Noile submarine AIP ale Canadei vor fi un coșmar pentru Rusia în Zona Arctică. Moscova: „Este o provocare”

Data actualizării: Data publicării:
Submarin
Canadienii vor să cumpere 12 submarine noi. Foto: Profimedia

Mișcare îndrăzneață a Canadei. Guvernul de la  Ottawa se pregătește să achiziționeze până la douăsprezece submarine AIP, pentru îmbunătățirea majoră a forței sale navale, în special în întinderea înghețată a Arcticii. Denumită Canadian Patrol Submarine Project [CPSP], această inițiativă urmează să înlocuiască submarinele învechite din clasa Victoria, scrie Bulgarian Military.


Această decizie este o piatră de temelie a strategiei globale de apărare a Canadei, abordând tensiunile geopolitice cu puterile emergente din Arctica. Prim-ministrul Justin Trudeau a subliniat importanța submarinelor avansate pentru a proteja vasta linie de coastă a Canadei și pentru a menține un avantaj strategic în aceste ape tot mai disputate.

Mai mulți producători de top urmăresc cu nerăbdare acest proces de achiziție. Printre aceștia se numără Hanwha Ocean din Coreea de Sud, renumit pentru tehnologia sa de vârf în materie de submarine, în special submarinele din clasa Jangbogo-III. Acestea se remarcă prin integrarea sistemelor de propulsie independentă de aer [AIP] și a bateriilor litiu-ion, care le sporesc considerabil rezistența subacvatică și invizibilitatea.

Printre alți concurenți formidabili se numără Navantia din Spania, Saab din Suedia și ThyssenKrupp Marine din Germania. Guvernul canadian intenționează să înarmeze aceste submarine cu abilitățile necesare pentru operațiuni eficiente pe gheața arctică, subliniind importanța strategică a acestui proiect într-o lume a paradigmelor de securitate în schimbare.


Rusia:„O provocare”

Ca răspuns la planurile Canadei, oficialii ruși și-au exprimat dezaprobarea puternică. Ministerul rus de Externe a descris inițiativa drept o provocare, avertizând că aceasta sporește tensiunile în Arctica și alimentează o cursă a înarmării.

Dmitri Medvedev, fost președinte și în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate, și-a exprimat îngrijorarea, declarând: „Canadienii fac o greșeală gravă; această mișcare duce la o confruntare inutilă”. În plus, sectorul de apărare al Rusiei consideră această acțiune ca făcând parte din extinderea influenței NATO, percepând-o ca pe o amenințare directă la adresa securității lor naționale.


Ce sunt submarinele AIP

Submarinele AIP pot rămâne scufundate perioade lungi de timp fără a ieși la suprafață, punând accentul pe stealth și anduranță. Acest lucru le face deosebit de eficiente pentru patrularea apelor arctice, unde ar putea detecta și monitoriza submarinele rusești care utilizează rute similare sub gheață pentru manevre strategice.

Prin sporirea capacităților de supraveghere, submarinele AIP reprezintă o provocare semnificativă pentru forțele navale rusești care operează sub gheața arctică, care a oferit în mod tradițional o acoperire naturală pentru activitățile lor.

Se schimbă dinamica puterii arctice!

Desfășurarea acestor submarine nu numai că ar consolida apărarea Canadei, dar ar schimba și dinamica puterii arctice. Rusia a investit resurse substanțiale în consolidarea mijloacelor sale militare arctice, în special în dezvoltarea de submarine cu propulsie nucleară adaptate operațiunilor sub gheață.

Desfășurarea submarinelor canadiene AIP joacă un rol crucial în contracararea progreselor Rusiei în Arctica. Prin îndeplinirea misiunilor de recunoaștere și de informații, aceste submarine pot perturba activitățile Rusiei, făcând operațiunile acesteia mai complexe și limitând manevrabilitatea lor în aceste ape-cheie.

În plus, achiziționarea submarinelor AIP ar facilita intensificarea colaborării cu aliații în cadrul inițiativelor de securitate arctică, în special cu partenerii NATO și cu Statele Unite. Exercițiile comune și patrulările în apele arctice ar spori interoperabilitatea între forțele aliate, complicând și mai mult mediul operațional pentru submarinele rusești.

 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...