Un bărbat și patru dintre rudele lui au folosit-o pe soția acestuia ca pe o sclavă de casă timp de 18 luni în care au abuzat-o fără oprire, potrivit The Telegraph. Victima a fost, printre altele, amenințată cu moartea și obligată să bea ulei de motor de către membrii familiei.
Mohammed-Shuaib Arshid, în vârstă de 28 de ani, a venit în Marea Britanie împreună cu noua lui soție cu care s-a însurat în urma unei căsătorii aranjate în Pakistan.
S-au mutat într-o casă din vestul Londrei împreună cu tatăl, mama, fratele și sora lui. Rudele lui au supus-o pe soția lui Arshid la un comportament abuziv prin care i-au interzis, printre altele, să își sune familia și prietenii din Pakistan fără permisiune.
Victima nu avea voie să plece din casă pe cont propriu și nu avea acces la actele ei de identitate. De asemenea, nu i-au permis să meargă la facultate și trebuia să se roage de soțul ei ca să aibă bani să își cumpere articole de toaletă necesare.
Victima era obligată să gătească și să curețe toată ziua înainte să poată merge la culcare. Femeia a fost abuzată fizic și mental de cei cinci membri ai familiei, provocându-i daune psihologice pe termen lung.
Cât timp a fost eliberat pe cauțiune, Arshid a comis încă o infracțiune de lipsire de libertate ilegală împotriva unei alte rude și a fost închis pentru opt ani.
Celelalte rude au fost și ele condamnate pentru „comportament de control sau coercitiv într-o relație intimă sau de familie și pentru ținerea unei persoane în sclavie sau servitute”.
Soțul victimei a primit în total 11 ani de închisoare, tatăl său 7 ani, iar mama sa 4 ani. Fratele și sora lui au primit fiecare câte 21 de luni.
Abuzurile au fost comise în perioada octombrie 2017 – aprilie 2019 în casa în care întreaga familie trăia.
„Victima credea că se mută într-o casă de familie în siguranță cu un soț iubitor, dar acțiunile ulterioare ale familiei au demonstrat că nu a fost cazul”, a spus procurorul care s-a ocupat de acest caz.
Un purtător de cuvânt de la Serviciul de Procuratură al Coroanei a spus: „Să fii victima violenței sau a agresiunilor sexuale este făr îndoială o experiență traumatizantă – dar atunci când acest abuz este 'bazat pe onoare', provocările pot fi des resimțite ca fiind imposibil de înfruntat”.
„Dacă cineva este perceput ca aducând dezonoare sau rușine unei familii sau comunități, acesta poate fi 'pedepsit' prin comportament amenințător, viol, răpire, lipsire de libertate, mutilarea genitală a femeilor, căsătorii forțate sau chiar omor – cunoscută și sub numele de crimă de onoare.”
Editor : Raul Nețoiu