UE a lansat oficial negocieri de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Mesajele transmise de Volodimir Zelenski și Maia Sandu

Data actualizării: Data publicării:
volodimir zelenski da mana cu maia sandu
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și președintele Republicii Moldova Maia Sandu. Foto: Profimedia

Uniunea Europeană (UE) a lansat în mod oficial marţi, la Luxemburg, negocieri de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Preşedintele Consiliului European Charles Michel a salutat un ”moment istoric”.

Mesajele preşedinţilor Maia Sandu şi Volodimir Zelenski

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că viitorul ţării este în Uniunea Europeană, înaintea începerii, la Luxemburg, a primei şedinţe a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova - Uniunea Europeană, la care au fost lansate oficial negocierile de aderare, informează MOLDPRES.

"Astăzi, Republica Moldova şi Ucraina încep oficial negocierile de aderare la UE. Viitorul nostru este în cadrul familiei europene", a menţionat preşedintele Maia Sandu. "Suntem profund recunoscători pentru sprijinul neclintit", a declarat ea, amintind contribuţiile preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a preşedintelui Consiliului European, Charels Michel şi a preşedintelui Parlamentului European, Roberta Metsola. "Suntem mai puternici împreună", a apreciat Maia Sandu.

Misiunea autorităţilor de la Chişinău este să asigure pregătirea Republicii Moldova pentru aderarea la UE la orizontul anului 2030, a precizat Biroul pentru Integrare Europeană.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a salutat lansarea oficială a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, calificând această zi drept una "istorică" pentru o ţară care luptă de mai bine de doi ani împotriva invaziei ruse. "Astăzi este o zi istorică", a spus preşedintele Zelenski pe reţelele sociale. "Nu ne vom lăsa niciodată deturnaţi de la drumul nostru către o Europă unită, către casa noastră comună, a tuturor naţiunilor europene. O casă care trebuie să fie paşnică", a subliniat şeful statului ucrainean.

Von der Leyen a avertizat Ucraina şi Republica Moldova că drumul spre UE este dificil, dar plin de oportunităţi

Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a avertizat  Ucraina şi Republica Moldova, cu ocazia deschiderii oficiale a negocierilor pentru intrarea în Uniunea Europeană, că va fi "un drum dificil", dar care oferă "oportunităţi imense".

"Drumul de urmat va fi dificil, dar este şi plin de oportunităţi imense pentru Moldova şi Ucraina, precum şi pentru întreaga noastră Uniune", a indicat Von der Leyen într-un clip video distribuit pe contul său de X.

Preşedinta CE s-a arătat convinsă că "împreună putem construi o Europă mai mare, mai dinamică şi mai orientată spre viitor" şi a urat "un început foarte fructuos al negocierilor de aderare" a Ucrainei şi a Republicii Moldova, care ţin marţi primele conferinţe interguvernamentale cu UE în Luxemburg. Ea a estimat că este "o veste foarte bună" faptul că UE deschide oficial negocierile de aderare cu cele două ţări."Ne aflăm în pragul unui moment semnificativ şi transformator pentru aceste două ţări şi pentru Uniunea noastră şi sărbătorim valorile şi principiile care ne unesc", a spus von der Leyen.

Ea a precizat că UE "a fost întotdeauna mai mult decât o uniune politică şi economică: este o mărturie a aspiraţiei noastre colective pentru pace şi securitate, democraţie şi prosperitate". Preşedinta CE a lăudat popoarele Ucrainei şi R. Moldova pentru că au dat dovadă de un "angajament neclintit şi hotărâre de a face parte din acest proiect" şi a apreciat că, chiar şi în vremuri de război şi tulburări, cele două ţări au iniţiat reforme ample. "Ei ştiu că drumul lor va fi dur şi solicitant", a mai declarat ea, amintind că negocierile de extindere a UE "vizează pregătirea candidaţilor pentru responsabilităţile aderării". Din acest motiv, a subliniat Ursula von der Leyen, "nu există scurtături".
"Ne angajăm în aceste negocieri cu un spirit ferm de deschidere, participare şi angajament", a conchis preşedinta CE. 

