Fentanilul face ravagii în SUA și Canada. Este un analgezic foarte puternic, care a cauzat, între altele, moartea cântărețului Prince, și care este menționat în tot mai multe cazuri de supradoză.
The New York Times scrie că numărul deceselor provocate de acest drog a explodat între 2012 și 2014. Erau 618 cazuri în 2012, în timp ce în urmă cu doi ani deja ajunseseră la 14.000. Este o creștere care îngrijorează autoritățile americane.
Mortalitatea asociată cu consumul de Fentanil a crescut exponențial și în Canada, unde de la începutul anului, numai în regiunea Vancouver, deja s-au înregistrat circa 240 de decese, o creștere cu 20 la sută în raport cu aceeași perioadă din 2015.
Cântărețul Prince, mort la 21 aprilie la 57 de ani, a murit din cauza unei supradoze accidentale de Fentanil.
Dar ce este Fentanilul? Este un opiaceu sintetizat pentru prima oară în Belgia, către sfârșitul anilor 1950, și prescris ca medicament anti-durere. Este de 40 de ori mai puternic decât heroina și aproape de 100 de ori mai puternic decât morfina. Medicamentul este prescris pentru perioade scurte în anumite cazuri de cancer sau după operații grele.
Numit, pe stradă, „chinezoaica albă” sau TNT, acest analgezic circulă clandestin din anii 1960 sub formă de cașete. Frecvent, este folosit ca un complement al heroinei. Fie și numai o singură doză poate fi letală pentru consumator.
Pentru a face față situației, forțele de ordine canadiene sunt echipate de-acum cu Naxolon, un medicament care, sub formă de spray nazal, permite pe termen scurt stoparea efectelor medicamentelor din familia morfinei. Canadienii și-l pot cumpăra fără rețetă.
Și în Europa au apărut unele dependențe de medicamente în ultimii ani. E vorba în special de oxicodonă, tot un opiaceu. Medicamentele din această familie sunt vândute adesea ca heroină și din această cauză sunt sursa a numeroase supradoze.
În Europa, heroina rămâne cel mai consumat drog.
Drogurile de sinteză sunt din ce în ce mai deturnate de la uzajul lor inițial, așa cum s-a întâmplat cu fentanilul, metadona, codeina, morfina, tramadolul și oxicodona. Potrivit ultimului raport anual al Observatorului european al drogurilor și toxicomaniilor, folosirea Fentanilului a fost semnalată cu precădere în Estonia.În această țară, majoritatea pacienților de la dezintoxicare menționează această substanță psihotropă ca fiind cea care le-a pus cele mai multe probleme.