Live Text Pierderi record pentru armata rusă. Șoigu amenință NATO: „Înarmarea Ucrainei poate duce la un nivel imprevizibil de escaladare”

Data actualizării: Data publicării:
razboi in Ucraina
Foto: Profimedia Images
Din articol
Borrell: Comentariul lui Lavrov cu privire la Maia Sandu și la Republica Moldova îl „discreditează intelectual” Rusia amenință că va expulza diplomați americani implicați în „activități subversive” Zelenski cere încetarea „zvonurilor” legate de revocarea ministrul ucrainean al Apărării  Parlamentul Ucrainei a extins legea marţială pentru încă 90 de zile Pierderi record pentru armata rusă în ultimele 24 de ore Ucraina nu mai vrea nici urmă de Rusia pe teritoriul ei. 19 milioane de cărți tipărite în limba rusă au fost retrase din biblioteci Putin semnează legea care le permite deputaților ruși să nu-și declare public veniturile Serghei Șoigu: Înarmarea Ucrainei antrenează țările NATO în conflict și ar putea duce la un nivel imprevizibil de escaladare Vasily Malyuk este noul șef al serviciului de securitate al Ucrainei Kiev: Este „doar o chestiune de timp” până când Ucraina va primi avioane de luptă americane Războiul hibrid al Rusiei contra Europei continuă în paralel cu invazia rusă din Ucraina ONU: Aproape 8 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul războiului Consens între Macron și Meloni cu privire la livrările de arme pentru Ucraina Cehia se opune participării sportivilor ruşi la JO din 2024 Zelenski: Forţele ucrainene din Bahmut continuă să reziste atacurilor Rusiei Ministerul Apărării din Marea Britanie: Rusia nu are acum munițiile și unitățile de manevră necesare pentru ofensive de succes Oficial ucrainean: Rusia intenționează să mobilizeze în plus jumătate de milion de soldați  Rusia anunță că structurile de protecție de la centrala nucleară Zaporojie sunt aproape finalizate New York Times: Depășiți numeric și epuizați, ucrainenii din est se pregătesc pentru un nou atac rusesc

Depășiți numeric și epuizați, soldații ucraineni aflați pe frontul din Est se pregătesc pentru un nou atac rusesc, relatează New York Times. Între timp, autoritățile din Rusia dau asigurări că structurile de protecție de la centrala nucleară Zaporojie sunt aproape finalizate. Potrivit unui oficial înalt al serviciilor de informații, Ucraina se așteaptă ca Rusia să mobilizeze până la jumătate de milion de soldați suplimentari în lunile următoare, relatează CNN.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Borrell: Comentariul lui Lavrov cu privire la Maia Sandu și la Republica Moldova îl „discreditează intelectual”

ACTUALIZARE 19:49 Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe, Josep Borrell, a afirmat marţi că declaraţiile ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit cărora Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în „următoarea Ucraină”, îl discreditează intelectual, relatează EFE.

„Este păcat că domnul Lavrov, care a fost cândva un diplomat respectat, merge pe această cale care îl discreditează din punct de vedere intelectual”, a declarat Borrell într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, alături de prim-ministrul moldovean, Natalia Gavriliţa.

Gavriliţa s-a întâlnit marţi cu Borrell la Bruxelles pentru a cere ca Republica Moldova să participe la toate programele UE posibile pentru a consolida legăturile politice şi economice până când va începe negocierile de aderare, după ce anul trecut a primit statutul de candidat alături de Ucraina.

Rusia amenință că va expulza diplomați americani implicați în „activități subversive”

ACTUALIZARE 17:18 Rusia a cerut ambasadei SUA la Moscova să înceteze să mai răspândească ceea ce Moscova consideră știri false cu privire la „operațiunea sa militară” din Ucraina și a amenințat că va expulza diplomați americani, relatează agenția de presă TASS, citată de Sky News.

Citând o sursă de rang înalt din Ministerul rus de Externe, TASS a declarat că o notă oficială a fost transmisă ambasadei SUA la Moscova, avertizând-o că diplomații americani implicați în ceea ce a numit „activități subversive” vor fi expulzați.

