Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei: „UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”

Data actualizării: Data publicării:
Maria Zaharova
Maria Zaharova într-o ipostază obișnuită. Foto: Profimedia

Uniunea Europeană "şi-a pierdut minţile" şi se îndreaptă spre ruină prin alocarea de fonduri suplimentare pentru ajutorul militar destinat Ucrainei, a declarat vineri Ministerul rus de Externe, citat de Reuters, scrie Agerpres

Germania urmează să aprobe un ajutor militar suplimentar de aproape 400 de milioane de euro pentru Ucraina pentru a face faţă războiului declanşat de Rusia, conform unei scrisori a Ministerului de Finanţe german consultată de Reuters.

Aceste fonduri se adaugă celor aproximativ 8 miliarde de euro prevăzute în bugetul german pe 2024 pentru Ucraina.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că 160 de milioane de euro din activele ruseşti îngheţate vor fi direcţionate pentru a satisface nevoile umanitare urgente ale Ucrainei pentru această iarnă.

Prin bombardamentele sale, Rusia a scos din funcţiune o capacitate de producţie de aproximativ 9 gigawaţi (GW) din infrastructura energetică a Ucrainei, despre care Von der Leyen a spus că este "echivalentul energetic al celor trei state baltice".

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reiterat vineri viziunea Moscovei conform căreia UE şi-a pierdut autonomia şi este aservită obiectivelor Washingtonului, afirmând că Bruxellesul îşi pierde orice autoritate în acest proces.

"Uniunea Europeană şi-a pierdut minţile şi şi-a paralizat voinţa continuând să urmeze o cale de confruntare, sinucigaşă, evident, pentru UE", a declarat Zaharova. "Este o cale de escaladare a tensiunilor cu Rusia", a mai spus ea.

Activele ruseşti din ţările membre G7 (SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Japonia) se ridică la aproximativ 300 de miliarde de dolari, din care cea mai parte este deţinută în Europa de către depozitarul de valori mobiliare Euroclear din Belgia.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri