Noua ofensivă a Rusiei în Ucraina ar trebui să fie „un apel de trezire la realitate”. Avertismentul unui ministru britanic

Data publicării:
soldati pe front in ucraina
O parte din trupele ucrainene au fost forţate să se retragă în faţa acestei ofensive, una dintre cele mai importante de când a început invazia pe scară largă a Rusiei în februarie 2022. FOTO: Profimedia Images

Noua ofensivă rusă în Ucraina ar trebui să funcţioneze ca un „apel la trezire la realitate” pentru naţiunile care au fost „distrase” de alte conflicte, a avertizat ministrul Apărării britanic, Grant Shapps, citat de DPA, în contextul înrăutăţirii situaţiei pe frontul din Ucraina, unde forţele ruse înregistrează succese tactice atât în nord, cât şi în est, în timp ce Moscova şi-a intensificat bombardamentele şi în sud, transmite Agerpres.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat miercuri că şi-a contramandat toate deplasările în străinătate programate pentru timpul apropiat după ce trupele ruse au continuat să avanseze în regiunea Harkov (nord-est), unde Rusia a lansat o ofensivă săptămână trecută.

O parte din trupele ucrainene au fost forţate să se retragă în faţa acestei ofensive, una dintre cele mai importante de când a început invazia pe scară largă a Rusiei în februarie 2022.

Ministrul Apărării britanic crede că Rusia nu va reuşi să cucerească oraşul Harkov

Într-o intervenţie la Sky News, ministrul Apărării britanic şi-a exprimat convingerea că Rusia nu va reuşi să cucerească oraşul Harkov, centrul administrativ al regiunii omonime, atrăgând atenţia că Marea Britanie a prezis că un „deficit de atenţie din partea ţărilor civilizate” ar face posibilă apariţia unei astfel de situaţii.

„Sper cu adevărat ca acesta să fie un apel la trezire la realitate pe care am încercat să-l transmitem şi care acum se aude şi anume că acesta nu este un război în care îţi poţi permite să fii pe deplin atent şi apoi să te deconectezi sau să te laşi distras de un alt conflict şi apoi să te aştepţi ca nimic să nu se schimbe pe teren”, a declarat Grant Shapps.

„Trebuie să-i susţinem (pe ucraineni) tot timpul, nu doar periodic”, a subliniat ministrul britanic, adăugând că pachetul de ajutor militar aprobat recent de SUA se îndreaptă în prezent spre linia frontului şi va ajuta Ucraina să reziste în faţa ofensivei ruse, dar a remarcat că, „evident”, a durat prea mult ca această asistenţă să treacă prin Congresul american.

Un deficit de oameni şi muniţie a lăsat forţele ucrainene întinse de-a lungul unei linii a frontului de aproape 1.000 de kilometri fără ajutorul necesar, iar Rusia a încercat să profite de aceste dezavantaje.

Volodimir Zelenski a anunţat deja desfăşurarea de întăriri la Harkov şi în regiunea Doneţk (est), după atacurile masive ale trupelor ruse, afirmând că situaţia este „sub control” şi a fost stabilizată parţial.

„Ocupantul care a invadat regiunea Harkov va fi distrus prin toate mijloacele pe care le avem. Artileria, dronele şi infanteria noastră acţionează cu destulă acurateţe”, a declarat Zelenski în mesajul său video difuzat miercuri seara la Kiev. 

Situaţia în regiunea Harkov este extrem de tensionată

Situaţia în regiunea Harkov este extrem de tensionată din cauza câştigurilor teritoriale obţinute de forţele ruse în ultimele săptămâni. Statul Major General ucrainean consemna miercuri lupte intense în acest sector al frontului. Cu toate acestea, experţi militari occidentali au observat o oarecare încetinire a atacurilor ruseşti.

În mesajul său video, Zelenski a afirmat că acţiunile defensive ale forţelor ucrainene continuă, în special în oraşul Vovceansk, în apropiere de graniţa cu Rusia.

În acelaşi timp, armata Kievului se concentrează şi asupra altor sectoare, inclusiv în zona oraşului Kupiansk din regiunea Harkov (nord-est) şi în jurul oraşului Pokrovsk din regiunea Doneţk (est).

"Lumea are forţă, are arme şi capacitatea de a forţa Rusia să facă pace, o pace justă", a spus Volodimir Zelenski în mesajul său, subliniind că trebuie făcut totul ca ofensiva rusă şi încercarea Moscovei de a escalada războiul să eşueze.

În discursul său video, Zelenski s-a referit, de asemenea, la noile atacuri aeriene puternice ale Rusiei asupra teritoriilor ucrainene. Potrivit autorităţilor, în jur de 20 de persoane au fost rănite miercuri în urma unui bombardament la Herson, în sudul Ucrainei.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Cât valorează noul inel de logodnă primit de Hailey Bieber de la soțul ei. Justin a scos o sumă uriașă din...
Film Now
Sofia Vergara, declarații despre operațiile estetice: „Mi-aș face orice intervenție când voi fi pregătită!”...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un cal a fost plimbat cu o mașină de lux. Imaginile sunt virale: „Nu fiți răutăcioși. E Moldova, nu Austria!”
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...