Prima etapă a proiectului de asistență financiară pentru grădinițele din Republica Moldova s-a încheiat, la doi ani de la lansarea programului, 832 de instituții preșcolare fiind renovate dintr-un grant în valoare de 20 de milioane de euro, oferit de guvernul de la București, transmite sâmbătă Unimedia.
„În cadrul acestui grant s-a reușit, pe lângă renovări, deschiderea a peste 200 de grupe noi de copii din țară, ceea ce înseamnă că sporim capacitatea instituțiilor preșcolare din țară cu circa 5.000 de locuri”, a declarat directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova, Mircea Esanu.
Instituțiile preșcolare au fost dotate cu echipament și mobilier, acoperișurile au fost reparate, pereții au fost izolați termic, iar terenurile de joacă și grupurile sanitare au fost amenajate, scrie Agerpres.
„Am beneficiat de bani de la Guvernul României pentru reparația grădiniței, în jur de 4 milioane de lei. S-a reparat capital acoperișul grădiniței, s-a făcut termoizolarea pereților și sistemul de încălzire și a fost făcută reparația în patru blocuri, avem teren de joacă”, spune primarul din localitatea Satul Nou, raionul Cimișlia, Natalia Chistol.
Cu banii avuți la dispoziție, circa 2 milioane de lei, primarul din Cricova, Valentin Guțan, a declarat că a reușit să repare o grădiniță din oraș.
„La noi în sat, grădinița nu a funcționat 20 de ani. Vă imaginați ce bucurie am avut atunci când copiii au deschis ușile și au văzut sălile frumoase, dotate, amenajate”, a spus la rândul său Iraida Jitari, primar din localitatea Sauca, din raionul Ocnița.
Și pentru că banii au fost gestionați corect, autoritățile de la București au decis să extindă proiectul, potrivit Unimedia.
„Acum încheiem o etapă, dar marcăm un nou început. Continuăm să investim în educație. Pentru anul 2016, s-a decis să se aloce o tranșă suplimentară de 3 milioane de euro astfel încât și mai multe instituții preșcolare să beneficieze de condiții la standarde europene”, a explicat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.
Unimedia notează că beneficiarii direcți ai programului sunt peste 200.000 de copii, părinți și personal didactic. Numărul copiilor care frecventează grădinițele renovate depășește cifra de 76.000.