Relațiile dintre Washington și Moscova sunt în prezent aproape - dacă nu chiar la - minime istorice.

Iar luna trecută, noul ambasador al Statelor Unite în Rusia, Lynne Tracy, a fost huiduită de o mulțime de persoane care scandau în timp ce intra în Ministerul rus de Externe din Moscova pentru a-și prezenta acreditările diplomatice.

Putin a trimis copii de școală să o huiduie pe noua ambasadoare a SUA în Rusia
Putin a trimis copii de școală să o huiduie pe noua ambasadoare a SUA în Rusia, Lynne Tracy. Foto: Twitter/NEXTA

Statele Unite au răspuns la invazia Rusiei în Ucraina prin furnizarea de armament Kievului – care va include în curând și tancuri de luptă principale – și prin impunerea unei serii de noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, toate acestea în colaborare cu aliații occidentali.

Zelenski cere încetarea „zvonurilor” legate de revocarea ministrul ucrainean al Apărării 

ACTUALIZARE 16:20 În timp ce speculațiile continuă cu privire la faptul că ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, va fi revocat din funcția sa, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut încetarea răspândirii „zvonurilor sau oricărei alte pseudoinformații”.

Remarcile sale, făcute marți într-un discurs în fața parlamentului de la Kiev, au părut menite să pună capăt speculațiilor publice cu privire la demiterea lui Oleksii Reznikov și subliniază, de asemenea, că numai președintele poate lua și anunța astfel de decizii. „Luăm măsuri la diferite niveluri în sectorul de apărare și securitate care pot întări poziția Ucrainei”, a mai spus Zelenski, citat de Sky News.

Parlamentul Ucrainei a extins legea marţială pentru încă 90 de zile

ACTUALIZARE 15:40 Legea marţială din Ucraina, impusă din cauza invaziei ruse, a fost extinsă de Parlamentul de la Kiev pentru alte 90 de zile, informează marţi dpa, citată de Agerpres.

Potrivit mass-media ucrainene, 348 de parlamentari au votat marţi în favoarea celei de-a cincea extinderi, mult peste cele 226 de voturi necesare.

Totodată, a fost extinsă şi mobilizarea generală. Aceasta înseamnă că bărbaţilor din Ucraina cu vârste între 18 şi 60 de ani, care sunt supuşi serviciului militar obligatoriu, le va fi interzis în continuare, cu câteva excepţii, să părăsească ţara. Regulamentul este valabil provizoriu până pe 20 mai.

Pierderi record pentru armata rusă în ultimele 24 de ore

ACTUALIZARE 14:20 Statul Major Ucrainean afirmă în estimarea de marți că în ziua anterioară au fost „lichidați” 1.030 de soldați ruși, acesta fiind un bilanț record în cadrul războiului ce durează de aproape un an.

De asemenea, armata ucraineană estimează că a distrus ieri 28 de blindate rusești și 14 tancuri, ceea ce reprezintă, de asemenea, un bilanț remarcabil. În plus, forțele Kievului spun că a trupele de invazie ale lui Vladimir Putin au mai pierdut luni o piesă de artilerie, 3 diferite vehicule și cinci echipamente speciale.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Raportul publicat de armata ucraineană nu a putut fi confirmat în mod independent, scrie Reuters, iar Moscova neagă că forțele sale au suferit pierderi de o asemenea amploare, susținând totodată că a ucis un număr mare de ucraineni. 

Dar amploarea fără precedent a victimelor raportate se potrivește relatărilor din ambele părți care descriu bătăliile din tranșeele acoperite de zăpadă ca fiind cea mai dificilă luptă a războiului. 

Ucraina nu mai vrea nici urmă de Rusia pe teritoriul ei. 19 milioane de cărți tipărite în limba rusă au fost retrase din biblioteci

ACTUALIZARE 13:25 Ucraina a retras din bibliotecile sale aproximativ 19 milioane de copii ale unor cărţi care datează din perioada sovietică sau care erau tipărite în limba rusă, a anunţat un oficial de rang înalt de la Kiev, informează Reuters. Deocamdată nu este clar ce s-a întâmplat cu cărţile care au fost retrase, dar gestul face parte din procesul așa numitei "derusificări", accelerat după războiul declanșat de Rusia.

