Consiliul Nord Atlantic consideră drept „nesăbuită și iresponsabilă” recenta testare de către Rusia a unei arme antisatelit. În respectivul test, efectuat pe 15 noiembrie, un vechi satelit sovietic a fost distrus, fapt ce a produs câteva mii de fragmente și deșeuri spațiale pe orbita terestră, care au pus în pericol inclusiv echipajul aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale.
„Acțiunile Rusiei arată un model de comportament iresponsabil care pune în pericol securitatea și interesele economice, științifice și comerciale ale tuturor națiunilor impicate în explorarea, în scopuri pașnice, a spațiului cosmic”, se arată într-un comunicat emis de Consiliul Nord Atlantic - principalul organism de luare a deciziilor din cadrul NATO.
Conform NATO, „comportamentul periculos” al Rusiei subminează ordinea internațională și contrazice atitudinea Moscovei care, oficial, se opune cursei înarmărilor în spațiul cosmic sau plasării de armament pe orbita terestră - acțiuni interzise de altfel de către Tratatul privind spațiul cosmic, ratificat în 1967.
Rușii au respins din start acuzațiile legate de faptul că fragmentele rezultate în urma distrugerii satelitului de tip „Țelina D” (denumit „Cosmos 1408”), dezafectat și aflat pe orbită din 1982, i-au pus în pericol pe membrii echipajului Stației Spațiale Internaționale (SSI). Cu toate acestea, specialiștii de la LeoLabs au arătat că fragmentele au orbitat la altitudini situate între 440 și 520 de kilometri înălțime. Stația spațială orbitează la altitudini care variază între 370 și 460 de kilometri.
Editor : M.L.