Amnistie controversată în Moldova

Data actualizării: Data publicării:
moldova amnistie

Parlamentul de la Chişinău a aprobat o controversată lege a amnistiei fiscale care va impozita cu 2% averile ascunse, scoase la suprafaţă de bunăvoie. Opozanţii legii spun că inclusiv miliardul de dolari furat din trei bănci moldoveneşti ar putea fi adus astfel în circuitul legal al banilor. Ba chiar amnistia ar putea permite repatrierea miliardului în Moldova înainte ca banii să fie blocaţi de autorităţile străine care investighează furtul. Însă politicienii din Moldova care au votat legea spun că amnistia nu este şi penală, prin urmare, fraudele ar urma să fie pedepsite în continuare.

Averile ascunse ale moldovenilor vor putea fi scoase la lumină până pe 15 aprilie 2017 potrivit unei legi a amnistiei care, deşi nu a avut toate avizele şi a fost aspru criticată de societatea civilă, a fost votată încă de la prima lectură de parlamentul de la Chişinău. Averile declarate vor fi impozitate cu doar 2% şi nu vor putea fi verificate de Autortiatea Naţională de Integritate.

Mai mulţi economişti, citaţi de Deutsche Welle, consideră că legea va permite practic aducerea în legalitate a miliardului de dolari dispărut din trei bănci moldoveneşti în 2014. Această devalizare a lovit puternic economia Moldovei, a provocat proteste masive şi a complicat negocierile cu FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană. Iar în cele din urmă, autorităţile de la Chişinău au decis să salveze sistemul bancar prin transformarea în datorie publică a miliardului furat.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a declarat că cei care au devalizat băncile vor putea fi traşi la răspundere în continuare şi asta deoarece legea amnistiei fiscale nu iartă fraudele bancare şi faptele de spălare de bani.

Însă opozanţii controversatei legi spun că sunt şanse mici ca vinovaţii devalizării băncilor să fie traşi la răspundere având în vedere performanţele scăzute ale justiţiei de pe peste Prut. În aceste condiţii, amnistia ar fi o formă de punere la adăpost a banilor furaţi din cele trei bănci. Potrivit informaţiilor disponibile până acum, miliardul a fost scos din Moldova prin mai multe conturi offshore, iar frauda este anchetată şi de autorităţile străine, inclusiv de FBI. Cu cât ancheta lor va ajunge mai departe, cu atât creşte probabilitatea ca banii dispăruţi din Moldova să fie blocaţi peste hotare. Prin urmare, opozanţii amnistiei votate de parlamentul de la Chişinău consideră că legea ar putea permite repatrierea acestor bani în Moldova, în afara jurisdicţiei anchetatorilor străini. Dacă acest scenariu s-ar adeveri, procurorii moldoveni ar deveni principalii responsabili pentru identificarea celor care au fraudat băncile cu un miliard de dolari.

Sursa: Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri