Norvegia nu mai acordă azil ucrainenilor în mod automat. „O parte tot mai mare a refugiaţilor sunt bărbaţi apți să lupte”

Data publicării:
Refugiați ucraineni în Norvegia
De acum, refugiații din Ucraina vor trebui să susțină interviuri pentru acordarea statutului. Foto: Profimedia

Norvegia a decis să nu mai acorde azil în mod automat tuturor cetățenilor din Ucraina, anunţă Guvernul scandinav. Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă a politicii sale de primire a refugiaţilor, reatează News.ro care citează RFI.

Astfel, începând chiar de astăzi, niciun ucrainean nu mai primeşte în mod automat azil, așa cum prevedea legea de ”protecţie colectivă”, care a fost adoptată după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februaerie 2022.

De-acum, cazurile urmează să fie analizate caz cu caz.

Guvernul de la Oslo explică această schimbare prin faptul că a primit 85.000 de ucraineni, mult mai mult decât cotele suportate de vecinii săi nordici.

Ministrul norvegian al Justiţiei Emilie Engen a argumentat într-o conferinţă de presă că impactul acestui aflux de refugiaţi are consecinţe asupra locu

inţelor, serviciilor de sănătate şi instituţiilor şcolare în mai multe localități.
”O parte tot mai mare” a acestor refugiaţi sunt ”bărbaţi, dintre care mulţi sunt la vârsta la care sunt apţi să lupte”, în timp ce Ucraina întâmpină dificultăţi în a-şi creşte armata pentru a respinge ofensiva rusă.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri