Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova s-a sesizat vineri, după ce fostul președinte al țării și lider al Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a realizat un material video la sediul ambasadei moldovene în Rusia, în care a expus rezultatele vizitei sale la Moscova, relatează Radio Chişinău, Deschide.md şi Agora.md, preluate de Agerpres.
"MAEIE s-a autosesizat în legătură cu materialul video publicat pe reţelele sociale şi a solicitat explicaţii de rigoare misiunii diplomatice de la Moscova. Este binecunoscut faptul că serviciul diplomatic este în afara polemicilor politice. Lucrăm în serviciul cetăţenilor Republicii Moldova", a comunicat purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă.
Declaraţia acestiua a venit după un comentariu al directorului executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme din Chişinău, Iulian Groza, fost viceministru de externe.
"Probabil Ambasada Republicii Moldova în Federaţia Rusia are un contract (...) cu Partidul Socialiştilor din Republica Moldova sau cu Dodon Igor. Chiar dacă ar exista, întrebarea mea indiferent de situaţie este: de când misiunile diplomatice ale Republicii Moldova sunt folosite pe post de loc pentru activităţi de informare politică (să nu zic de propagandă politică de partid)? Din păcate este un nou act de sfidare a autorităţii statului şi de politizare a instituţiilor sale", a scris Iulian Groza într-o postare pe Facebook.
"Va fi cel puţin straniu dacă Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova nu va întreprinde acţiunile ce se impun pentru a sancţiona acţiunile responsabililor de la ambasadă în atragerea unei instituţii diplomatice în activităţi politice", a mai afirmat fostul diplomat moldovean.
Igor Dodon vrea să împartă banii Băncii Naționale
"MAEIE informează că nu a recepţionat o solicitare privind realizarea unui vlog de la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă din partea lui Igor Dodon", notează Biroul de presă al MAEIE într-un răspuns pentru Agora.md.
Fostul preşedinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a lăudat vineri cu "rezultatele" obţinute în cadrul vizitei sale din ultimele zile la Moscova şi a evocat şi alte subiecte.
Deşi nu deţine nicio funcţie publică, el ar fi negociat la Moscova în numele Republicii Moldova procurarea a 500.000 de doze de vaccin Sputnik V şi a declarat că guvernul de la Chişinău ar trebui să retragă un miliard de dolari din rezerva Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) sub formă de "împrumut" pe fondul pandemiei.
"Un guvern în această situaţie excepţională poate să vină cu suport pentru agenţii economici şi populaţie. De ce să nu fie luată o decizie a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale... să se ia de la Banca Naţională a Moldovei un împrumut de 10, 15, 20 de miliarde de lei... Pentru asta e BNM, să ajute oamenii", a declarat el în video-ul de la Ambasada Republicii Moldova la Moscova.
Nu este prima oară când Dodon vizează rezervele BNM, notează Deschide.md, amintind că, în luna decembrie 2019, Igor Dodon declarase că i-a propus guvernatorului BNM ca din rezervele Băncii Naţionale să fie retrasă o sumă în valoare de cel puţin un miliard de dolari pentru investiţii.
Atunci guvernatorul Băncii Naţionale Octavian Armaşu spunea că "Banca Naţională nu poate acorda asistenţă financiară statului pentru că este ilegal".
Influența lui Igor Dodon
Comportamentul liderului PSRM, Igor Dodon, după ce a pierdut fotoliul de preşedinte aminteşte de situaţia de până în anul 2019, când instituţiile statului erau gestionate din umbră de fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, consideră analişti politici intervievaţi vineri de Radio Chişinău.
Potrivit acestora,"recomandările" făcute de Dodon sunt executate "întocmai" de guvern şi alte instituţii. În plus, spun ei, liderul prorus poartă discuţii în Rusia în numele statului moldovean.
Chiar dacă nu mai deţine nicio funcţie oficială în stat, Igor Dodon continuă să controleze guvernul, dar şi alte autorităţi ale statului, consideră experţii citaţi de Radio Chişinău.
Fiind liderul celui mai numeros partid parlamentar, Igor Dodon rămâne o persoană politică influentă, dar situaţia aminteşte de perioada de până la 2019, când instituţiile statului erau controlate de fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, a comentat pentru Radio Chişinău analistul politic Victor Ciobanu.
Igor Dodon continuă să controleze guvernul şi are o influenţă politică mare, iar acest lucru se întâmplă inclusiv pentru că preşedintele Maia Sandu nu a reuşit să împiedice acest lucru, consideră analistul politic Anatol Ţăranu.
Igor Dodon a fost acuzat în repetate rânduri că a încălcat prerogativele prevăzute de Constituţie şi a controlat de facto instituţiile statului în ultimul an de mandat, după debarcarea PD de la guvernare şi demiterea guvernului Maiei Sandu în noiembrie 2019. Acesta se pronunţa atunci pentru instituirea în Republica Moldova a unui regim prezidenţial de guvernare pentru acordarea de împuterniciri sporite şefului statului, iniţiativă despre care nu mai vorbeşte după ce a pierdut alegerile în faţa Maiei Sandu, comentează postul de radio citat.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Editor : B.P.