Yevheniya Kravchuk, director adjunct al Comisiei parlamentare ucrainene pentru politici umanitare şi informaţionale, a precizat că din cele 19 milioane de cărţi retrase, 11 milioane erau tipărite în limba rusă.

"Anumite cărţi tipărite în limba ucraineană în epoca sovietică au fost de asemenea anulate", a adăugat Yevheniya Kravchuk într-o declaraţie publicată pe site-ul Verkhovna Rada, Parlamentul Ucrainei.

Citește continuarea AICI

Putin semnează legea care le permite deputaților ruși să nu-și declare public veniturile

ACTUALIZARE 13:20 Vladimir Putin a semnat un proiect de lege care îi va scuti pe parlamentarii ruși de a dezvălui în mod public detalii despre veniturilor lor. 

În timp ce oficialii au trebuit în trecut să-și dezvăluie veniturile anual, noua lege, care va intra în vigoare la 1 martie, va opri acest lucru. Totuși, parlamentarii ruși vor trebui să depună în continuare declarații de venit pe plan intern. Luna trecută, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a insistat că noua lege nu va afecta „lupta împotriva corupției” a statului rus, scrie Sky News.

Serghei Șoigu: Înarmarea Ucrainei antrenează țările NATO în conflict și ar putea duce la un nivel imprevizibil de escaladare

ACTUALIZARE 13:10 Livrările de arme occidentale către Ucraina vor atrage NATO în conflict și ar putea duce la un nivel „imprevizibil” de escaladare, a amenințat marți ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, citat de Sky News.

„SUA și aliații săi încearcă să prelungească conflictul cât mai mult posibil”, a declarat Șoigu, potrivit agenției ruse de presă Interfax. „Pentru a face acest lucru, ei au început să furnizeze arme ofensive grele, îndemnând în mod deschis Ucraina să pună stăpânire pe teritoriile noastre. De fapt, astfel de pași antrenează țările NATO în conflict și ar putea duce la un nivel imprevizibil de escaladare”, a mai spus ministrul rus al apărării.

Uzbekistan Russia SCO Defence
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. Foto: Profimedia Images

Șoigu a acuzat, de asemenea, SUA și aliații săi că încearcă să prelungească criza din Ucraina.

Vasily Malyuk este noul șef al serviciului de securitate al Ucrainei

ACTUALIZARE 13:00 Parlamentul Ucrainei l-a aprobat pe Vasily Malyuk drept noul șef al serviciului de securitate al țării, cunoscut sub numele de SBU. 

Malyuk, în vârstă de 39 de ani, a lucrat în organele teritoriale ale SBU din 2001, cel mai recent conducând lupta împotriva corupției. Anul trecut, a fost pentru scurt timp și viceministru al Ministerului Afacerilor Interne.

A devenit șef interimar al SBU în iulie 2022, după demisia predecesorului său, scrie The Guardian

Kiev: Este „doar o chestiune de timp” până când Ucraina va primi avioane de luptă americane

ACTUALIZARE 12:00 Un înalt oficial pentru securitate națională al Ucrainei a declarat pentru CNN că este încrezător că Ucraina va primi în cele din urmă avioane de luptă F-16 de fabricație americană. 

„Este doar o chestiune de timp până când obținem avioane F-16”, a declarat luni Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei. „Cu siguranță vor veni. Din păcate, între timp ne pierdem oamenii în timp ce luptăm pentru independența noastră”, a adăugat acesta.

F-16, dezvoltat pentru prima dată în anii 1970, este un avion de luptă foarte manevrabil, capabil să transporte rachete. Avioanele F-16 ar oferi Ucrainei capacitatea, în cazul în care ar depăși apărarea antiaeriană, de a lovi Rusia cu o armă de fabricație americană mult în spatele liniilor frontului, chiar și în afara teritoriului considerat pe plan internațional a fi ucrainean.

