Polițiștii spanioli au destructurat o rețea de infractori care exploata refugiați ucraineni pentru a produce ilegal tutun și țigări, relatează BBC.
Grupul infracțional opera pe teritoriul a trei regiuni din Spania, iar polițiștii au reușit să aresteze 27 de persoane implicate. Infractorii au reușit să aducă în țară cantități mari de tutun pe care îl transformau în țigări contrafăcute.
Fabricile ilegale, în care erau obligați să muncească refugiați ucraineni, în condiții foarte proaste, produceau mai mult de 500.000 de pachete de țigări contrafăcute pe zi, acestea urmând să fie vândute apoi în Spania și în afara țării.
Polițiștii spun că ucrainenii, care au fugit din țara din cauza invaziei rusești, trăiau înghesuiți în adăposturi improvizate în interioriul fabricilor ilegale. Refugiații erau forțați să muncească ore în șir și nu aveau voie să iasă din spațiul respectiv pentru a nu fi detectați, în condițiile în care unii dintre ei intraseră ilegal în Spania.
Între timp, șefii organizației trăiau în lux, ocupându-se inclusiv de spălare de bani pentru operațiunea lor de contrabandă cu țigări.
Autoritățile spaniole au confiscat produse din tutun în valoare de 37,5 milioane de euro, mașini de lux, bijuterii și sume mari de bani cash în raid. Peste 20 de locuințe, spații industriale și magazine au fost percheziționate.
Prima fabrică ilegală a fost descoperită la o fermă de găini în apropiere de Sevilla, la finalul lui 2021, ceea ce i-a condus pe polițiști spre alte două operațiuni, în estul regiunii Valencia și în La Rioja, în nord.
Polițiștii spanioli au fost ajutați inclusiv de agenția europeană Europol.
Conform ONU, sunt aproape opt milioane de refugiați ucraineni peste tot în Europa. Peste 160.000 sunt înregistrați în Spania.
În noiembrie, europarlamentarii au raportat că fenomenul exploatării în muncă a refugiaților ucraineni devine o problemă tot mai mare, în condițiile în care situația lor extrem de dificilă și barierele lingvistice îi fac victime ușoare pentru exploatatorii care au nevoie de forță de muncă „ieftină”sau pentru acțiuni ilegale.
Editor : Adrian Dumitru