O adolescentă din Marea Britanie a fost vindecată de cancer, declarat de medici incurabil, după prima utilizare a unui nou tip de medicament revoluționar. Niciun alt tratament nu a funcționat în cazul Alyssei, care fusese diagnosticată cu leucemie, scrie BBC.
Medicii de la spitalul Great Ormond Street Hospital au folosit un tratament care bazează pe „editarea bazei” și s-au folosit de ingineria biologică pentru a dezvolta un medicament viu.
La 6 luni după tratament, cancerul este nedetectabil, dar Alyssa este în continuare monitorizată în cazul în care acesta revine.
Alyssa, care are 13 ani și este din Leicester, a fost diagnosticată cu leucemie acută limfoblastică cu celule T în luna mai 2021.
Celulele T ar trebui să fie gardienii organismului, dar pentru Alyssa acestea deveniseră periculoase. Cancerul era agresiv. Chimioterapia și apoi un transplant de măduvă osoasă nu au reușit să îl elimine din corpul ei. Fără acest tratament, Alyssa nu ar fi avut șanse de supraviețuire.
„În cele din urmă aș fi murit”, a spus Alyssa. Mama ei, Kiona, a povestit că se temea că sărbătorile de Crăciun ar fi putut fi „ultimul nostru moment cu ea”. Și apoi „a plâns pur și simplu” la cea de-a 13-a aniversare a fiicei sale, în ianuarie.
Ceea ce s-a întâmplat în continuare ar fi fost de neconceput cu doar câțiva ani în urmă și a fost posibil datorită progreselor incredibile în domeniul geneticii.
Echipa de la Great Ormond Street a folosit o tehnologie numită „editare de bază”, care a fost inventată în urmă cu doar șase ani.
Tehnologia permite oamenilor de știință să mărească o parte precisă a codului genetic și apoi să modifice structura moleculară a unei singure baze, transformând-o și schimbând instrucțiunile genetice.
Echipa de specialiști a folosit acest instrument pentru a crea un nou tip de celule T capabile să vâneze și să ucidă celulele T canceroase ale Alyssei. Au început cu celule T sănătoase care proveneau de la un donator și au început să le modifice.
Alyssa a rămas vulnerabilă la infecții, deoarece celulele de design au atacat atât celulele T canceroase din corpul ei, cât și pe cele care o protejează de boli.
După o lună, Alyssa a intrat în remisie și a primit un al doilea transplant de măduvă osoasă pentru a-și reface sistemul imunitar.
„Pur și simplu înveți să apreciezi fiecare lucru mărunt. Sunt recunoscătoare că sunt aici acum”, a spus Alyssa.
Editor : A.P.