ACTUALIZARE 16:14 Armenia a declarat miercuri că există pericolul ca luptele împotriva Azerbaidjanului, soldate cu victime, s-ar putea transforma într-un război și cere marilor puteri să fie mai atente la situația gravă despre care spune că ar putea duce la un alt conflict major în fosta Uniune Sovietică.
Într-un interviu pentru Reuters, adjunctul ministrului de externe armean, Paruir Hovhannisian a spus că aproape 50 de soldați armeni au fost uciși până acum iar trei civili au fost răniți, deși el a avertizat că ambele cifre ar putea crește semnificativ.
Întrebat de riscurile unei escaladări într-un război total, Hovhannisian a spus: „Este clar un risc”.
El a adăugat: „Știți cât de fragilă este situația în regiunea noastră. Situația, așa cum am menționat, continuă să se intensifice”.
Cu Rusia preocupată cu războiul din Ucraina, tensiunile dintre fostele republici sovietice, atât din Caucaz cât și din Asia Centrală, au reînceput să se aprindă în ultimele zile.
Un conflict în Caucazul de sud, la intersecția Europei, Asiei și Orientului Mijlociu, ar putea atrage și marile puteri precum Rusia și Turcia și să pună în pericol conductele care aduc petrol și gaze din Marea Caspică înspre Occident.
„Avem nevoie de mai multă atenție din partea comunității internaționale la ce se întâmplă – merităm mai multă atenție”, a spus Hovhannisian. „Ați menționat războiul din Ucraina – acesta este exact ceea ce vecinul nostru speră: ca toată atenția să fie acolo și să nu apară o reacție adecvată din partea partenerilor importanți”.
Azerbaidjan a acuzat Armenia că a început luptele. Baku spune că unități de sabotaj armene au încercat să mineze pozițiile azerilor, ceea ce a provocat un răspuns al soldaților azeri. Armenia neagă narativul azer.
Turcia sprijină Azerbaidjan. Drone turcești Bairaktar TB2 au fost folosite în războiul din Karabah și împotriva invaziei rusești din Ucraina.
Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), alianța militară condusă de Rusia și formată din foste republici sovietice, inclusiv Armenia, dar nu și Azerbaidjan, a decis marți să trimită o misiune de monitorizare în Armenia.
Armenii spun că Rusia are anumite prerogative dintr-un acord militar pentru a interveni.
„Avem un acord militar – este principalul nostru partener militar – și există unele prevederi pe care am cerut să le exercite”, a spus Hovhannisian. „Putem lua serios în considerare orice posibilitate sau opțiune care ar putea apărea”.
Noi lupte au izbucnit miercuri între trupele Azerbaidjanului și cele ale Armeniei, a anunțat ministerul armean, la o zi după ce zeci de militari au fost uciși în cele mai sângeroase lupte dintre statele vecine din 2020 până în prezent, transmite Reuters.
Cel puțin 49 de militari armeni și 50 de militari azeri au fost uciși marți, cele două părți învinovățindu-se reciproc pentru provocarea noilor lupte, față de care președintele rus Vladimir Putin a făcut un apel la calm.
Azerbaidjan a folosit artileria, mortiere și arme de calibru mic în atacul de miercuri dimineață, potrivit ministerului apărării azer.
„Situația de la granița Armenia-Azerbaidjan rămâne tensionată”, mai arată un comunicat de presă al ministerului, reiterând poziția Armeniei că Azerbaidjan a lansat agresiune asupra teritoriului.
Reuters nu a putut solicita imediat un răspuns de la oficialii azeri.
Editor : A.C.