid o infuzie de până la 6 miliarde de dolari în economia națională, prin atragerea de investiții din Qatar și Turcia.
El Petro a fost creat pentru a depăşi sancţiunile financiare impuse de Statele Unite și pentru a genera un nou mecanism de plată pentru bunuri şi servicii.
Valoarea criptomonedei va fi asociată cu preţul petrolului venezuelean, iar statul îl va accepta pentru plata impozitelor, contribuţiilor şi a altor obligaţii.
Opoziția din Adunarea Națională, care a încercat să blocheze legislativ lansarea criptomonedei, susține că El Petro pare „croită special” pentru corupție și că nu reprezintă o monedă virtuală, ci „vânzarea în avans a petrolului venezuelan”, transmite International Business Times, citându-l pe unul dintre liderii opoziției, Jorge Millan.
Potrivit Reuters, El Petro va avea 82,4 milioane de unităţi disponibile.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro i-a propus, pe Twitter, omologului său american Donald Trump să se întâlnească, la Caracas sau la Washington, pentru a începe un „dialog”, scrie AFP, citată de News.ro.
„@RealDonaldTrump a făcut campanie apărând neamestecul în afacerile interne ale altor ţări. A venit momentul aplicării (acestei doctrine) şi să se treacă de la un program de agresiune la un program de dialog. Dialog la Caracas sau la Washington? Locul şi ora dumneavoastră vor fi ale mele”, a scris Maduro pe reţeaua de socializare.
Preşedintele venezuelean face acest gest în contextul în care relaţiile între cele două ţări se află cel mai scăzut nivel.
La începutul lui februarie, secretarul de Stat american Rex Tillerson a anunţat că Statele Unite intenţionează să impună sancţiuni exporturilor petroliere venezuene.
Washingtonul, care critică un regim „corupt şi ostil” şi îl cataloghează pe Nicolas Maduro drept un „dictator”, a impus deja sancţiuni, individual, unor oficiali guvernamentali de rang înalt de la Caracas.
La rândul său, Nicolas Maduro a denunţat, săptămâna aceasta, un presupus plan „de invazie militară” a Venezuelei, orchestrat în opinia sa de Washington din Columbia vecină.