Rămășite umane donate pentru cercetări medicale au fost, de fapt, vândute pentru a fi mutilate, potrivit unei instanțe de judecată din SUA.
Un centru unde sunt donate trupuri neînsuflețite pentru a fi utilizate în studii medicale este acuzat că le-a vândut militarilor pentru a le folosi la trageri și testarea explozivilor. Centrul de Resurse Biologice din Phoenix, Arizona, este acuzat că folosit în scopuri „greșite” rămășițele a 23 de persoane, rudele acestora fiind induse în eroare cu privire la modul în care trupurile vor fi folosite, potrivit Sky News.
În prima zi a unui proces civil controversat s-au depus declarații potrivit cărora centrul a vândut rămășițele umane unor terți, inclusiv armată, pentru teste distructive.
Alte trupuri ar fi fost măcelărite în depozitele centrului.
FOTO: captură video Sky News
Mărturia unui agent FBI
Mark Cwynar, agent FBI retras din activitate, a declarat că el și colegii săi au descins la centrul în cauză în 2014 și au găsit, stivuite pe o masă, picioare umane, capete într-un răcitor și torsuri decapitate și fără membre. Agentul a mai spus că o parte din colegii care au participat la acea acțiune au fost atât de afectați de cele descoperite în centru încât au avut nevoie de consiliere psihologică.
„I-am văzut pe colegii mei care au fost traumatizați. Cei mai mulți au refuzat categoric să se întoarcă în locul respectiv”, a declarat în fața instanței fostul agent FBI.
Mark Cwynar a mai spus că a văzut un tors cu capul îndepărtat, de care a fost cusut un alt cap, mult mai mic, asemenea personajului Frankentstein.
Rudele a 23 de persoane decedate îi dau în judecată pe proprietarii centrului, spunând că li s-a promis că rămășițele vor fi folosite pentru cercetare, înainte de a fi incinerate și returnate familiilor.
Rudele au spus că au primit urne funerare cu ceea ce credeau că sunt rămășițele celor dragi, dar, ulterior, s-a descoperit că trupurile au fost vândute, iar unele dintre ele au fost descoperite mutilate în centru.
David TeSelle, avocatul rudelor, le-a spus juraților că familiile nu au fost informate că trupurile vor fi tăiate sau vândute pentru profit, lucruri cu care nu ar fi fost de acord.
El a prezentat în instanță o listă de prețuri a centrului, potrivit căreia un tors fără cap se vindea cu 4.000 de dolari.
Proprietarul centrului, Stephen Douglas Gore, a recunoscut în 2015 că o parte din trupuri au fost „manipulate greșit”, dar a negat că rămășițele donate ar fi fost utilizate de companie în alte scopuri decât cele aprobate de familii.