Charles Michel, înaintea deschiderii negocierilor de aderare: Asistăm la un moment istoric

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, marţi, la Bruxelles, înaintea deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova că "asistăm la un moment istoric", conform unui comunicat de presă apărut pe site-ul Consiliului. "În urma deciziei Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, cele două ţări se angajează într-o adevărată transformare în aderarea deplină la UE - un moment de mândrie pentru ambele naţiuni şi un pas strategic pentru UE", conform sursei citate.

Potrivit preşedintelui Consiliului European, acesta este rezultatul unor eforturilor enorme de reformă ale celor două ţări. El a subliniat faptul că UE continuă să ofere rezultate în parteneriatele cu Ucraina şi R. Moldova, cu atât mai mult cu cât prima ţară se apără împotriva războiului ilegal de agresiune al Rusiei, iar R. Moldova se confruntă cu consecinţele acestui război.

Charles Michel a apreciat, de asemenea, că deschiderea negocierilor de aderare prin intermediul primelor conferinţe interguvernamentale reprezintă "o etapă cheie", o dovadă a "progresului imens pe care ambele naţiuni l-au făcut pe calea către integrarea europeană, în pofida provocărilor imense cu care s-au confruntat şi cu care încă se confruntă". În acest context dificil, a evidenţiat "curajul şi solidaritatea extraordinară" de care a dat dovadă poporul ucrainean în "apărarea suveranităţii şi a viitorului european" al ţării.

Referitor la traiectoria Chişinăului, înaltul oficial european a remarcat, de asemenea, că "R. Moldova a rămas fermă în urmărirea unor legături din ce în ce mai strânse cu UE", în pofida provocărilor semnificative cu care s-a confruntat,"inclusiv presiuni economice şi intimidare politică". "Ambele ţări au demonstrat un angajament impresionant faţă de reformă şi alinierea la valorile europene. Paşii transformatori făcuţi în domenii precum statul de drept, guvernanţa şi sistemele judiciare oferă speranţă şi o indicaţie clară a aspiraţiei lor neclintite de a se alătura familiei europene. Sprijinul societăţilor lor a fost, de asemenea, crucial pe parcurs. Acesta este începutul unui proces lung", a mai declarat preşedintele Consiliului European.

A adăugat însă că "drumul de urmat va necesita efort susţinut, dăruire şi alte reforme substanţiale. Ucraina şi R. Moldova vor trebui să îşi continue activitatea de consolidare a instituţiilor, de continuare a combaterii corupţiei şi de sporire a stabilităţii economice pentru a îndeplini standardele riguroase ale aderării cu drepturi depline la UE". Charles Michel a afirmat că Uniunea Europeană, prin instituţiile sale şi statele membre, este pregătită să sprijine Ucraina şi R. Moldova la fiecare pas al acestei călătorii. "Vom oferi resursele, expertiza şi sprijinul politic necesare", a asigurat preşedintele Consiliului European.

Știrea inițială

”O Ucraină puternică nu este posibilă fără UE, iar o UE puternică nu mai este posibilă fără Ucraina”, a declarat premierul ucrainean Denîs Şmîhal în deschiderea negocierilor.

Rusia a încercat prin toate mijloacele să oprească procesul aderării, care se anunţă lung şi dificil şi care urmează să conducă la ancorarea acestei foste republici sovietice în Europa.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a salutat un ”moment istoric”.

”Negocierile de aderare pe care le deschidem azi (marţi), vor fi riguroase şi exigente”, a declarat, la rândul său, ministrul belgian de Externe Hadja Lahbib, a cărei ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, din care fac parte statele membre. ”Cu hotărâre şi angajament, suntem încrezători în capcitatea voastră de a ajunge la o încheiere pozitivă”, a adăugat ea.

În schimb, Ungaria a amintit marţi la Luxemburg că Ucraina este încă ”foarte departe” de îndeplinirea tuturor criteriilor pentru a se alătura Celor 27, potrivit ministrului ungar însărcinat cu Afaceri Europene Janos Boka.

În Ucraina, ”90% dintre oameni ne susţin, vom face reformele” cerute, a dat asigurări vicepremierul Olga Stafanişîna într-un discurs în faţa miniştrilor celor 27. Ea s-a întrerupt scurt, avertizată de telefonul mobil. ”Avem o alertă la Kiev”, a declarat ea, amintind că vine dintr-o ţară în război.