Au existat angajamente din partea Occidentului pentru a livra tancuri de luptă către Ucraina, ceea ce a condus la reînnoirea apelurilor Kievului pentru avioane de luptă. Cu toate acestea, în mod public, liderii occidentali au evitat discuțiile despre avioanele de luptă care vor merge în Ucraina.

Războiul hibrid al Rusiei contra Europei continuă în paralel cu invazia rusă din Ucraina

ACTUALIZARE 11:00 Pentru a distrage atenția Uniunii Europene și a slăbi sprijinul european în favoarea Ucrainei, Rusia încearcă să creeze un alt punct fierbinte pe harta regională, stimulând conflictul din Karabah, enclava din sudul Caucazului care e disputată între Armenia și Azerbaidjan.

„Strategia Rusiei în raport cu Europa și Statele Unite urmărește redirecționarea de resurse occidentale dinspre Ucraina către alte zone, creșterea amenințărilor cu privire la fluxurile de energie spre Europa și reducerea mediatizării în presa occidentală a războiului din Ucraina în favoarea altor conflicte”, consideră deputatul ucrainean Volodimir Kreidenko, membru în partidul președintelui Volodimir Zelenski.

Citește continuarea AICI

ONU: Aproape 8 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul războiului

ACTUALIZARE 10:20 Aproape 8 milioane de persoane au fugit din Ucraina în ţările vecine de când a început invazia rusă în urmă cu aproape un an, a declarat Martin Griffiths, coordonatorul ONU pentru ajutor de urgenţă, citat marţi de DPA.

Alte 5,3 milioane sunt strămutate în interior, a declarat Griffiths Consiliului de Securitate al ONU luni la New York.

Şeful Oficiului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a spus că 17,6 milioane de oameni, sau aproape 40% din populaţia Ucrainei, au nevoie de asistenţă umanitară.

Griffiths a adăugat că intenţionează să prezinte Planul de Răspuns Umanitar pentru Ucraina din acest an, care necesită aproximativ 3,9 miliarde de dolari, la Geneva la sfârşitul acestei luni. "Această violenţă nu dă niciun semn de atenuare", a declarat el.

Peste 7.000 de civili au fost ucişi de când Rusia şi-a început invazia în Ucraina la 24 februarie 2022, potrivit cifrelor oficiale ONU. "Bilanţul real este cu siguranţă mai mare", potrivit lui Griffiths, citat de Agerpres.

Potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţi UNHCR, războiul Rusiei cu Ucraina a dus la cea mai mare deplasare de refugiaţi de la Al Doilea Război Mondial.

Consens între Macron și Meloni cu privire la livrările de arme pentru Ucraina

ACTUALIZARE 10:10 Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat luni asentimentul cu şefa guvernului italian Giorgia Meloni în privinţa sprijinului militar pentru Ucraina, în ciuda relaţiilor destul de tensionate între cei doi lideri în special în problema migranţilor, relatează AFP.

Într-o discuţie telefonică, preşedintele francez şi premierul italian au „salutat acţiunea comună a Franţei şi Italiei pentru susţinerea Ucrainei pe plan militar, în special prin decizia luată în comun la sfârşitul săptămânii trecute de a trimite un sistem de apărare antiaeriană SAMP/T-MAMBA, care va răspunde pe deplin necesităţilor prioritare exprimate de Kiev”, a transmis Palatul Elysee.

Înaintea summitului preconizat pentru joi şi vineri la Bruxelles, „cei doi lideri şi-au exprimat hotărârea de a continua acest sprijin în timp”, a adăugat preşedinţia franceză, citată de Agerpres.

Serviciile premierului italian Giorgia Meloni au confirmat că aceasta a subliniat „prioritatea de a vedea Consiliul European să dea un semnal concret de susţinere a Ucrainei la 360 de grade”, o temă care a fost de altfel în centrul convorbirilor telefonice purtate cu omologii săi olandez Mark Rutte, austriac Karl Nehammer şi grec Kyriakos Mitsotakis.

Emmanuel Macron şi Giorgia Meloni au abordat de asemenea subiecte de pe ordinea de zi a viitorului summit european, între care 'consolidarea politicii industriale europene' şi 'migraţia', potrivit Parisului.

