Nepotismul în politica europeană: Liderii care le-au călcat pe urme părinților și au dus tradiția politică mai departe
Există o mulțime de modalități de a deveni politician, dar având părinți celebri poate fi un avantaj. Charles Michel, Jens Stoltenberg sau Marine Le Pen sunt doar câteva exemple de politicieni care le-au călcat pe urme părinților, transmite politico.eu.
În Parlamentul European, luna aceasta, Helmut Geuking, un parlamentar german dintr-un partid marginal din grupul Partidului Popular European, a demisionat din funcția de europarlamentar și a fost înlocuit oficial de fiul său, Niels Geuking. Numele micii lor mișcări politice este Partidul Familiei.
Acest tip de comportament a funcționat pentru un număr surprinzător de mare de politicieni din întreaga Europă, și în special din Belgia.
Cercetătorii belgieni au publicat recent un studiu privind dinastiile politice, în care au descoperit că cel puțin unul din 10 parlamentari din Belgia are un părinte care a deținut și el funcția. Proporția moștenitorilor politici din parlamentul Belgiei a crescut în ultimii 20 de ani, revenind la nivelurile din secolul al 19-lea și nescăzând sub 12%.
Nu doar Belgia găzduiește dinastii politice.
Charles Michel
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a rămas ferm în afacerea familiei.
Fiul lui Louis Michel, care a fost ministru de Externe al Belgiei, comisar european și membru al Parlamentului European, Michel Jr. s-a străduit să scape de comparația cu tatăl său la începutul carierei sale (mulți belgieni mai în vârstă încă îl numesc le fils – fiul). Dar și-a făcut un nume ca cel mai tânăr prim-ministru belgian înainte de a prelua funcția de președinte al Consiliului European.
Michel are un frate mai mic, Mathieu, care ocupă în prezent funcția de secretar de stat la Bruxelles pentru administrarea clădirilor (el este cel din spatele reconstrucției Palatului de Justiție).
Kaja Kallas
Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, prima femeie care deține această funcție, este fiica fostului prim-ministru, ministru de Externe și candidat la președinție, Siim Kallas. De asemenea, a petrecut mai mult de un deceniu în Comisia Europeană, cel mai recent ca vicepreședinte și comisar pentru transporturi, iar în prezent deține un loc în Riigikogu, parlamentul estonian.
Kaja Kallas, avocat și fost europarlamentar, a devenit cunoscută datorită discursului său față de Rusia și China (ea este acum pe lista de persoane căutate de Rusia „pentru distrugerea și deteriorarea monumentelor soldaților sovietici”). Kallas a cerut sancțiuni împotriva Rusiei cu mult înainte ca aceasta să invadeze Ucraina și s-a asigurat că Estonia este pregătită atunci când Moscova a închis robinetele de gaz. Mama ei a fost deportată în Siberia când era bebeluș, o poveste la care Kallas a făcut adesea referire atunci când a vorbit despre Rusia.
De asemenea, străbunicul său, Eduard Alver, a fost un nume mare în politică și a reprezentat, în calitate de comandant al Ligii de Apărare Estoniene, una dintre figurile de frunte care luptau pentru independența Estoniei.
Marine Le Pen
Marine Le Pen a călcat pe urmele tatălui ei, Jean-Marie Le Pen, fondatorul Frontului Național de extremă dreapta (acum Adunarea Națională).
Datorită încercărilor sale de a se rupe de trecutul toxic al partidului, Marine Le Pen este adesea descrisă ca o versiune mai puțin radicală a tatălui ei.
Mai există o „fostă” Le Pen: Marion Marechal, nepoata lui Marine Le Pen, a renunțat la partea Le Pen din numele ei în 2018 (și este căsătorită cu europarlamentarul italian Vincenzo Sofo, din Frații Italiei). Ea a anunțat recent că partidul său Reconquest se va alătura ECR în Parlamentul European.
Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care în octombrie va sărbători 10 ani de mandat, este un alt om cu politica în sânge, ca fiu al proeminentului diplomat norvegian Thorvald Stoltenberg și al secretarului de stat Karin Heiberg.
Sora lui Heiberg, Marianne, a fost director al Agenției Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) din Ierusalim și a fost căsătorită cu fostul ministru de Externe Johan Jorgen Holst, care a fost implicat în procesul de pace ce a condus la Acordurile de la Oslo menite să propulseze procesul de pace din Orientul Mijlociu.
Înainte de a-și asuma rolul la NATO, Jens Stoltenberg a fost ministru al Industriei și ministru de Finanțe al Norvegiei și, în cele din urmă, a devenit prim-ministru.
