O suprafață de pădure de dimensiunea Franței s-a regenerat natural la nivel mondial în ultimii 20 de ani, arată un studiu citat de BBC.
Pădurile regenerate ar putea absorbi echivalentul a 5,9 gigatone de dioxid de carbon - mai mult decât cantitatea anuală de emisii produsă de SUA, potrivit grupurilor de conservare.
O echipă condusă de organizația World Wide Fund for Nature (WWF) a folosit date din satelit pentru a construi harta pădurilor regenerate.
Regenerarea pădurilor implică recuperarea zonelor împădurite fără nicio intervenție umană sau cu intervenții minime, acestea constând în plantare de copaci, delimitarea zonelor pentru a restrânge accesul animalelor domestice sau îndepărtarea plantelor invazive.
William Baldwin-Cantello de la WWF a spus că regenerarea naturală a pădurilor este deseori mai "ieftină, productivă și favorabilă biodiversității decât plantarea activă de păduri". În același timp, el spune că regenerarea pădurilor trebuie apreciată la adevărata valoare. "Pentru a evita schimbările climatice periculoase trebuie să oprim despădurirea și să refacem zonele împădurite".
"Milioane de hectare de păduri sunt despădurite în fiecare an, cu mult mai multe decât se regenerează", spune William Baldwin-Cantello.
Pădurea Atlanticului din Brazilia oferă speranțe, potrivit studiului. O suprafață de mărimea Olandei s-a regenerat acolo în ultimii 20 de ani. Totodată, în pădurile din nordul Mongoliei 1,2 milioane de hectare de pădure s-au regenerat în ultimii 20 de ani. Fenomenul de regenerare s-a remarcat și în Africa Centrală și Canada.
În același timp, cercetătorii avertizează că pădurile lumii se confruntă cu multe amenințări. În ciuda semnelor încurajatoare, precum cazul pădurilor de pe coasta Braziliei, despădurirea se produce cu o asemenea viteză încât este nevoie ca suprafața împădurită să-și dubleze dimensiunea pentru a atinge pragul minim de conservare.
Una dintre cele mai simple metode de a reduce emisiile de carbon este plantarea de copaci. Cu toate acestea, cercetătorii spun că trebuie plantați copacii potriviți în locurile potrivite pentru ca această măsură să producă rezultate.
Editor : V.M.