Proteste la Chișinău față de schimbarea sistemului electoral votat de Parlament

Data publicării:
manifestatie chisianu - agora
Foto: agora.md

Circa 150 de persoane, conform datelor Poliției, au protestat duminică în fața Parlamentului de la Chișinău față de schimbarea sistemului electoral. Demonstranții au cerut retragerea proiectelor democraților și socialiștilor, care au votat vineri pentru introducerea sistemului uninominal și, respectiv, mixt, relatează Radio Europa Liberă.

manifestatie chisianu - agora
Foto: agora.md

 

Membri ai societății civile afirmă că proiectul de modificare a sistemului electoral de către Parlament „schimbă esența guvernării”. Unul dintre liderii protestului spontan, directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, spune că proiectele votate în prima lectură se contrazic, astfel încât ar rămâne validă a doua propunere, e vorba de proiectul socialiștilor de a introduce sistemul electoral mixt.

După părerea protestatarilor, vineri, Parlamentul a încălcat norme de procedură și nu a respectat legislația cu privire la transparență. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că votul final va avea loc după ce va fi consultată și Comisia de la Veneția, însă protestatarii au spus că nu au încredere în aceste promisiuni.

„Problema nu este în sistemul electoral. Problema este în deputații care ajung acolo. Noi avem experiența atât a vecinilor noștri, a Ucrainei și a României, unde au fost sisteme electorale similare, sisteme mixte, sisteme uninominale, și ajungeau doar baroni locali și milionari în funcții [publice]”, a declarat unul dintre protestatari.

Manifestanții au spus că acțiunile de protest, care au început vineri în timp ce deputații votau schimbarea sistemului electoral, vor continua și pe parcursul săptămânii viitoare. Printre protestatari s-a numărat și Maia Sandu, contracandidata lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale de anul trecut.

maia sandu protest - europa libera
Foto: Radio Europa Liberă

Pe de altă parte, presa de la Chișinău subliniază atitudinea duplicitară a democraților. Potrivit agora.md, 53 de organizații nonguvernamentale au semnat o declarație publică în care spun că susțin și apreciază consensul înregistrat vineri în Parlamentul de la Chișinău privind modificarea sistemului electoral prin includerea votului mixt. Asta după ce, în aceeași zi, cu doar câteva ore înaintea votului din Legislativ, aceleași ONG-uri au venit cu o altă declarație publică adresată mai multor oficiali europeni. În acea scrisoare, semnatarii informau europenii despre beneficiile inițiativei Partidului Democrat privind votul uninominal și faptul că „în timp ce această inițiativă de modificare a sistemului electoral are susținerea importantă a publicului, o serie de politicieni au demarat o anti-campanie agresivă”. De menționat că printre semnatari se numără și o asociație fondată de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

De altfel, după acțiunea de duminică din fața Parlamentului, la care au participat membri ai societății civile, dar și ai partidelor politice, Partidul Democrat a venit cu un comentariu în care spune că deși respectă opinia protestatarilor, partidele din opoziție nu sunt dispuse la compromis, ci au „doar ideea de protest”.

Deputații democrați și cei din partidul lui Iurie Leancă, fost premier proeuropean al Moldovei,  au adoptat vineri, cu 52 de voturi, un proiect pentru introducerea unui sistem electoral uninominal. La câteva ore după aceea, tot democrații au votat - de data aceasta alături de socialiști - un proiect de lege pentru introducerea unui sistem electorat mixt. S-au adunat 74 de voturi. Rezultă că 22 deputați au votat pentru ambele sisteme electorale. Peste alte câteva ore, deputații au votat pentru „comasarea celor două proiecte de lege, pe baza sistemului mixt”.

Unimedia.md îl citează pe deputatul USR Matei Adrian Dobrovie, care a comentat că ceea ce s-a întâmplat în Parlamentul de la Chișinău confirmă analizele politologilor care spun că între PDM (Vlad Plahotniuc) și PSRM (Igor Dodon) există un „fals conflict (geo)politic și mediatic”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Transnistrenii, cu Rusia în suflet, dar în acte cu Moldova: cum fug de marele urs și se
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...