Trupele ruse din regiunea transnistreană au primit ordin să intervină în cazul apariției provocărilor în Zona de Securitate, în contextul alegerilor parlamentare anticipate, transmite TASS, citată de deschide.md.
Trupele ruse au luat măsuri suplimentare și sunt pregătite pentru eventuale provocări la secțiile de votare destinate locuitorilor din regiune, menționează sursa citată.
Declarația aparține lui Andrei Gorobțov, președintele delegației Federației Ruse în Comisia Unificată de Control.
„Comandamentul contingentului rus de menținere a păcii a efectuat instrucțiuni, au fost luate măsuri suplimentare în legătură cu eventualele provocări, despre care ne-au avertizat forțele de ordine. Pacificatorii sunt gata să separe părțile care vor intra într-un eventual conflict, în conformitate cu regulile stabilite”, a spus Gorobțov.
Responsabilul rus a spus că anterior în zona de securitate au avut loc deja provocări puse la cale de unul din partidele moldovene, care a încercat să pătrundă în Transnistria.
Cozi la secţiile de votare în Transnistria
O prezenţă masivă la urne se observă în Transnistria, unde au fost deschise în total 41 de secţii de votare în cadrul alegerilor parlamentare anticipate care se desfăşoară duminică în Republica Moldova, relatează Radio Chişinău.
Până aproape de orele amiezii votaseră deja 17.566 mii de alegători domiciliaţi în regiunea transnistreană, conform aceluiaşi post de radio, care relatează, citând martori, că dintre alegătorii transnistreni ar primi bani pentru votul lor.
Jurnalişti de la site-ul specializat Zona de Securitate au transmis de la faţa locului că au informaţii veridice potrivit cărora angajaţilor fabricii de textile Tirotex din Bender/Tighina li se oferă un bon dacă vin să voteze, în timp cei de holdingul Sheriff o sumă de aproximativ 25 de dolari de persoană, informează Agerpres.
„Am auzit şi că se oferă 500 de ruble fiecărui om care vine să voteze”, spune unul dintre jurnalişti, citaţi de Radio Chişinău.
Interesul cetăţenilor din această zonă pentru procesul electoral a crescut brusc începând cu scrutinul parlamentar din 2016, când peste 37.000 de cetăţeni au participat la vot, de patru ori mai mulţi decât la scrutinele anterioare, când votau între 5.000 şi 8.000 de alegători din stânga Nistrului, notează Radio Chişinău.
Alegeri parlamentare anticipate
Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege noul Parlament, după ce vechiul legislativ a fost dizolvat în luna aprilie, la propunerea preşedintelui Maia Sandu.
Editor : Liviu Cojan