Cetăţenii Republicii Moldova îşi aleg astăzi preşedintele, în cadrul celui de-al doilea tur, decisiv, al alegerilor prezidenţiale, în care se confruntă actualul şef al statului, filorusul Igor Dodon şi candidata opoziţiei pro-europene şi fost premier, Maia Sandu. Cele mai recente sondaje de opinie arată o luptă strânsă între cei doi candidaţi, cu diferenţe situate în marja de eroare.
Maia Sandu, candidata Partidului Acţiunii şi Solidaritate (PAS) a câștigat surprinzător primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Inițial, ea s-a clasat pe locul doi, după Igor Dodon, dar rezultatul s-a modificat în favoarea candidatei PAS, după ce Comisia Electorală Centrală a început să proceseze și rezultatele votului din diaspora, unde s-a stat la cozi și au votat în jur de 140.000 de persoane.
„Acum, şansele Maiei Sandu sunt mai consistente. Şansele sale sunt mai mari pentru că, în primul rând, a dispărut Plahotniuc, oligarhul fugar care l-a făcut pe Dodon preşedinte în 2016”, a declarat, pentru Digi24.ro, Armand Goşu, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Univesităţii Bucureşti şi analist politic specializat în spaţiul ex-sovietic.
În acest moment, ultimele două sondaje de opinie din Republica Moldova, realizate în perioada 3-7 noiembrie, dau rezultate diferite referitoare la câştigătorul turului 2, ambele însă la diferenţe mici şi situate în marja de eroare.
Astfel, într-un sondaj realizat de CBS Research, Maia Sandu va obţine 51,5% din voturi, în vreme ce Igor Dodon - 48,5%. Conform unui sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova, Igor Dodon va câştiga cu 50,5%, în vreme ce Sandu va obţine 49,5%.
Cum se văd de la Moscova alegerile din Moldova. Goşu: „Dodon e o păpuşă în vitrină de care Putin e acum mai dispus să scape”
Recent, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a apreciat drept inacceptabile anumite „încercări de a impune din afară decizii” poporului din Republica Moldova, înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale.
„Pe americani îi poţi bănui de orice, numai de imixtiune în Republica Moldova nu”, a spus Armand Goşu.
„A existat o singură convorbire telefonică”, a adăugat analistul care s-a referit la discuţiile pe care subsecretarul de stat pentru afaceri politice din SUA, David Hale, le-a avut înaintea primului tur al alegerilor atât cu Igor Dodon cât şi cu Maia Sandu şi în care a subliniat importanţa desfăşurării unui proces electoral liber şi corect.
„Este adjunctul adjunctului secretarului de stat, care i-a rugat să nu fure prea mult la alegeri. Dacă asta e marea imixtiune americană...”, a comentat Goşu.
În schimb declaraţiile liderilor de la Kremlin ar putea avea o altă motivaţie.
„Ieşirile neobişnuit de numeroase ale lui Putin şi Lavrov îmi sugerează altceva: faptul că ei pregătesc opinia publică din Rusia pentru situaţia în care Dodon pierde alegerile”, a spus Armand Goşu.
Cu alte cuvinte, conform analistului, retorica Moscovei este următoarea: dacă Dodon pierde alegerile, le va pierde nu pentru că aceasta ar fi fost opţiunea poporului moldovean, ci pentru că Dodon a fost victima unui complot al SUA şi Occidentului.
„În general, în cazul Rusiei, utilitatea lui Dodon în ultimii 4 ani pentru Kremlin a fost mai degrabă propagandistică”, a spus Goşu, care a adăugat că Dodon a fost invitat în ultimii ani la Kremlin, la festivităţile dedicate Zilei Victoriei doar pentru ca Putin să apară în poze lângă un lider din fostul spaţiu CSI.
„Dodon e o păpuşă în vitrină, de care Putin e acum mai degrabă dispus să scape. Şi atunci, trebuie să pregătească asta”
În ultima zi de campanie electorală din Republica Moldova, Igor Dodon a avut un discurs extrem de violent, în care le-a vorbit moldovenilor despre pericolul unui război civil şi despre posibila „catastrofă” a unei uniri cu România.
De asemenea, Dodon l-a invocat pe Ştefan cel Mare Mare pentru a-i convinge pe cetăţeni să-l voteze şi a spus că situaţia de acum e similară cu cea de pe vremea fostului domnitor, „numai că atunci era mai simplu, i-a tras în ţeapă pe toţi” şi că „noi pe parlamentari nu putem să îi tragem în ţeapă”.
„Igor Dodon are piese suficiente pe tabla politicii moldoveneşti pentru a spera la această poziţie. Nu exclud scenariul acesta dar haideţi să vedem, în primul rând, dacă va pierde alegerile”, a apreciat Armand Goşu.