Noul guvern britanic vrea să „redefinească” relațiile Regatului cu UE. Regele Charles a citit programul guvernului Starmer în parlament

Data publicării:
Regele Charles cu coroana pe cap citește în Parlament
Regele Charles a prezentat programul de guvernare al guvernului Starmer. Foto: Profimedia Images

Regele Charles al III-lea a citit, miercuri, în parlamentul de la Londra, discursul în care sunt prezentate prioritățile noului guvern Starmer, intrat în funcție în urma alegerilor din 4 iulie. Guvernul laburist intenționează inclusiv să „redefinească” relațiile Regatului cu „partenerii europeni”, se arată în discursul citat de suveran. Aşezat pe tronul său din parlament, alături de soţia sa, Camilla, regele Charles al III-lea a citit al doilea discurs de acest fel de când și-a început domnia.

Noul guvern britanic va urmări să asigure stabilitatea economică, doreşte să „redefinească” relaţiile Regatului Unit cu UE, să lanseze o reformă constituţională pentru a retrage în jur de o sută de membri ereditari din Camera Lorzilor, să accelereze construcţia de locuinţe.

De asemenea, vrea să creeze o nouă forţă de securitate cu „puteri antiteroriste” pentru a combate criminalitatea organizată legată de migraţia ilegală, a prezentat, miercuri, regele Charles al III-lea în „discursul regelui” susţinut în faţa parlamentului de la Londra şi care a enunţat priorităţile programului legislativ al noului guvern condus de laburistul Keir Starmer.

„Guvernul meu va căuta să redefinească relaţiile cu partenerii europeni şi va lucra pentru îmbunătăţirea relaţiilor comerciale şi de investiţii cu Uniunea Europeană”, a transmis guvernul britanic în discursul citit de rege, reafirmând, pe de altă parte, „sprijinul total” al Regatului Unit faţă de Ucraina în războiul cu Rusia.

Noul premier, care a promis în campania electorală „seriozitate” bugetară, a evidenţiat, acum, că va urmări, cu precădere, asigurarea „stabilităţii economice”. Astfel, bugetele sale vor fi evaluate de organismul public de previziune bugetară, OBR, pentru a fi asigurat un control cât mai bun al cheltuielilor publice.

Starmer propune noi măsuri anti-imigrație și reformarea Camerei Lorzilor

În campania electorală pentru alegerile legislative din 4 iulie, câştigate de Partidul Laburist cu o majoritate confortabilă după 14 ani de guvernări conservatoare, Keir Starmer a promis că nu va încerca nicidecum să anuleze Brexitul.

Cât despre migranţii ilegali, un subiect intens dezbătut în campanie, noul guvern britanic a confirmat, în acest discurs, crearea unei forţe de securitate cu „puteri antiteroriste” pentru a combate criminalitatea organizată legată de migraţie.

Crearea acestui nou „comandament pentru securitatea la frontiere” urmăreşte consolidarea luptei împotriva traficanţilor, care din anul 2022 au ajutat circa 90.000 de migranţi clandestini să ajungă în Regatul Unit traversând Canalul Mânecii.

Totuşi, a doua zi după ce a preluat puterea, Keir Starmer a confirmat anularea acordului pe care fostul guvern conservator l-a încheiat cu Rwanda pentru expulzarea către această ţară africană a migranţilor sosiţi ilegal în Regatul Unit, indiferent de ţara lor de origine.

Noul guvern britanic doreşte, de asemenea, să realizeze o reformă constituţională în urma căreia în jur de o sută de membri ereditari ai Camerei Lorzilor să fie retraşi din camera superioară a legislativului.

„Vor fi introduse măsuri de modernizare a Constituţiei, inclusiv o reformă a Camerei Lorzilor pentru a elimina dreptul legislatorilor ereditari de a fi membri şi de a vota” în camera superioară a parlamentului, unde, spre deosebire de Camera Comunelor, parlamentarii nu sunt aleşi, ci numiți.

Promisiunile din programul noului guvern britanic au fost înşiruite în discursul regelui într-o lungă listă de măsuri, printre care se mai regăsesc accelerarea construcţiei de locuinţe şi renaţionalizarea companiilor de transport feroviar.

Guvernul britanic a mai transmis că 35 de proiecte de lege au fost enunţate în discurs. Unele dintre acestea preiau şi promisiuni ale conservatorilor, mai ales interzicerea vânzării de ţigări oricărei persoane născute după anul 2009.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale