Coasta Muntenegrului este una dintre cele mai frumoase zone de la Marea Adriatică - și foarte populară printre rușii bogați. Mico Vuksanović trăiește din turism. Când iese în larg cu barca lui, trece pe lângă iahturi luxoase, despre care se spune că sunt ale oligarhilor. Dar întâlnește și o mulțime de ruși obișnuiți, care au venit aici să scape de războiul lui Putin. Urmăriți un reportaj marca "Focus Europa", un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30.
Mićo Vuksanović plimbă turiștii cu barca, pentru a se bucura de frumusețea orașului Budva. Muntenegru este o destinație de vacanță foarte căutată. De la începutul războiului din Ucraina, a devenit un refugiu pentru mulți ruși. Lor le aparțin, oare, iahturile din port?
Mico Vuksanović, operator turism: Sunt doar speculații. Nu știm cui aparțin, dar sunt mulți muntenegreni aici. Există o mulțime de zvonuri despre ruși... ruși, dar nu aici.
Vuksanović spune că este mai probabil ca iahturile superbogaților să acosteze câțiva kilometri spre nord, în Tivat.
Este o presupunere bună - sunt multe iahturi de lux în portul de agrement.
Vasul „Trident” acostat aici are 65 de metri lungime. Proprietarul său nu e rus, ci un oligarh ucrainean, vizat de sancțiunile Statelor Unite.
Dar registrul oficial dezvăluie că unu din trei iahturi din Muntenegru aparține unui rus. Cele mai multe nu sunt supuse embargoului. De zeci de ani, regiunea de coastă a acestei țări este preferarata rușilor. Există legături strânse, din punct de vedere istoric și lingvistic.
Vuksanović ne arată Duklja, pe care rușii l-au construit la o aruncătură de băț de Budva.
Mico Vuksanović, operator turism: Este o destinație foarte atractivă. Și destul de scumpă. Se spune că metrul pătrat costă între 8.000 și 9.000 de euro. Un apartament poate ajunge cu ușurință la un milion.
Chiar dacă mulți de aici își câștigă existența din turism, aproape niciun localnic nu profită de pe urma afluxului de vizitatori. Nu sunt mulțumiți de modul în care s-au schimbat lucrurile.
-Mi-aș dori să fie mai curat. Se construiește peste tot, dar nu se plantează niciun copac. Toate zonele verzi au dispărut!
-Chiriile! E rău pentru chiriași. Nu ne putem permite acele chirii doar cu un venit obișnuit.
Nu doar rușii foarte bogați vin în număr mare în Muntenegru. Și alții au ajuns aici ca să scape de războiul declanșat de Vladimir Putin. Artiom este unul dintre ei. Călătorea în Thailanda cu un prieten când Putin a început invazia.
Artiom: În Rusia nu pot spune ce gândesc. Totul din cauza legilor, din cauza unui milion de motive. Rusia este un loc nesigur, se vede cu ochiul liber. Asta în timp ce aici mă simt foarte bine, aici pot să respir!
Kiril: Când eram copil, îmi spuneam că îmi doresc să trăiesc vremuri interesante. Nu asta mi-am imaginat. Îmi lasă un gust amar. Amar, da. Pentru că simt că ne-a fost răpit viitorul. Și nu sunt sigur că există o modalitate prin care putem repara rapid acest lucru. În nici un caz.
Artiom lucrează într-o frizerie. Nu este îngrijorat în privința viitorului său. Dar uneori e greu, spune el, de exemplu atunci când propria lui mamă crede în propaganda lui Putin.
Artiom: Mintea mea a devenit mai puternică, am căpătat mai multă rezistență ca să-mi pot schimba viața. Îmi dau seama că pot face orice. Da, și chiar am nevoie de sprijin, iar oamenii ca mine au nevoie și ei de ajutor. Știți, suntem în aceeași barcă, într-un ocean al violenței.
Pe coasta Adriaticii sunt puține urme ale violenței. La fel ca majoritatea muntenegrenilor, Mico Vuksanović nu se plânge prea mult de noii veniți, dar îl deranjează un lucru.
Mico Vuksanović, operator turism: Nu au nicio idee despre ce înseamnă marea. Nu face parte din cultura lor. Apa, peștele, tot ceea ce înseamnă mare...
Mult-iubitul său Budva se schimbă - dar Mico speră că își va păstra în continuare farmecul și frumusețea.