Comerțul ilegal cu animale sălbatice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa existenței multor specii. Din păcate, internetul a permis ca acest fenomen să se extindă, transmite Science Alert.
Pe lângă comerțul în plină expansiune pe internet, noi cercetări au identificat sute de specii comercializate pe piața neagră, inclusiv broasca deșertului Sonoran (Incilius alvarius). În mod neașteptat, aceste animale nu sunt vândute pentru a fi animale de companie.
"Ceea ce ne-a surprins a fost faptul că majoritatea speciilor sunt comercializate pentru proprietățile lor care contribuie la producerea drogurilor recreaționale, în special pentru compușii psihoactivi", a declarat ecologistul Phill Cassey de la Universitatea din Adelaide pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC).
În timp ce 90% din comerțul cu animale sălbatice de pe piață neagră a internetului a constat în plante și ciuperci pentru consumul de droguri, unele animale au fost comercializate cu aceleași scopuri, cum ar fi broasca otrăvitoare menționată anterior. Glandele toxice ale broaștei din deșertul Sonoran conțin psihedelicul 5-MeO-DMT.
Ecologistul Oliver Stringham de la Universitatea din Adelaide și colegii săi au cercetat două milioane de anunțuri de pe Dark Web între 2014 și 2020 și au descoperit comercializarea a 153 de tipuri diferite de specii; aproximativ 70 au substanțe cu proprietăți psihoactive.
Cea mai des comercializată specie era Mimosa tenuiflora, un copac din America de Sud care conține DMT, un halucinogen puternic.
Din fericire, majoritatea speciilor, comercializate cu acest scop, nu sunt amenințate. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit câteva specii vulnerabile, cum ar fi cactusul Peyote.
Alte specii sunt folosite în medicina tradițională, îmbrăcăminte și accesorii - cum ar fi gențile din piele de reptilă - iar un număr mai mic de exemplare sunt comercializate ca animale de companie.
"Infracțiunile împotriva mediului sunt adesea percepute ca infracțiuni "fără victime", în ciuda faptului că au potențialul de a dăuna grav sănătății publice prin facilitarea răspândirii de noi boli, ca să nu mai vorbim de amenințarea existenței unor specii întregi. Așadar, deși există legi care reglementează aceste infracțiuni, aplicarea lor este rareori o prioritate, în ciuda faptului că traficul ilegal de animale sălbatice este una dintre cele mai mari infracțiuni transnaționale. Comerțul cu aceste specii nereglementate rămâne în mare parte nedetectat de majoritatea țărilor, iar starea de conservare a multor specii rămâne nedeterminată. Comerțul nereglementat îl depășește cu mult pe cel reglementat", notează cercetătorii.
Editor : Bianca Chirilă