În acest ultim dosar, guvernul de la Roma subliniază necesitatea „unei gestionări în cele din urmă a fluxurilor de migranţi', care să fie axată pe 'controlul la frontiere”, notează AFP. 

Cehia se opune participării sportivilor ruşi la JO din 2024

ACTUALIZARE 09:20 Comitetul olimpic şi guvernul ceh au luat poziţie, luni, faţă de ideea participării sub drapel neutru a sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, informează AFP. „Sportivii ruşi şi belaruşi nu pot participa la Jocurile Olimpice”, a apreciat Comitetul olimpic ceh (COV) într-un comunicat dat publicităţii, scrie Agerpres. 

Comitetul olimpic ceh a adăugat că „nu vede niciun motiv” pentru a reveni asupra deciziei de excludere de la majoritatea competiţiilor sportive luată după intrarea forţelor ruse pe teritoriul ucrainean, pe 24 februarie 2022. Totodată, COV precizează că nu va forţa sportivii cehi să boicoteze Jocurile dacă această cale a reintegrării sub drapel neutru a sportivilor ruşi şi belaruşi este aleasă de mişcarea olimpică. „Noi vom respecta natural voinţa fiecărui sportiv ceh dacă el decide să nu participe”, se mai arată în comunicat.

Comitetul Internaţional Olimpic a indicat, recent, că modalităţile de a-i autoriza pe sportivii ruşi şi belaruşi trebuie „explorate în continuare”. CIO a reamintit că federaţia internaţională a fiecărui sport implicat în Jocurile Olimpice este cea care are „autoritatea unică” în această privinţă. De la debutul invaziei ruse în Ucraina, la finele lunii februarie 2022, ruşii şi belaruşii au fost interzişi de la majoritatea evenimentelor sportive mondiale.

Ucraina vrea ca lucrurile să rămână aşa, iar sportivilor ruşi să li se interzică pur şi simplu participarea la Jocurile Olimpice de vară din 2024. Însă, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a declanşat polemica la sfârşitul lunii ianuarie, propunând o foaie de parcurs pentru a organiza revenirea sportivilor interzişi, sub drapel neutru, cu condiţia ca aceştia „să nu susţină în mod activ războiul din Ucraina”.

„Niciun sportiv nu ar trebui să fie interzis din competiţie doar pe baza paşaportului său”, a asigurat executivul CIO. Lucru inacceptabil pentru Kiev, care a ameninţat imediat că va boicota Olimpiada de la Paris, acuzând CIO că este „un promotor al războiului, crimei şi distrugerii”. Ucraina este susţinută în acest moment de ţările baltice şi de Polonia, care ameninţă la rândul lor cu boicotul. Letonia a avertizat astfel că „nu participă la Jocuri alături de ţara agresoare”.

Mişcarea ar putea lua amploare, după ce ministrul polonez al Sportului, Kamil Bortniczuk, a declarat recent că se aşteaptă ca aproximativ 40 de ţări, precum Marea Britanie şi membrele Uniunii Europene, să se opună prezenţei sportivilor ruşi şi belaruşi la JO de la Paris.

Zelenski: Forţele ucrainene din Bahmut continuă să reziste atacurilor Rusiei

ACTUALIZARE 09:10 Forţele ucrainene din oraşul Bahmut din estul ţării continuă să reziste atacurilor constante ale Rusiei, a declarat preşedintele ucrainean Volodir Zelenski într-un mesaj video transmis luni seară, potrivit DPA.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El a precizat că, în cursul zilei de luni, înaltul comandament al Ucrainei a discutat într-o reuniune încercările forţelor ocupante de a înconjura oraşul şi de a sparge apărarea ucraineană, scrie Agerpres. „Sunt recunoscător fiecărui soldat care a arătat hotărârea de a rezista”, a afirmat Zelenski.

El a raportat de asemenea noi numiri în zonele de front din Ucraina. „În mai multe regiuni, în special în zone de frontieră şi de pe linia frontului, recrutăm noi lideri cu experienţă militară”, a spus Zelenski, adăugând că este vorba de persoane „care pot asigura apărarea cel mai eficient împotriva ameninţărilor actuale”.