Kyriakos Mitsotakis
Prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, aflat la putere din 2019, s-a născut într-o dinastie politică puternică.
Tatăl său a fost Konstantinos Mitsotakis, care a fost în biroul primului ministru în anii 1990, iar bunicul său a fost proeminentul politician Kyriakos Mitsotakis. Unchiul actualului premier a fost Eleftherios Venizelos, un lider proeminent al mișcării de eliberare a Greciei și prim-ministru timp de 12 ani.
Dora Bakoyannais, sora prim-ministrului, a fost ministru al Afacerilor Externe și ministru al Culturii. Ea a fost, de asemenea, prima femeie primar al Atenei. Fiul ei, Kostas, a fost, de asemenea, primar al Atenei.
Nu există doar o dinastie Mitsotakis. În familia Papandreou, există Georgios Papandreou (care a fost prim-ministru), fiul său Andreas (care a fost prim-ministru) și copiii săi, George (care a fost prim-ministru) și Nikos (un europarlamentar).
Alexander De Croo
Înapoi în Belgia. La fel ca Charles Michel, premierul belgian, Alexander De Croo, are politica în genele sale. Tatăl său, Herman De Croo, este un cunoscut politician și fost ministru al Educației, Transporturilor și Comerțului Exterior, care s-a retras din politică în 2019, dar care a fost deputat belgian timp de 48 de ani.
Alexander De Croo a trecut de la munca în sectorul privat la politică în 2009, când a fost ales fără experiență politică pentru a fi liderul partidului liberalilor flamanzi ai Open VLD. Ulterior, a devenit ministru responsabil cu dezvoltarea și agenda digitală (De Croo, un pasionat de tehnologie, supraveghează în continuare centrul de securitate cibernetică al țării și a gestionat negocierile UE privind dosarele de securitate cibernetică în timpul președinției belgiene a Consiliului).
De Croo a devenit prim-ministru în 2020, în fruntea unei coaliții de șapte partide.
Mateusz Morawiecki
Fostul premier polonez, Mateusz Morawiecki, din Partidul Lege și Justiție, are un tată activist celebru.
Kornel Morawiecki a fost fondatorul și liderul Solidarității de Luptă, o divizare radicală a mișcării Solidaritatea care a luptat împotriva comunismului. Ulterior, a fost ales în camera inferioară a parlamentului polonez.
Mateusz Morawiecki a lucrat ca președinte al unei bănci înainte de a deveni ministru al Dezvoltării în 2015, apoi ministru al Finanțelor, Sportului și ministru adjunct. El a preluat funcția de prim-ministru în 2017, înainte de a pierde alegerile de anul trecut în fața lui Donald Tusk.
Vaclav Klaus Jr.
Fostul deputat ceh Vaclav Klaus Jr., care s-a retras din viața politică în 2021, are un istoric politic care se întinde pe zeci de ani. La fel și tatăl său, fostul președinte ceh Vaclav Klaus, cu două mandate.
Cei doi au avut politici foarte similare (unii politicieni din opoziție au inventat termenul „klausism”, deoarece ambii sunt văzuți ca întruchipând conservatorismul național amestecat cu liberalismul economic) și au făcut parte din același Partid Civic Democrat (ODS), co-fondat de Klaus Sr.
Tânărul Klaus a fost exclus din partid în 2019, pentru că a făcut „declarații controversate”, inclusiv că nu va vota pentru ODS, în ciuda faptului că este membru. Apoi a creat un partid eurosceptic de extremă dreapta, Mișcarea Cetățenilor Tricolori, susținut de politicieni precum Nigel Farage și Viktor Orban.
Monika Hohlmeier
Europarlamentarul german Monika Hohlmeier, președinta comisiei de control bugetar a Parlamentului European și membră a Partidului Popular European, este fiica lui Franz Josef Strauss, fost ministru al Apărării sub Konrad Adenauer.
Hohlmeier a fost ministru de stat bavarez pentru Educație și Afaceri Culturale până în 2005 și a câștigat un loc în Parlamentul European în 2009.
Tatăl ei a trebuit să demisioneze din funcția de ministru al Apărării după afacerea Spiegel, când doi reporteri de la Der Spiegel au fost investigați pentru trădare, pentru că au scris un articol despre capacitățile de apărare ale Germaniei.
Editor : B.C.
- Etichete:
- politica
- marine le pen
- jens stoltenberg
- nepotism
- politica europeana
- charles michel
- mateusz morawiecki
- kyriakos mitsotakis
- copii politicieni
- alexander de croo
- kaja kallas
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News