NASA a pierdut contactul cu elicopterul său Ingenuity de pe Marte

Data publicării:
NASA's Ingenuity helicopter on Mars
Elicopterul, care seamănă cu o dronă mai mare, a devenit în 2021 prima navă motorizată care a zburat pe o altă planetă. Foto: Profimedia

NASA a pierdut contactul cu micul său elicopter Ingenuity de pe Marte, chiar în momentul în care acesta efectua cel de-al 72-lea său zbor, a anunţat agenţia spaţială americană, precizând că se caută o modalitate de a restabili comunicarea, relatează agenţia Belga, citată de News.ro.

Elicopterul, care seamănă cu o dronă mai mare, a devenit în 2021 prima navă motorizată care a zburat pe o altă planetă. Acesta a ajuns pe Marte împreună cu roverul Perseverance, care acţionează ca un releu pentru a transmite date între elicopter şi Pământ.

Ingenuity a atins într-adevăr o altitudine de 12 metri în timpul zborului său de joi, a explicat NASA într-un mesaj publicat vineri seara. Dar "în timpul coborârii sale, comunicaţiile dintre elicopter şi rover s-au încheiat mai devreme, înainte de aterizare", a precizat NASA.

Echipele care se ocupă de elicopter "analizează datele disponibile şi iau în considerare următorii paşi pentru a restabili comunicarea cu elicopterul", a adăugat agenţia spaţială americană.

Zborul fusese planificat pentru "a verifica sistemele elicopterului, după ce a aterizat mai devreme decât era prevăzut în timpul zborului precedent", a arătat agenţia spaţială.

Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, care se ocupă de nava spaţială, a anunţat de asemenea că roverul Perseverance nu poate vedea în prezent Ingenuity, dar că echipele sale "ar putea lua în considerare posibilitatea de a se apropia pentru o inspecţie vizuală".

NASA a mai pierdut temporar contactul cu elicopterul în trecut, în special pentru o perioadă prelungită de aproximativ două luni, în 2023, dar această întrerupere a fost planificată la momentul respectiv.

Ingenuity, care cântăreşte doar 1,8 kg, a fost programat iniţial să decoleze doar de cinci ori, dar misiunea a depăşit toate aşteptările. În total, elicopterul a parcurs aproximativ 17 kilometri şi a zburat la o altitudine de 24 de metri. Longevitatea sa este remarcabilă, mai ales având în vedere că trebuie să supravieţuiască nopţilor marţiene geroase, păstrându-şi căldura cu ajutorul panourilor solare care îi încarcă bateriile în timpul zilei.

Elicopterul a devenit astfel tovarăşul de călătorie al roverului Perseverance, a cărui misiune este de a căuta urme de viaţă străveche pe Marte. Perseverance a fost lansat la 30 iulie 2020 şi a devenit activ pe Marte la 18 februarie 2021.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
ADN-ul lui Alain Delon, solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate...
Pro FM
Shania Twain, adevărul despre legătura specială cu Jon Bon Jovi. „Îmi încălzește inima”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Bărbatul care și-a transformat tatăl mort într-un chatbot. Cum a ajuns clonarea digitală a decedaților o...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...