Epurările în rândul oficialilor de rang înalt din armata Chinei relevă corupția endemică din structurile militare ale Beijingului, care amenință capacitatea țării de a face față unui eventual război, susține subsecretarul american al Apărării. Acesta a spus că actele de corupție cel mai des întâlnite sunt cele legate de îmbogățirea unor ofițeri de rang înalt, dar și de angajările unor oameni care nu sunt bine pregătiți. "Mult trafic de influență, multă șpagă, într-un sistem extrem de închis, multă lume își umple buzunarele. Cred că ar trebui să dea de gândit conducerii Chinei cât de adâncă și cât de sistemică este această corupție", a mai afirmat Ely Ratner într-un interviu, transmite BusinessInsider.
Recenta epurare a unor oficiali de rang înalt din domeniul apărării de către Beijing semnalează că armata chineză se confruntă cu un tip de corupție diferit de corupția tipică din China și care ar putea submina capacitatea sa de război, a declarat un oficial american de rang înalt.
"Cred că ar trebui să dea de gândit conducerii Chinei cu privire la cât de adâncă și cât de sistemică este această corupție", a declarat marți Ely Ratner, subsecretarul american al Apărării, care se întreabă "în ce măsură această armată foarte dezvoltată se va coordona atunci când vor avea nevoieși, ca să fiu sincer, sunt ei pregătiți?".
Înapoi la principiile Partidului Comunist
În cadrul unei discuții cu Ryan Evans, gazda podcastului "War on the Rocks", Ratner a declarat că actele de corupție depistate în cadrul armatei chineze sunt, de obicei, legate de îmbogățirea ofițerilor de rang înalt sau de angajările unor persoane.
"Mult trafic de influență, multă șpagă într-un sistem extrem de închis, multă lume își umple buzunarele", a spus Ratner despre starea armatei chineze.
Liderul chinez Xi Jinping a transformat eradicarea corupției galopante din guvern într-unul dintre pilonii cheie ai mandatului său, iar Ratner a apreciat că acesta a fost în mare parte un efort de a restabili ordinea în partid.
"Așadar, gata cu mesele mari, gata cu băuturile scumpe, înapoi la principiile Partidului Comunist", a mai precizat oficialul american.
Ce probleme mai semnalează epurările militare
Potrivit acestuia, ultima epurare militară a lui Xi a semnalat o problemă mai gravă.
Îndatoririle și răspunderea celor înlăturați indică faptul că epurarea "s-a concentrat nu doar pe chestiunea clasică a corupției, ci și pe impactul concret asupra programului lor de modernizare militară", a adăugat Ratner.
"Astfel, corupția se manifestă nu doar pentru că un general are un cont bancar gras în Elveția, ci mai degrabă pentru că o anumită procedură nu funcționează cu adevărat", a adăugat el. "Iar banii care au fost sifonați au dus la efecte păguboase asupra capabilităților".
Campania anticorupție a lui Xi de anul trecut s-a extins până la nivelul ministrului chinez al Apărării, Li Shangfu, care a fost înlocuit în octombrie. Mai mulți comandanți de top au fost, de asemenea, concediați din cadrul Forțelor de Rachete ale Chinei, o ramură despre care Xi a subliniat că este esențială pentru puterea Beijingului.
Bloomberg a relatat la momentul respectiv că efectele grațierii au fost atât de grave, încât ar putea forța Beijingul să își reevalueze capacitatea de agresiune în regiune, citând serviciile secrete americane care au transmis că o parte din combustibilul rachetelor chineze ar fi putut fi schimbat cu apă.
Un fost locotenent-colonel care a fugit în SUA în 2016, a declarat pentru Radio Free Asia, în contextul relatărilor despre corupție, că trupele chineze ar folosi la gătit combustibilul din resursa armatei.
"Așadar, cred că această chestiune a corupției este importantă nu numai pentru că arată un fel de putrefacție sistemică, ci și pentru că are legătură cu planurile liderilor militari și ai Republicii Populare Chineze cu privire la capacitățile reale ale Armatei", a explicat Ratner.
O asemenea corupție ar trebui, de altfel, să aibă o influență asupra calculului politic și militar pentru SUA, în condițiile în care China încearcă să își modernizeze forțele, a afirmat el.
"Și iată întrebarea fundamentală: vor obține rezultate dacă vor alege să recurgă la agresiune? Și atât timp cât răspunsul lor la această întrebare este nu, sau poate că nu, atunci cred că vom fi capabili să întărim descurajarea", a mai adăugat oficialul.
Subsecretarul american al Apărării a îndemnat SUA să nu lase garda jos
"Dar nimic din toate acestea nu transmite că ar trebui să fim liniștiți în legătură cu ceea ce vedem cu privire la modernizarea militară extrem de rapidă", a mai spus Ratner.
Înainte de preluarea mandatului în 2021, Ratner a fost director al Grupului de lucru pentru China din cadrul Ministerului Apărării și a ocupat funcția de consilier principal al secretarului american al Apărării.
Beijingul a oferit puține detalii prin care să explice înlăturarea lui Li, care a fost primită cu scepticism de către unii analiști, din cauza reputației Chinei în ceea ce privește corupția și a faptului că Xi a ales personal mulți dintre oficialii pe care i-a concediat ulterior.
"Corupția în sine este o explicație mai puțin credibilă pentru înlăturarea de către Xi a unor oficiali militari de top pe care îi numise cu doar câteva luni înainte, ceea ce ridică suspiciunea că o scurgere de informații ar fi putut declanșa această mișcare", a indicat Institutul Internațional pentru Studii Strategice în raportul său anual, The Military Balance.
Editor : Andreea Smerea