Robert Mugabe a condus Zimbabwe timp de 37 de ani. Regimul său a luat sfârșit săptămâna aceasta, în urma unei lovituri de stat, când armata a ieșit pe străzi și a preluat controlul televiziunii de stat.
Dictatorul african în vârstă de 93 de ani a fost plasat sub arest la domiciliu, iar soarta sa rămâne incertă. Răsturnarea lui Mugabe de la puterea pe care a deținut-o în ultimele patru decenii vine în urma unei greșeli tactice a dictatorului, scrie The Guardian.
Pentru a o aduce într-o funcție de putere pe soția sa, în vârstă de 53 de ani, care a fugit din Zimbabwe după preluarea puterii de către armată, Mugabe a inițiat o confruntare decisivă cu singurul om care avea suficientă putere pentru a-l detrona pe dictator, ceea ce s-a și întâmplat.
Emerson Mnangagwa, fost vice-președinte căruia intrigile, longevitatea și imaginea de om dur i-au adus porecla „Crocodilul”, face parte din fosta colonie britanică. El a fost dat jos din funcție fără prea multe explicații în urmă cu nouă zile, pentri că Mugabe voia să o facă vice-președinte pe soția sa.
Mugabe intenționa să îl destituie pe Mnangagwa față în față, în biroul său, însă fostul vicepreședinte a refuzat să se vadă cu dictatorul, motivând că nu poate să călătorească acea distanță, deși cele două instituții se află în capitala Harare.
Mugabe a făcut o a doua încercare, chemându-l pe Mnangagwa la reședința prezidențială dar, din nou, nu a primit niciun răspuns. Dictatorul a interpretat aceste două refuzuri drept un semn de slăbiciune și a acționat: Mnangagwa a fost demis într-o conferință de presă de către purtătorul de cuvânt al lui Mugabe și acuzat de „lipsă de loialitate, lipsă de respect, înșelăciune și iresponsabilitate”.
Mnangagwa a fugit imediat în Mozambic, s-a consultat cu aliații săi și cu armata din Zimbabwe, cu aliații din Johannesburg și reprezentanții oficiali ai guvernului Africii de Sud. Susținerea din partea guvernului sud-african era un element-cheie, fără de care îndepărtarea lui Robert Mugabe de la putere ar fi fost imposibilă.
Luni, Constantine Chiwenga, șeful armatei, a declarat că forțele militare trebuie să intervină atunci când securitatea și stabilitatea țării sunt amenințate.
Acum, oficialii cred că Mugabe își va anunța demisia în acest weekend, însă există voci care susțin că dictatorul nu va renunța fără luptă. Mugabe și-a câștigat reputația unui lider impredictibil și tenace, însă este bătrân și slăbit, așa că o revenire a sa la putere pare improbabilă.