Gruparea Rusich, legată de Grupul Wagner de mercenari pro-Putin, îi sfătuiește pe luptătorii săi să nu le raporteze comandanților ruși capturarea prizonierilor de război ucraineni.
Gruparea neonazistă pro-Kremlin, activă în Ucraina, incită la atrocități împotriva prizonierilor de război și promovează explicit torturarea acestoea, inclusiv „eliminarea unor părți ale corpului”, relatează The Guardian.
Un mesaj postat în 22 septembrie pe canalul de Telegram al grupului Rusich pledează pentru „distrugerea prizonierilor pe loc”.
Adam Hadley, director executiv al Tech Against Terrorism, o inițiativă cu sediul la Londra, susținută de ONU, spune că „Rusich, care operează foarte probabil în numele Kremlinului, a promovat comiterea de crime de război în conflict”.
„În ciuda afirmațiilor lui Putin, acțiunile Rusich demonstrează creșterea îngrijorătoare a grupurilor neonaziste care comit atrocități în numele Kremlinului”, a adăugat el.
Luptătorii grupării Rusich, cunoscuți pentru brutalitatea lor din Siria și Crimeea, au fost observați în reginunile Donbas, Herson și Harkov.
Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat pe 15 septembrie sancțiuni împotriva grupării, pe care a legat-o de Grupul Wagner. Rusich este descris ca „un grup paramilitar neonazist care a participat la luptă alături de armata Rusiei în Ucraina”.
„Încurajăm alte democrații să ia în considerare aplicarea de sancțiuni semnificative împotriva Rusich și să ia în considerare dacă este oportun să desemneze Rusich sau Grupul Wagner ca organizații teroriste”, a spus Hadley.
„Credem că acest lucru le va reduce în mod semnificativ capacitatea de a coordona atacuri, de a recruta militanți și de a răspândi propagandă pe de internet și aplicații de mesagerie,” a mai spus el.
Postarea de pe Telegram a grupării conține instrucțiuni specifice și detaliate pentru adepții canalului despre „eliminarea prizonierilor de război din forțele armate ale Ucrainei”.
Sunt date, de asemenea, instrucțiuni explicite de a ucide prizonierii după interogatorii. În plus, gruparea își încurajează luptătorii să ceară bani familiilor prizonierilor pentru a le spune unde sunt trupurile celor dragi.
Capturarea ucrainenilor nu ar trebui raportată la comandamentul militar și, dacă trebuie făcut un raport, aceasta ar trebui să spună că prizonierul este deja rănit sau pe moarte, potrivit postării.
Aceasta pare să fi fost scrisă ca răspuns la recentul schimb de prizonieri, în care peste 215 militari ucraineni au fost eliberați.
Editor : M.B.