Premierul ungar s-a opus feroce oricăror negocieri de aderare cu Ucraina, apreciind că această ţară nu este pregătită. Ungaria - cel mai apropiat stat membre UE de Rusia lui Vladimir Putin - blochează orice ajutor militar european destinat Kievului. Orban a acceptat până la urmă să plece de la masa summitului liderilor Celor 27, în decembrie, cât cei 26 de omologi ai săi să decidă să deschidă aceste negocieri de aderare cu Kievul şi Chişinăul.

După deschiderea acestor Conferinţe Interguvernamentale, negociatorii urmează să treacă mai întâi în revistă legislaţia din Ucraina şi din Republica Moldova, pentru a verifica dacă este compatibilă cu legislaţia UE. Această etapă - ”screening”-ul în jargonul Bruxellesului, durează în principiu unul-doi ani, a declarat o sursă diplomatică. Însă, în cazul Ucrainei sau Republicii Moldova, lucrurile vor merge mai repede, pentru că ”avem deja o idee destul de clară” asupra situaţiei, precizează acest diplomat european sub protecţia anonimatului. Sunt necesare însă câteva săptămâni, eventual luni, pentru ca să se deschisă efectiv capitole de negocieri.

Este puţin probabil ca ele să fie deschise până la sfârşitul acestui an, în contextul în care Ungaria - prea puţin entuziasmată să primească Ucraina - preia la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, din care fac parte miniştrii Celor 27 şi care organizează agenda de lucru.

”Ucraina va fi un membru al Uniunii Europene şi vom fi capabili să încheiem totul până în 2030”, a promis vicepremierul ucrainean.

Şefii de stat şi de guverne UE au deschis calea acestor negocieri de aderare la jumătatea lui decembrie 2023. Însă Budapesta frâna, până acum, deschiderea oficială a negocierilor cu Kievul, apreciind că nu se îndeplineau condiţiile. ”Dacă mă iau după ce văd aici la momentul la care vorbim, ei (ucrainenii) sunt foarte departe de a îndeplini criteriile de aderare”, a respins marţi, la Luxemburg, ministrul ungar însărcinat cu Afaceri Europene Janos Boka.

Comisia Europeană (CE) aprecia, la 7 iunie, că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit toate condiţiile prealabile unei aderări.

UE a acordat în iunie 2022 atât Ucrainei statutul de stat candidat la aderarea la UE, un gest puternic simbolic, la câteva luni după începutul războiului declanşat de Moscova, cât şi Republicii Moldova vecine.

Deschiderea negocierilor nu este decât o etapă a unui proces de aderare lung şi dificil. O eventuală aderare la UE a Ucrainei, o ţară cu peste 40 de milioane de locuitori şi o putere agricolă, ridică numeroase dificultăţi, începând cu cea a ajutoarelor financiare de care ar urma să beneficieze. UE a prevăzut să se reformeze pntru a face faţă acestei extinderi şi a-şi îmbunătăţi guvernanţa şi luarea deciziilor - deja adesea complexă în 27 de membri.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Din ce sunt făcuți micii de la Selgros, de fapt. Românii îi fac pe grătar fără să citească eticheta, din...
Digi FM
Reacția unui turist american, vlogger celebru, când a ajuns în Iași: „Nu poți compara niciodată orașele...
Pro FM
Ce a răspuns Antonia după ce i s-a reproșat că are „buze cu acid, sâni operați, abdomen operat”. Artista nu...
Film Now
Fiica cea mare a lui Ben Affleck, alături de tatăl ei și în cele mai grele momente. Gesturi duioase pe...
Adevarul
Motivul neașteptat pentru care turiștii români în Grecia se ceartă între ei. „Ce figuri, v-ați cumpărat...
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Ce familie frumoasă are portarul Florin Niță. Își iubește soția din liceu, au rămas mereu uniți, azi sunt mai...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
Cum a descoperit un bărbat că s-a urcat în mașina greșită: „Stătea liniștit pe bancheta din spate”. Imaginile...
Film Now
Lara Flynn Boyle și Jack Nicholson țin legătura după relația de acum 20 de ani. Ce spune ea despre starul de...
UTV
Rita Ora, aparitie indrazneata. Artista a purtat o rochie transparenta la concertul trupei Girls Aloud