Netanyahu declară că Israelul este pregătit pentru o acțiune puternică la graniță cu Libanul: Vom restabili securitatea nordului

Data actualizării: Data publicării:
Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul guvernului Israelului, Benjamin Netanyahu. FOTO: Profimedia Images

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat miercuri că Israelul este pregătit pentru o acţiune puternică în nord, cu prilejul unei vizite la graniţa nordică a ţării, cea cu Libanul, transmite Reuters. În același timp, Israelul intensifică ofensiva militară în Gaza pe fondul noilor eforturi de armistițiu. 

Localităţile israeliene din apropierea graniţei, dintre care multe au fost evacuate, au fost vizate frecvent de rachete şi drone lansate de militanţii din gruparea libaneză Hezbollah. Săptămâna aceasta rachetele căzute au declanşat incendii forestiere masive în nordul Israelului, informează Agerpres.

„Cine crede că poate să ne facă rău şi noi nu vom face nimic face o mare greşeală. Suntem pregătiţi pentru o acţiune foarte puternică în nord. Într-un fel sau altul, vom restabili securitatea nordului”, a spus Netanyahu.

Militanţii Hezbollah, susţinuţi de Iran, şi Israelul au avut numeroase schimburi de focuri în ultimele opt luni, în paralel cu războiul din Gaza, stârnind temeri că ar putea izbucni un conflict extins între cei doi adversari, care dispun de un puternic arsenal.

Ostilităţile dintre Israel şi Hezbollah sunt cele mai intense de la războiul din 2006, zeci de mii de oameni de ambele părţi ale graniţei fiind nevoiţi să-şi abandoneze locuinţele.

Israelul intensifică ofensiva militară în Gaza pe fondul noilor eforturi de armistițiu

Israelul a anunțat miercuri o nouă campanie militară împotriva Hamas în centrul Gazei, unde medicii palestinieni au declarat că zeci de persoane au fost ucise în atacuri aeriene, complicând discuțiile așteptate între mediatori pentru a încerca să finalizeze un acord de încetare a focului, relatează Reuters.

Cel puțin 44 de palestinieni au fost uciși în loviturile militare israeliene în zonele centrale ale Fâșiei Gaza de marți, au declarat oficialii din domeniul sănătății.

„Sunetele bombardamentelor nu s-au oprit toată noaptea”, a spus Aya, în vârstă de 30 de ani, o femeie strămutată din Deir Al-Balah.

Armata israeliană a declarat că avioanele au lovit ținte militante ale Hamas în centrul Gazei, în timp ce forțele terestre operau „într-o manieră concentrată, cu îndrumări” în zona Al-Bureij – una dintre așezările de refugiați stabilite de mult din Gaza: „Forțele Diviziei 98 au început o campanie precisă în zonele din East Bureij și East Deir al-Balah, deasupra și sub pământ în același timp”, se arată într-un comunicat al armatei israeliene.

Locuitorii din zonă au spus că forțele israeliene au trimis tancuri în Bureij, iar avioanele și tancurile au lovit așezările din apropiere Al-Maghazi și Al-Nuseirat, precum și orașul Deir Al-Balah, unde tancurile nu au invadat.

„De fiecare dată când vorbesc despre noi discuții de armistițiu, ocupanții folosesc un oraș sau o tabără de refugiați ca pe un card de presiune. De ce ar trebui să plătească civilii, oamenii în siguranță în casele lor sau în corturi? De ce arabii și lumea nu pot opri războiul ?" a declarat Aya pentru Reuters.

Aya, la fel ca mulți din Fâșia Gaza, a spus că oamenii sunt plini de speranță cu privire la rapoartele din mass-media de stat egiptene potrivit cărora oficiali din Statele Unite, Qatar și Egipt s-ar întâlni miercuri la Doha pentru a încerca să avanseze un acord de încetare a focului care să elibereze și câțiva ostatici israelieni și prizonieri palestinieni.

„Așteptăm un răspuns de la Hamas” prin mediatorii din Qatar, a declarat marți reporterilor consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan,  referindu-se la o propunere de încetare a focului pe care președintele american Joe Biden a dezvăluit-o vineri.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Constructia mamut pentru care Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pur. Inaugurată de tovarășul Ion Iliescu...
Digi FM
Grasu XXL a izbucnit în lacrimi pe scena Neversea în timp ce cânta piesa scrisă pentru fiica lui. Imaginile...
Pro FM
Bebe Rexha, declarații controversate: „Sunt frustrată, am tăcut prea mult!” Susține că dezvăluirile ei vor...
Film Now
Eddie Murphy așteaptă ca fiul lui și fiica lui Martin Lawrence să-l facă bunic: “Mă aștept ca acest copil să...
Adevarul
Dacă Franța va intra în blocaj, șocul va fi resimțit din România până în SUA. „Avem două scenarii în turul 2...
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Grasu XXL a izbucnit în lacrimi pe scena Neversea în timp ce cânta piesa scrisă pentru fiica lui. Imaginile...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
De ce Morgan Freeman poartă mereu o mănușă în mâna stângă. Avea 71 de ani când i s-a schimbat viața
UTV
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi...