Doar 26% dintre moldoveni sprijină ideea că democraţia este preferabilă oricărui alt regim politic, iar 44% dintre respondenţii de peste Prut cred că un regim nondemocratic este preferabil în anumite circumstanţe, potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center, citat de News.ro.
Acest institut a descoperit că sprijinul pentru ideea de democraţie este departe de a fi omogen printre ţările central şi est-europene, cei mai puţin favorabili unui regim democratic se arată respondenţii din Republica Moldova şi Serbia.
În România, 52% dintre respondenţi cred că democraţia este preferabilă în comparaţie cu orice alt regim politic şi românii sunt mai puţin înclinaţi să creadă că un regim nondemocratic este preferabil în anumite circumstanţe, doar 28% susţin această idee.
De asemenea, aceste date despre democraţie sunt corelate cu încrederea pe care est-europenii o au în concetăţenii lor, iar 73% dintre moldoveni sunt rezervaţi să aibă încredere în alţi oameni, în vreme ce proporţia creşte la 76% pentru respondenţii din România.
Acest studiu conţine date adunate din 18 ţări central şi est-europene, unde credinţele religioase ocupă un loc important în societate. Printre ţările incluse în studiu se numără Armenia, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Georgia, Grecia, Ungaria, Republica Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia şi Ucraina.
Pentru România, datele au fost colectate prin interviuri asistate de calculator în perioada 1 iulie - 18 octombrie 2015. De asemenea, acest sondaj a avut un eşantion de 1.361 de români, iar marja de eroare este aproximată la +/- 4,5 puncte.
Pentru Republica Moldova, datele au fost colectate prin interviuri printate în perioada 4 iulie - 2 august 2015. De asemenea, acest sondaj a avut un eşantion de 1.841 de moldoveni, iar marja de eroare este aproximată la +/- 3,8 puncte.
Studiul complet poate fi consultat aici.