"Nu vrem să-i servim pe ocupanți". Georgienii se răzbună pe ruși și nu le dau voie în baruri decât dacă dau declarație anti-Putin

Data actualizării: Data publicării:
bar in tbilisi
Georgienii se răzbună pe ruși și nu le dau voie în baruri decât dacă dau declarație anti-Putin. FOTO: Profimedia Images

"Lumea ar trebui să oprească agresiunea rusă" scrie pe un afiș de pe peretele unui bar din Georgia, țară unde zeci de mii de ruși au emigrat de la începutul invaziei. Pentru mulți georgieni, invazia Rusiei în Ucraina a reînviat amintiri dureroase despre războiul ruso-georgian din 2008 și despre sprijinul oferit de Moscova regiunilor separatiste ale Georgiei. 

"Rușii care vin în Georgia nu ar trebui să uite niciodată că vin într-un loc care este atacat de țara lor", a declarat proprietarul barului respectiv.

Totul se întâmplă în condițiile în care rușii care se tem să nu fie recrutați pentru război sau cărora le e frică de criza economică și de o eventuală represiune politică acasă, au ajuns să fie o prezență vizibilă pe străzile capitalei Georgiei, Tbilisi.  

Deși cei mai mulți georgieni nu au probleme cu noua comunitate rusă, unele tensiuni continuă să crească, deoarece războiul de șase luni din Ucraina nu dă semne că se va încheia. 

În acest context, câțiva proprietari de afaceri georgieni au început să solicite clienților ruși să confirme că nu îl susțin pe președintele Vladimir Putin – verbal sau în scris. 

Barul Dedaena este printre locurile care au implementat ceea ce a primit numele de "politică de vize". Astfel, cetățenii ruşi care doresc să intre în bar trebuie să completeze un formular online şi să fie de acord cu o listă de afirmaţii, cum ar fi "Condamn agresiunea rusă în Ucraina".

Vizitatorii sunt rugați, de asemenea, să nu vorbească în rusă și să nu discute politică, potrivit formularului online. 

"Este o politică extremă să spui că oamenii unei anumite națiuni nu sunt bineveniți aici. Dar nu vreau să am pe cineva care să susțină războiul din Ucraina și să voteze pe Putin la barul pe care îl dețin. Nu vrem să-i slujim pe ocupanți", a declarat proprietarul barului, pentru The Moscow Times.

Nu este singurul om de afaceri care are cereri speciale pentru ruși. De exemplu, Banca Națională a Georgiei le-a cerut rușilor să semneze un formular în martie în care să spună: "condamn agresiunea Rusiei în Georgia și Ucraina". 

Cel mai cunoscut club de noapte din Georgia, Bassiani, a împiedicat intrarea rușilor din cauza naționalității lor.

Barul Dedaena a decis să pună în aplicare "politica vizelor" din cauză că au fost înregistrate numeroase situații de comportament neadecvat din partea turiștilor ruși”, așa că măsura a fost luată pentru a proteja localul și pentru a-i păstra imaginea de locație prietenoasă.

"A devenit o obișnuință ca rușii să ceară servicii și meniuri în rusă sau să plătească în ruble. Uneori o fac agresiv, de parcă ar fi ceva care le aparține. Aș prefera să nu introduc politica de vize pentru că nu mi se pare bine - arată groaznic. Dar am fost forțați să o facem", a spus proprietarul barului.

Regulile impuse în bar au dus luna trecută la o serie de atacuri cibernetice în care site-ul locației a înregistrat o avalanșă de recenzii negative. 

Cu toate acestea, mulți ruși care locuiesc în Georgia spun că astfel de măsuri le încalcă drepturile.

"Cred că astfel de măsuri sunt inacceptabile, contrazic legile internaționale – orice discriminare bazată pe naționalitate sau opinii politice este inacceptabilă. Este incitare la ură în țara în care trăim cu toții", a declarat Uliana Kalinina, care s-a mutat în Georgia în 2017, pentru The Moscow Times. 

În timp ce unii localnici sunt supărați de atitudinea rușilor, alții spun că o comunitate rusă în creștere ar putea reprezenta, de asemenea, o amenințare la adresa securității și stabilității politice în Georgia, o țară de doar 3,7 milioane de locuitori.  

Landmarks in Georgia
Capitala Georgiei este renumită pentru ospitalitatea, restaurantele și viața de noapte. FOTO: Profimedia Images

Nu se știe exact câți ruși s-au mutat în Georgia după războiul din Ucraina, dar se crede că cifra se ridică la zeci de mii. 

Aproximativ 6.400 de companii au fost înregistrate de cetățeni ruși în Georgia în perioada martie – iunie a acestui an, potrivit Transparency International, o cifră de trei ori mai mare decât în ​​aceeași perioadă din 2019 înainte de începerea pandemiei de coronavirus.

Preocupările privind securitatea au fost alimentate și de rapoartele despre ruși care lucrează pentru Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Georgia. Un cetățean rus din Moscova a susținut în iulie că a fost recrutat pentru a spiona dizidenții ruși din Tbilisi. 

"Mă tem că ar putea fi un fel de provocare din partea Moscovei din cauza numărului mare de ruși. Oamenii vin aici, încep să cumpere apartamente, au permis de ședere, nu învață georgiana și apoi – cine știe – ce dacă Rusia vine aici pentru a-și <proteja> oamenii, așa cum face în Ucraina?", a spus o femeie din Georgia.  

În timp ce capitala Georgiei este renumită pentru ospitalitatea, restaurantele și viața de noapte, unii politicieni au cerut introducerea vizelor pentru turiștii ruși încă de la începutul războiului. Sunt dovezi că polițiștii de frontieră georgieni refuză din ce în ce mai mult intrarea jurnaliștilor și activiștilor ruși de seamă atunci când încearcă să intre în țară. Cei care se opun restricțiilor pentru cetățenii ruși susțin că aceste acțiuni contra rușilor nu fac decât să crească tensiunile cu localnicii.

"Majoritatea oamenilor care s-au mutat în Georgia nu susțin politica lui Putin și războiul – aceștia sunt oamenii care merg la proteste și vorbesc despre opiniile lor politice", a spus un cetățean rus.  

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...