O fregată a marinei germane, trimisă să protejeze navele comerciale în Marea Roșie, a fost aproape de a doborî din greșeală o dronă americană, a relatat miercuri presa germană, conform Deutsche Welle.
Ministerul german al Apărării a confirmat că luni a avut loc un incident cu o dronă în care a fost implicată o națiune aliată, fără a numi țara.
Ministrul Apărării, Boris Pistorius, a declarat că fregata Hesse, care a sosit în regiune la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei misiuni a UE pentru a ajuta la protejarea transportului maritim internațional de atacurile rebelilor Houthi din Yemen, susținute de Iran, a deschis focul după ce eforturile de identificare a dronei necunoscute „nu au avut succes”.
Purtătorul de cuvânt al ministerului, Michael Stempfle, a declarat: „Cazul a fost rezolvat atunci când s-a dovedit că nu era o dronă ostilă, ceea ce a devenit clar doar retrospectiv”.
Din fericire, două rachete trase asupra dronei și-au ratat ținta și s-au prăbușit în mare din cauza „unei defecțiuni tehnice”, potrivit Der Spiegel, care a mai afirmat că aparatul de zbor în cauză era o dronă de recunoaștere americană Reaper.
Fără a-și cita sursele, Spiegel a speculat că este posibil ca drona să se fi aflat în zonă „ca parte a unei misiuni americane antiteroriste”, care nu are legătură cu misiunea din Marea Roșie, dar a precizat că oficialii militari consideră că incidentul de foc între aliați a arătat că coordonarea între cei implicați în diverse misiuni în regiunea din jurul Yemenului „trebuie îmbunătățită”.
Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung a adăugat că este „de notorietate faptul că în regiune sunt folosite drone de luptă americane care nu au nicio legătură cu operațiunea din Marea Roșie”.
Nava Hesse, al cărei echipaj este format din 240 de soldați și marinari germani, a avut mai mult noroc miercuri, când a reușit să doboare două drone lansate de houthi în decurs de 15 minute.
Hesse a ajuns în Marea Roșie la sfârșitul săptămânii, după ce parlamentul german a aprobat vineri participarea sa la misiune, potrivit armatei germane.
Pistorius a declarat miercuri că „s-a dovedit a fi corect să trimitem fregata la începutul lunii februarie, astfel încât aceasta să își poată începe operațiunile... imediat după ce mandatul a fost decis”.
Editor : A.C.