Netanyahu anunţă uciderea lui Hachem Safieddine, succesor al liderului Hezbollah. Ce le-a cerut libanezilor și cum i-a amenințat

Data actualizării: Data publicării:
netanyahu face declaratii
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului. Foto: Profimedia

Israelul l-a „eliminat pe înlocuitorul lui (Hassan) Nasrallah”, anunţă marţi premierul israelian Benjamin Netanyahu, care se referă la Hashim Safi Aldiyn/Hachem Safieddine, al cărui nume circula ca potenţial succesor al liderului Hezbollah, relatează AFP, preluată de News.ro.

Un oficial din cadrul Hezbollah anunţa sâmbătă că s-a „pierdut” contactul cu Hachem Safieddine în urma unor atacuri israeliene care au vizat vineri fieful Hezbollah la Beirut. Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a anunţat marţi, într-un comunicat, că „înlocuitorul” lui Hassan Nasrallah  a fost „probabil” ucis.

Benjamin Netanyahu le-a cerut marţi libanezilor să-şi „salveze” ţara şi să o elibereze „de Hezbollah”. El a ameninţat că, în caz contrar, Ţara Cedrului va cunoaşte „distrugeri şi suferinţe precum cele pe care le vedem în Fâşia Gaza”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Noi l-am eliminat (la 27 septembrie, într-un atac israelian la periferia de sud a Beirutului pe Hassan) Nasrallah, pe înlocuitorul lui Nasrallah şi pe înlocuitorul înlocuitorului său”, a declarat Netanyahu într-un mesaj video preînregistrat, în engleză, fără să dea nume.

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a dat asigurări mai înainte că mişcarea islamistă libaneză Hezbollah a fost „zdrobită” în atacuri israeliene intensive în care a fost asasinat liderul acesteia Hassan Nasrallah.

Libanul ar putea cunoaşte „aceeaşi spirală catastrofală” ca Fâşia Gaza, a tras un semnal de alarmă directorul Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU în Liban şi a îndemnat la o acţiune urgentă care să pună capăt ecaladării actuale a violenţelor.

Hezbollahul a anunţat marţi că a tras „un număr mare de obuze” la Haifa, un oraş important situat în nordul Israelului, la exact un an de zile de la primele tiruri împotriva vecinului israelian. Aproximativ 85 de proiectile au fost trase din Liban către oraşul Haifa şi nordul Israelului, a anunţat într-un comunicat armata israeliană.

Ministrul din Qatar însărcinat cu Cooperarea Loulouwa Bent Rached al-Khater a anunţat marţi, la Beirut, că Doha deschide „un pod aerian” pentru a trimite ajutor umanitar, medical şi alimentar în Liban, în care Israelul şi Hezbollahul luptă într-un război deschis.

Ministrul libanez al Sănătăţii, Firas Abiad, a declarat că consideră acest „pod aerian” - zece avioane în octombrie, potrivit Guvernului libanez - „un ajutor vital pentru alinarea suferinţelor poporului libanez”.

Hezbollah a anunţat marţi că a respins trupe israeliene care s-au „infiltrat” în sudul Libanului, în apropierea unei poziţii a Forţei ONU de Menţinerea Păcii (FINUL).

Mişcarea proiraniană a precizat în comunicat că a respins dincolo de frontieră militari israelieni care s-au „infiltrat” în apropierea unei poziţii a Căştilor Albastre la Labboune, un sat de frontieră.

Iranul a avertizat israelul împotriva oricărui atac asupra „infrastructurilor” sale, în contextul unor îngrijorări cu privire la posibile atacuri israeliene vizând instalaţii - nucleare sau petroliere - în Iran.

Citește și: Cine este șeicul Naim Qassem, noul lider al Hezbollah, și de ce poartă un turban alb și nu negru, spre deosebire de predecesorii săi

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călătoria care a nenorocit România în anii ’70: lăcomia și megalomania lui Ceaușescu, pornită din...
Digi FM
Cu ce se ocupă Valeriu Gheorghiță, noul soț al Monicăi Bîrlădeanu, în prezent și câți bani încasează lunar...
Pro FM
Pink, de nerecunoscut. Cum s-a „deghizat” artista pe străzile din New York, înainte de un concert
Film Now
Zoe Saldana, despre rolul care i-ar putea aduce Oscarul: A trebuit să merg la casting. Regizorul nu știa...
Adevarul
O fostă patinatoare care a reprezentat România la JO din 2018 vinde poze ”picante” cu ea pe OnlyFans
Newsweek
Pensie mai mare pentru 170.000 de pensionari. Casa de Pensii repară greșelile pentru a vira banii
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Lisa Marie Presley a ținut două luni trupul neînsuflețit al fiului ei într-o anexă a reședinței ei. Benjamin...
UTV
Kanye West si Bianca Censori se pregatesc de divort