Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a declarat „surprins şi dezamăgit” într-un interviu difuzat duminică de faptul că administraţia americană nu susţine sancţiuni împotriva Curţii Penale Internaţionale (CPI), al cărei procuror doreşte un mandat de judecată împotriva lui, notează AFP.
Casa Albă a estimat săptămâna aceasta că sancţionarea acestei organizaţii nu ar fi „abordarea corectă”, chiar dacă preşedintele Joe Biden a considerat „scandaloasă” cererea pentru mandate de arestare împotriva unor lideri israelieni.
Or, secretarul de stat Antony Blinken sugerase anterior că administraţia este deschisă să colaboreze cu Congresul asupra unui răspuns la anunţul procurorului CPI.
„Statele Unite afirmaseră că vor sprijini (...) propunerea de lege privind sancţiuni”, a declarat prim-ministrul israelian într-un interviu la radio Sirius XM înregistrat miercuri, înainte ca preşedintele Biden să anunţe planul de a pune capăt ostilităţilor din Fâşia Gaza.
„Am crezut că aceasta este în continuare poziţia americană, deoarece a existat un consens în cadrul ambelor partide (republican şi democrat) în urmă cu doar câteva zile, potrivit căruia va exista un proiect de lege privind sancţiuni împotriva CPI dacă aceasta persistă în căutarea acestor mandate”, a adăugat el.
„Acum spuneţi că există un semn de întrebare şi, sincer, sunt surprins şi dezamăgit”, a mai spus prim-ministrul israelian, potrivit AFP, citată de Agerpres.
„De fapt, America este în pericol, pentru că dacă responsabili aleşi israelieni fac obiectul unor mandate de arestare şi dacă soldaţii israelieni fac obiectul unor mandate de arestare, acelaşi lucru se va întâmpla şi cu soldaţii şi aleşii voştri”, a subliniat Netanyahu.
Aleşi republicani depun eforturi pentru adoptarea de măsuri împotriva CPI, al cărei procuror Karim Khan a cerut mandate de arestare împotriva lui Benjamin Netanyahu, ministrului israelian al apărării şi împotriva a trei lideri ai Hamas pentru presupuse crime comise în Fâşia Gaza şi în Israel.
Editor : Liviu Cojan