Investigatorii britanici au stabilit că fostul spion rus Serghei Skripal și fiica lui, Iulia, au fost atacați cu o neurotoxină, care le-a afectat sistemul nervos, însă nu au precizat despre ce tip de toxină este vorba.
RFE/RL a stat de vorbă despre cazul Skripal cu Alastair Hay, un profesor de toxicologie ecologică la Universitatea din Leeds și membru al grupului consultativ al Guvernului de la Londra privind agenții chimici de război.
Posibila neurotoxină folosită împotriva celor doi ar putea fi tabun (substanță toxică de luptă cu acțiune neuroparalitică) sau soman (o substanță extrem de toxică catalogată ca armă de distrugere în masă), spune toxicologul britanic.
Întrebat dacă un chimist obișnuit ar fi putut produce această neurotoxină, Alastair Hay a respins această ipoteză, adăugând că cel mai probabil toxina fost fabricată într-un laborator militar.
„Dacă ești un chimist sârguincios, vei găsi procedee prin care să poți obține tabun sau alți agenți chimici. Dar există o compelxitate legată de eficiența reacției. Și, mai mult decât atât, există și riscul expunerii la o asemenea neurotoxină atunci când o produci. Prin urmare, protejarea chimistului este crucială. Deci, în opinia mea, cred că avem de-a cu o fabricație militară. Însă trebuie să așteptăm și să vedem” concluziile anchetei, a adăugat profesorul.
Ministrul de interne britanic Amber Rudd a vizitat vineri locul în care Serghei și Iulia Skripal au fost găsiți în stare de inconștiență pe o bancă în faţa unui centru comercial din Salisbury (sudul Angliei), relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.
Fostul agent dublu rus Serghei Skripal, 66 de ani, şi fiica sa Iulia, 33 de ani, se află spitalizaţi în stare critică, însă stabilă.
Marea Britanie a promis că va răspunde ferm dacă ancheta va arăta că Moscova se află în spatele atacului. Kremlinul a negat orice implicare în acest incident şi a denunţat o campanie antirusească lansată de mass-media britanică.
Experţii britanici au identificat substanţa, care va ajuta la găsirea sursei, însă poliţia nu a făcut publice informaţiile.
Ofiţerul de poliţie Nick Bailey, care a fost şi el afectat de substanţă, rămâne în stare gravă deşi acum poate să vorbească. În total, 21 de persoane sunt spitalizate în urma incidentului, a precizat poliţia.
Circumstanţele cazului au adus aminte imediat de moartea lui Aleksandr Litvinenko, un fost agent al FSB (serviciile secrete ruse) şi opozant faţă de Vladimir Putin, otrăvit în 2006 la Londra cu poloniu-210, o substanţă radioactivă. Cazul a provocat o criză diplomatică între Rusia şi Marea Britanie, care a fost printre altele unul dintre cei mai puternici susţinători ai sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei pentru rolul său în criza din Ucraina.