În general, experienţa militară de război de până acum ar trebui combinată cu autoritatea în administraţia locală şi centrală, a subliniat el. În plus, a adăugat el, pregătirea de noi brigăzi ale Gărzii Naţionale, poliţiei şi gărzilor de frontieră avansează. „Începutul este puternic. Şi va continua”, a declarat preşedintele ucrainean.

În faţa intensificării atacurilor ruseşti, armata ucraineană a fost nevoită să mute pe front trupe care erau pregătite de fapt pentru propriile acţiuni ofensive ulterioare. În acelaşi timp, potrivit unui guvernator ucrainean, Rusia trimite întări în estul Ucrainei înaintea unei noi ofensive care ar putea începe săptămâna viitoare, relatează şi Reuters.

În aşteptarea sosirii ajutorului militar occidental, Ucraina anticipează o ofensivă majoră pe care Rusia ar putea să o lanseze din motive „simbolice” în jur de 24 februarie, dată la care se împlineşte un an de la începerea invaziei. Ucraina pregăteşte la rândul său o ofensivă de primăvară pentru a recuceri teritoriile pierdute, însă aşteaptă livrarea rachetelor cu rază mai lungă de acţiune şi a tancurilor de luptă promise de Occident, unii analişti spunând că Kievul mai are încă nevoie de câteva luni de pregătire pentru a fi gata.

Ministerul Apărării din Marea Britanie: Rusia nu are acum munițiile și unitățile de manevră necesare pentru ofensive de succes

ACTUALIZARE 09:00 Ministerul Apărării din Marea Britanie a transmis că Moscova nu deține în prezent munițiile și unitățile de manevră necesare pentru ofensive de succes în Ucraina, relatează The Guardian.

Liderii Rusiei vor continua să ceară progrese considerabile pe frontul din Ucraina, dar e puțin probabil ca Rusia să își dezvolte forțele necesare pentru a influența în mod substanțial rezultatul războiului în următoarele săptămâni, potrivit celei mai recente actualizări de informații ale Ministerului Apărării din Regatul Unit. Între timp, Rusia trimite întăriri în estul Ucrainei înainte de o nouă ofensivă care ar putea începe săptămâna viitoare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Forțele ruse au reușit să câștige doar câteva sute de metri de teritoriu pe săptămână. Acest lucru se datorează aproape sigur faptului că Rusia nu are acum munițiile și unitățile de manevră necesare pentru ofensive de succes. Comandanții înalți probabil fac planuri care necesită unități fără echipaj și fără experiență pentru a atinge obiective nerealiste din cauza presiunii politice și profesionale”, au transmis oficialii britanici.

Oficial ucrainean: Rusia intenționează să mobilizeze în plus jumătate de milion de soldați 

ACTUALIZARE 08:50 Ucraina se așteaptă ca Rusia să mobilizeze până la jumătate de milion de soldați suplimentari în lunile următoare, potrivit unui oficial înalt al serviciilor de informații, relatează CNN.

Vadym Skibitskyi, șeful adjunct al Informațiilor de Apărare a Ucrainei, a afirmat într-un interviu că „Rusia va mobiliza între 300.000 și 500.000 de oameni pentru a desfășura operațiuni ofensive în sudul și estul Ucrainei în primăvara și vara anului 2023”.

„Acei 500.000 se adaugă celor 300.000 mobilizați în octombrie 2022”, a spus Skibitskyi. „Acest lucru demonstrează că Kremlinul lui Putin nu are intenția de a pune capăt acestui război. Ofensiva rusă se poate întâmpla în regiunile Donețk și Lugansk și, eventual, în regiunea Zaporijia. Trupele ruse vor intra în defensivă în regiunea Herson și în Crimeea. Acest nou val de mobilizare va dura până la două luni.”

Oficialii ruși au negat în mod constant că este planificată o altă mobilizare. Însă, la o conferință din decembrie a șefilor militari ai Rusiei, ministrul Apărării Serghei Șoigu a propus consolidarea forțelor armate cu până la 1,5 milioane de personal de luptă din cei 1,15 milioane actuali, pe o perioadă de trei ani.

