Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat într-un interviu pentru postul de radio Europa Liberă că până la sfârșitul lunii februarie va prezenta o inițiativă de modificare a Constituției pentru ca președintele să aibă dreptul de a dizolva Parlamentul, cu excepția circumstanțelor prevăzute de actuala Constituție, relatează miercuri portalul Moldova.org.
Dodon a precizat că echipa sa are patru-cinci variante consemnate de practica internațională și prezente în unele țări cu statut semiprezidențial.
Modificarea Constituției poate fi inițiată fie de cel puțin 34 de parlamentari, fie de guvern sau de cetățeni, prin strângerea de semnături.
În acest context, șeful statului moldovean a precizat că nu exclude ideea organizării unui referendum național pentru acordarea unor atribuții suplimentare președintelui țării. "Eu nu exclud să putem ajunge la ideea unui referendum național pentru modificarea Constituției privind atribuții suplimentare pentru președintele țării. Dar vom vedea. La sfârșitul lunii februarie-începutul lunii martie eu voi iniția această modificare, așa cum am promis. Scopul este să obținem alegeri parlamentare anticipate", a menționat Igor Dodon, citat de Agerpres.
În același interviu, președintele moldovean s-a declarat convins că până la urmă se va ajunge la negocieri trilaterale Bruxelles — Moscova — Chișinău pe care el le-a propus pentru a rezolva "contradicțiile" între Acordul de liber schimb semnat de Republica Moldova cu Rusia și cel semnat cu Uniunea Europeană, în cadrul Acordului de asociere.
Igor Dodon a adăugat că în cursul discuțiilor pe care le-a avut recent la Bruxelles a atras atenția că președintele "nu poate iniția anularea acordului, dar parlamentul sau poporul ar putea să o inițieze, iar președintele o să-i susțină". Igor Dodon a declarat și că "până la următoarele alegeri generale (anticipate sau nu) vectorul politic nu va fi, cel mai probabil, subiectul unui referendum".