O rețea de conturi false face propagandă pro-China. Unele profiluri sunt generate prin inteligență artificială

Data publicării:
planeta inconjurata de profiluri de social media
China își face propagandă prin intermediul unei rețele de conturi false de social media, uneori generate de inteligența artificială, potrivit unui studiu Foto: Guliver/GettyImages

O rețea extinsă, de peste 350 de profiluri false pe social media, promovează idei pro-China și încearcă să îi discrediteze pe cei care sunt considerați opozanți ai guvernului de la Beijing. Scopul este de a delegitima Occidentul și de a spori influența și imaginea pozitivă a Chinei în străinătate, sugerează un raport realizat de Centrul pentru Reziliența Informațională (CIR).

Reţeaua de presupuse conturi false, care postează mesaje în limbile engleză şi chineză, abordează şi comentează chestiuni precum legea armelor din SUA, pandemia, drepturile omului în provincia Xinjiang, conflictele externe sau discriminarea rasială şi neagă acuzaţiile la adresa Chinei.

Unele conturi - fie de Twitter, Facebook, Instagram sau YouTube - folosesc poze de profil false generate de inteligența artificială, în timp ce altele par să fi fost deturnate după ce anterior avuseseră postări în alte limbi, relatează BBC. 

O caricatură cu mesaj

Aceste profiluri false fac să circule, de pildă, caricaturi grotești care îl înfățișează pe magnatul chinez Guo Wengui, un critic vehement al Chinei, aflat în exil, și alte figuri controversate precum cercetătoarea Li-Meng Yan, care în aprilie 2020 a fugit în Statele Unite și de acolo susține că SARS-CoV-2 a fost fabricat într-un laborator chinez, și Steve Bannon, fostul strateg politic al lui Donald Trump.

Steve Bannon apare în caricatură ca un demon cu dolari în mână, Li-Meng Yan are o limbă bifurcată, iar Guo Wengui are coadă și ține în mână un steag american.

Toate aceste persoane au fost, la rândul lor, acuzate de răspândirea dezinformării, inclusiv a unor informații false despre Covid-19, precizează BBC.

caricatura china - bbc
Caricatură propagată de conturi false pro-chineze Foto: BBC

Nu există o dovadă concretă că rețeaua are legătură cu guvernul chinez, dar, potrivit CIR, aceste conturi seamănă cu alte profiluri pro-China care au fost suspendate anterior de Twitter și Facebook, precizează BBC. Aceste rețele amplificau narațiuni pro-China similare celor promovate de reprezentanții statului chinez și de mass-media de stat.

Statele Unite, prezentate ca având probleme cu drepturile omului

Una dintre narațiunile promovate de rețea prezintă SUA ca având probleme cu drepturile omului. Postările conturilor false citează, printre exemple, uciderea lui George Floyd, precum și discriminarea asiaticilor.

În același timp, unele conturi neagă insistent încălcările drepturilor omului în regiunea Xinjiang, calificând acuzațiile drept „minciuni fabricate de Statele Unite și de Occident”.

Rețeaua difuzează constant un amestec de conținut anti-american, clamând de pildă că retragerea din Afganistan este o „înfrângere a SUA” și prezentând-i pe americani drept aliați neloiali, pentru că nu au ajutat India în criza COVID.

Cum a fost descoperită rețeaua?

CIR a cartografiat hashtag-urile preferate de rețele de propagandă identificate anterior, descoperind mai multe conturi ce prezentau similitudini.

Printre indiciile relevante: niveluri ridicate de activitate ale unor conturi ce promovau narațiuni de propagandă și utilizarea repetată a acelorași hashtag-uri. Conturile nou create, conturi cu nume de utilizator ce păreau a fi generate aleator, precum și conturile cu foarte puțini urmăritori au ridicat, de asemenea, suspiciuni.

Unele profiluri au fost create pentru a posta conținut original, în timp ce altele doar au partajat, apreciat și au comentat la acele postări inițiale, pentru a le ajuta să ajungă la un public mai larg.

Acest tip de activitate este adesea denumit „astroturfing”, menționează BBC.

Oameni care nu există, generați de inteligența artificială

Multe dintre profilurile false au folosit fotografii generate de inteligența artificială - un fenomen relativ nou care permite computerelor să creeze imagini realiste ale unor persoane care nu există. Spre deosebire de imaginile de profil „furate” de la persoane reale, imaginile generate de inteligența artificială, create printr-un program de învățare automată numit StyleGAN, nu pot fi urmărite cu ajutorul unei căutări inverse.

Utilizarea imaginilor de profil false în campaniile de dezinformare devine tot mai frecventă, pe măsură ce utilizatorii și platformele devin tot mai atenți la conturile suspecte.

CIR a utilizat diverse tehnici pentru a identifica imaginile false de profil din rețea. De pildă, imaginile artificiale plasează întotdeauna ochii în același loc, astfel încât la o aliniere a tuturor acestor fotografii, se obțin linii perfecte. În mod normal, o colecție aleatorie de imagini ale unor persoane reale ar prezenta o variație mult mai mare în ceea ce privește alinierea ochilor.

imagini artificial - benjamin strick cir via bbc
Imaginile create artificial pun ochii oamenilor în același loc Foto: Benjamin Strick (CIR) via BBC

Alte indicii sunt marginile neclare din jurul părului, dinți în unghiuri ciudate și obiecte neclare în jurul personajului.

Multe dintre conturile de Facebook despre care se crede că fac parte din rețea păreau să aibă nume turcești. Este posibil ca aceste conturi să fi aparținut cândva unor persoane reale, dar să fi fost deturnate sau vândute ulterior și să fi primit noi imagini de profil, arată studiul CIR.

După ce CIR și-a făcut public studiul, Facebook, Twitter și YouTube au eliminat conturile suspecte de pe platformele lor. 

Cum se dă China de gol

În ultimul deceniu, miliarde de dolari au fost investite în finanțarea creșterii prezenței Chinei pe platformele sociale internaționale.

Însă cum Facebook, Twitter și YouTube sunt blocate în China continentală și sunt accesibile doar prin intermediul unui VPN, China a avut nevoie de „voci străine” pentru propagandă.

A apărut astfel „diplomația războinicilor lupi”, cu oficiali care folosesc conturile de Twitter pentru a flutura steagul retoricii Partidului Comunist. China vrea să se prezinte ca un prieten al lumii - și nu ca un stat represiv și autoritar, așa cum o prezintă națiunile occidentale.

Pe de altă parte, China se mai dă de gol cu ceva - în această țară, cunoștințele de limba engleză sunt limitate și există adesea semne evidente și stângace care indică faptul că în spatele unor conturi se află un trol chinez. Mulți se bazează pe un software de traducere automată pentru a transforma mesajele chinezești în engleză, ceea ce înseamnă că aceste mesaje sunt pline de greșeli de scriere sau conțin structuri gramaticale stângace.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...