Statele Unite neagă că ar fi lansat atacurile aeriene din apropierea stadionului Taji din Baghdad, atacuri care au dus la moartea a mai multe persoane, a declarat purtătorul de cuvânt a operaţiunii conduse de american în Irak şi Siria, Colonelul Myles Caggins, relatează The Guardian.
Atacul, despre care miliţiile şiite din Irak şi televiziunea de stat din Irak spun că a fost lansat de armata americană, ar fi ucis cel puţin şase persoane. Reprezentanţii armatei americane din zonă au negat că ar fi lansat acest atac.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Organizația Forțele Populare de Mobilizare, ce reunește mai multe grupări paramilitare șiite cu legături cu Iranul, a retractat sâmbătă informațiile potrivit cărora un convoi medical ar fi fost ținta unui nou raid aerian american în Irak, relatează site-ul agenției de știri Reuters, citat de MEDIAFAX.
Anterior, milițiile irakiene au anunțat că șase persoane au fost ucise în urma unor raiduri aeriene care au lovit un convoi medical în apropiere de Camp Taji, zonă aflată la câțiva kilometri de Bagdad.
„Surse inițiale confirmă faptul că atacul a vizat un convoi de medici aparţinând Forțelor de Mobilizare Populare din apropierea stadionului Taji din Bagdad”, se arată într-un comunicat al organizației proiraniene.
De asemenea, coaliția coordonată de SUA a negat că ar fi efectuat recent raiduri aeriene în zona Camp Taji.
Evenimentul vine pe fondul asasinării de către armata americană a generalului iranian Qasem Soleimani, principalul comandant al miliţiilor iraniene Quds şi în condiţiile în care Iranul a anunţat că îi va răzbuna moartea acestuia.
Secretarul de stat american Mike Pompeo susţine că generalul Soleimani pregătea în regiune o „acţiune de anvergură” care ameninţa „viaţa a sute sau mii de americani”. El a spus că, prin ceea ce a făcut America, au fost salvate vieţi din Europa şi că unii aliaţi europeni par să nu înţeleagă acest lucru.
Preşedintele american, Donald Trump, a dat asigurări vineri că nu doreşte o „schimbare de regim” la Teheran după eliminarea generalului iranian Qasem Soleimani pe care l-a descris drept „teroristul numărul unu” al planetei. Donald Trump a repetat că a acţionat pentru a opri un război, nu pentru a începe altul și a spus că generalul iranian pregătea atacuri „iminente” contra diplomaţilor şi militarilor americani.