Mircea Geoană: NATO va sta alături de Ucraina atât cât este nevoie. Aparţine familiei euroatlantice

Data publicării:
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO. Foto: Profimedia Images

Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic va sta alături de Ucraina „atât cât este nevoie” şi va susţine această ţară „pe lungul drum al integrării euroatlantice”, a spus joi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Conferinţa privind securitatea regiunii Mării Negre care are loc la Bucureşti, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.

„Văzând aliaţii noştri finlandezi, aliaţii suedezi alăturându-ni-se, ştiu că aparţineţi Occidentului, aparţineţi democraţiilor, aparţineţi familiei euroatlantice şi suntem alături de voi pe tot acest parcurs”, le-a transmis Geoană ucrainenilor, potrivit Agerpres.

El a evidenţiat importanţa strategică a Mării Negre, marcată la Summitul NATO de la Madrid, anul trecut.

„Nu este doar o hârtie, este convingerea noastră transformată în acţiune”, a spus Mircea Geoană.

Oficialul NATO a amintit că din 2014, de la anexarea ilegală a Crimeii, alianţa a crescut prezenţa în regiune şi şi-a consolidat parteneriatul cu Ucraina.

„Regiunea Mării Negre este în centrul discuţiilor din prezent şi ca român ştiu şi simt că aceasta este o regiune de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO. El a adăugat că acest spaţiu „a fost în centrul acumulării de agresiuni din partea Rusiei timp de peste un deceniu, iar anexarea ilegală a Crimeii în 2014 şi de părţi din Donbas au fost începutul”.

Potrivit lui Geoană, „comportamentul iresponsabil şi ostil al Rusiei în regiunea extinsă a Mării Negre afectează profund securitatea întregii alianţe”.

La rândul său, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat importanţa regiunii Mării Negre.

„Prioritatea României (...) este să transforme regiunea Mării Negre dintr-o zonă de conflict şi război într-o zonă de pace, stabilitate şi prosperitate”, a spus Aurescu.

El a adăugat că regiunea Mării Negre trebuie să devină o zonă de importanţă strategică, este nevoie de descurajare şi apărare eficiente, de implementarea deplină a deciziilor luate la summitul NATO de anul trecut de la Madrid, de prevenirea altor conflicte, cooperare UE - NATO şi de alte componente de securitate, precum deminarea, protejarea infrastructurii energetice sau o privire de ansamblu asupra întregii zone.

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a declarat că riscul ca în zona Mării Negre să existe un potenţial de escaladare serioasă a manevrelor agresive ale Rusiei rămâne ridicat.

„Moscova foloseşte Marea Neagră ca pe o platformă pentru a afecta libertatea, navigaţia liberă”, a susţinut Tîlvăr, subliniind că intenţia este de a crea conflicte, zone gri şi condiţii favorabile pentru ameninţări transnaţionale ale securităţii.

El a completat că, după anexarea Crimeii, atacurile continue asupra Ucrainei reprezintă un semnal neacceptabil din partea Federaţiei Ruse privind utilizarea forţei în a obţine obiective politice de securitate la nivel regional.

La Marea Neagră, Moscova doreşte să obţină dominaţia şi să descurajeze libertatea de mişcare a NATO, a mai spus oficialul român.

Angel Tîlvăr a menţionat că este nevoie de o strategie euroatlantică pentru ca Marea Neagă să fie o zonă stabilă şi sigură.

„Războiul din Ucraina a demonstrat că Marea Neagră este o frontieră critică pentru arhitectura europeană”, a spus ministrul român al Apărării, menţionând că pentru ţara noastră şi întreaga comunitate internaţională „frontierele Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei sunt recunoscute la nivel internaţional”. România va continua să susţină integritatea teritorială a acestor ţări, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mesajul lui Călin Georgescu pentru toți românii, după ce a câștigat alegerile parțiale: ”De aici a început...
Digi FM
Ce avere are Călin Georgescu. Cât a câștigat lunar din jobul lui de profesor în Pitești
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Hugh Grant, fericit alături de soția sa cu 23 de ani mai tânără. Anna, în rochie mini, a fost în prim-plan pe...
Adevarul
Ce spunea Călin Georgescu pentru organul de propagandă al lui Putin: „Șansa României este înțelepciunea...
Newsweek
Delir în Programul de Guvernare Călin Georgescu: UE și NATO ne vor răul. Avem nevoie de gaz rusesc
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Cum reacționează un câine atunci când e certat de stăpân pentru năzbâtia făcută. Imaginile sunt virale
Film Now
Ce fel de relație există astăzi între Arnold Schwarzenegger și fosta sa amantă, Mildred Baena. Cei doi au...
UTV
Stefan Banica, mesaj emotionant pentru Lavinia Pîrva de ziua ei: „Eu sunt doar jumatatea ei”