Galerie Foto Numărul morților în incendiile din Turcia a crescut la 15. Un document răstoarnă prima ipoteză că focul a pornit de la o miriște
Data actualizării: Data publicării:
Bilanţul incendiului de vegetaţie din sud-estul Turciei care a izbucnit noaptea de joi spre vineri a crescut la 15 morţi, anunţă autorităţile, iar un raport de specialitate conchide că o posibilă cauză e de natură electrică, nu arderea unei miriști cum s-a crezut inițial.
Potrivit conducerii Sănătăţii din provincia Mardin, citată de agenţia oficială turcă de presă Anadolu, trei persoane rănite în incendiu au murit în weekend. Alte două persoane se aflau în continuare la terapie intensivă, a anunţat luni o sursă medcială.
Autorităţile, care au anunţat vineri un bilanţ de 12 morţi, au spus că incendiul a fost provocat de arderea unei mirişti şi au deschis o urmărire penală.
Într-un raport publicat duminică seara, aripa locală a Uniunii Inginerilor şi Arhitecţilor Turci (TMMOB) anunţă însă că ”cauza incendiului nu este miriştea”. ”S-a observat că locul în care a izbucnit incendiul era cultivat şi că nu exista mirişte”, scrie ea, apreciind că această catastrofă ”ar putea să fi fost provocată de liniile electrice” care nu a fost întreținută, așa cum au acuzat locuitorii.
Aceşti experţi, care observă că anumite ”conexiuni ar putea provoca arcuri electrice”, acuză furnizorul de electricitate Dedas de faptul că a ”înlocuit şi reparat stâlpi electrici a doua zi după incendiu, ascunzând astfel probe”. ”Trei experţi judiciari au declarat vineri că unul dintre cablurile conductoare ale liniei de înaltă tensiune ”s-a rupt şi a dat foc ierbii la sol”. Incendiul - în în care au murit peste 900 de oi şi capre, potrivit Ministerului Agriculturii - s-a extins apoi ”într-o zonă largă din cauza (unor rafale de) vânt”, notează ei.
În iunie 2023, un incendiu de vegetaţie asemănător a izbucnit cu aproximativ 20 de kilometri mai la vest. Un tribunal turc l-a condamnat atunci pe furnizorul de electricitate Dedas, pe care l-a găsit vinovat de proasta întreţinere a liniilor, la plata unor despăgubiri sătenilor ale căror terenuri au fost cuprinse de flăcări.
Peste 15.000 de hectare au fost distruse de incendii în Turcia, în 2024, potrivit Sistemului European de Informaţii cu privire la Incendiile de Pădure (EFFIS).
Incendiile, care se multiplică în întreaga lume, sunt asociate unor fenomene anticipate de către cercetători, din cauza încălzirii globale. Creşterea temperaturii, multiplicarea caniculelor şi scăderea precipitaţiilor în anumite locuri reprezintă o combinaţie ideală a izbucnirii incendiilor, care pornesc mai uşor atunci când vegetaţia şi solul sunt uscate.