Acest lucru a fost necesar „pentru a garanta rezolvarea problemelor legate de securitatea militară a Rusiei”, a spus Shoigu. Skibytskyi a mai spus că la începutul anului 2022, Defense Intelligence era conștientă că „o invazie la scară largă urma să înceapă la începutul lunii februarie sau puțin mai târziu... În ianuarie am văzut trupe din Districtul Militar de Est al Rusiei care au început să sosească în Belarus”. precum și pregătirile în Crimeea, a spus el.

Rusia anunță că structurile de protecție de la centrala nucleară Zaporojie sunt aproape finalizate

ACTUALIZARE 08:00 Construcția structurilor de protecție pentru instalațiile cheie de la centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei se apropie de finalizare, relatează Reuters.

Informațiile au apărut pentru prima dată în agenția de presă de stat TASS, marți, care citează un consilier al șefului operatorului de centrale nucleare din Rusia.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de trupele ruse în martie anul trecut, în primele zile ale invaziei Moscovei în Ucraina, și a fost în repetate rânduri în bătaia bombardamentelor, stârnind îngrijorări privind un posibil dezastru nuclear.

„Montarea structurilor de inginerie și construcții, care sunt concepute pentru a oferi o protecție suplimentară pentru instalațiile importante de infrastructură ale centralei nucleare, inclusiv cele legate de depozitarea materialelor radioactive, este în stadiu de finalizare”, a spus Renat Karchaa de la operatorul de centrale nucleare din Rusia Rosenergoatom, potivit TASS.

New York Times: Depășiți numeric și epuizați, ucrainenii din est se pregătesc pentru un nou atac rusesc

ACTUALIZARE 07:00 În timp ce Rusia trimite întăriri în estul Ucrainei înainte de o nouă ofensivă, New York Times relatează cum e atmosfera în orașele și satele de-a lungul sutelor de kilometri din frontul de Est.

Trupele ucrainene se plâng că sunt deja depășite numeric și epuizate, chiar înainte ca Rusia să mobilizeze aproximativ 200.000 de soldați. Medicii din spitale vorbesc despre pierderi tot mai mari, în timp ce fac eforturi uriașe să aibă grijă de luptătorii cu răni grave.

Între timp, civilii care stau în calea planului de avansare al Rusiei se confruntă din nou cu decizia agonizantă de a pleca sau de a rămâne și de a aștepta calamitatea viitoare.

Când și unde va începe cu exactitate noua ofensivă nu este deocamdată clar, dar oficialii ucraineni sunt profund îngrijorați. Armata Ucrainei a sfidat evaluările îngrozitoare dinainte de război, zădărnicind eforturile timpurii ale Rusiei de a ocupa capitala, Kiev, și, în cele din urmă, împingând forțele ruse înapoi în nord-est și sud. Dar armata rusă continuă să vină.

Chiar în acest moment, trupele nou mobilizate își termină antrenamentul și intră pe teren, relatează New York Times. Forțele includ atâția soldați câți au luat parte la invazia inițială de anul trecut.

Editor : Loredana Bancăș | Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fiica artistului Igor Cuciuc a murit la doar 17 ani. Ce a pățit Andreea la Balul Bobocilor
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Delia, reacție acidă după ce Andreea Bănică a fost criticată pentru aparițiile provocatoare: „Mi se stânge...
Film Now
Tom Cruise, agățat de un avion în zbor, în "Mission: Impossible 8". Ar putea fi ultima dată când intră în...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Ministru de Finanțe anunță dezastru: 700.000 pensii NU cresc, pensionari fără pensie de sărbători
Digi FM
Irina Fodor are o siluetă ca trasă prin inel, dar nu face mari eforturi pentru a o păstra. Un preparat nu-i...
miss universe
Victoria Kjær Theilvig din Danemarca a câștigat titlul Miss Univers 2024
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
A avut o copilărie traumatizantă, dar nu-și învinovățește părinții. Pamela Anderson, noi declarații: „Au...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului