Mii de oameni au protestat la Istanbul. Cine sunt și ce îi nemulțumește

Data publicării:
Proteste ale uigurilor în Turcia față de persecuțiile regimului chinez
Proteste ale uigurilor în Turcia față de persecuțiile regimului chinez Foto: captură YouTube

Mii de oameni au protestat la Istanbul față de represiunea la care regimului comunist chinez îi supune pe uiguri, o minoritate musulmană din vestul Chinei. Demonstranții au spus că au fost inspirați de internaționalul german Mesut Ozil, care a atras atenția pe Twitter asupra dramei prin care trec uigurii și care i-a criticat pe musulmanii din toată lumea că rămân tăcuți.

Protestatarii au venit cu steaguri albastre cu semilună, steagul folosit de separatiștii din Xinjiang, provincia chineză unde locuiește minoritatea persecutată. De asemenea, au folosit și numele de Turkestanul de Est, folosit de uiguri în loc de denumirea oficială chineză. Alţi demonstranți aveau pancarte pe care scria: „Închideţi lagărele de concentrare!”. O parte dintre protestatari au dat foc unui drapel al Chinei.

protest uiguri turcia - captura youtube
Foto: captură YouTube

ONU estimează că între 1 milion și 2 milioane de oameni sunt ținuți în detenție în condiții brutale și supuși unui veritabil proces de reeducare, dar China susține că uigurii primesc cursuri vocaționale, ca parte a unei campanii împotriva extremismului islamic.

Puţin lideri musulmani, cu excepţia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, au criticat modul în care autorităţile chineze tratează populaţia uigură. Reacţia Ankarei este motivată de legăturile lingvistice şi culturale pe care Turcia le are cu uigurii, scrie Agerpres.

protest uiguri 3
Momentul „luminițelor” la protestul uigurilor din Turcia Foto: captură YouTube

Joi, la un summit desfăşurat la Kuala Lumpur, o întrebare din public privind modul în care sunt trataţi uigurii a fost ignorată de tribuna la care se aflau preşedinţii Turciei şi Iranului, precum şi premierul Malaeziei.

Ce a spus Mesut Ozil

Fotbalistul german de origine turcă Mesut Ozil, numărul 10 al echipei Arsenal, a condamnat săptămâna trecută pe reţelele de socializare politica de securitate maximă angajată de China faţă de uiguri.

„Cărţi ale Coranului arse, moschei distruse, şcoli islamice interzise, intelectuali religioşi ucişi unul după altul... Fraţi trimişi în lagăre de concentrare”, s-a indignat mijlocaşul ''tunarilor'' pe Twitter şi Instagram, într-un mesaj scris în limba turcă.

Arsenal a încercat să se distanţeze de comentariile jucătorului său, precizând că respectă dintotdeauna principiul neimplicării în politică. Ozil a primit însă sprijinul fostului manager al clubului de fotbal britanic, Arsene Wenger, care a apărat dreptul jucătorului de a-şi exprima opinia. 

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri