Computerele care generează Bitcoin necesită multă energie electrică. O companie din New York, Greenidge Generation, a transformat o fostă centrală de cărbune într-o „mină” de Bitcoin alimentată cu gaz. Decizia a stârnit critici din partea activiștilor de mediu și politicienilor locali, relatează BBC.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Compania spune însă că își compensează emisiile în proporție de 100% și că intenționează să investească în energia solară. Fosta centrală alimentează 10.000 de computere care generează Bitcoin. Acestea sunt montate e rafturi care ajung chiar și la 10 metri înălțime.
Computerele care „minează” Bitcoin rezolvă ecuații complexe care necesită o cantitate mare de electricitate.
În prezent, un Bitcoin valorează peste 30.000 de dolari.
Dar generarea de criptomonede poate afecta și mediul înconjurător. Ceea ce este neobișnuit la această „fabrică” de Bitcoin este că într-o parte e unitatea de producție a energiei, iar în cealaltă – computerele care o folosesc.
Compania spune că neutralizează emisiile de carbon pe care le generează și că este mai „verde” decât alți generatori de Bitcoin care folosesc cărbune, în China și SUA.
Dar activiștii de mediu și unii politicieni critică acest demers.
Anna Kelles, membră a parlamentului local din New York, spune că în opinia ei, compania ar trebui să închidă „mina” de Bitcoin.
„Nu ar trebui să folosească combustibili fosili ca să beneficieze de aceste computere câțiva oameni de pe Wall Street. Nu merită”, spune ea.
Editor : M.B.