Microsoft spune că Rusia difuzează videoclipuri false cu Kamala Harris

Data publicării:
kamala harris
Foto: Shutterstock

Gigantul american IT Microsoft a declarat marţi că agenţi din Rusia au vizat campania candidatei democrate la preşedinţia SUA, Kamala Harris.

„În ultimele două luni, Microsoft a observat o schimbare notabilă în tacticile operaţiunilor de influenţă ruseşti, care reflectă schimbarea mediului politic din SUA”, a declarat Clint Watts, general manager al Microsoft Threat Analysis Center, într-o postare pe blogul companiei, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Microsoft a descoperit că Rusia s-a orientat spre campania Kamalei Harris, cu actori care „difuzează videoclipuri fabricate menite să semene discordie şi să răspândească dezinformare” despre ea.

Accentul pus pe campania candidatei democrate reflectă o „mişcare strategică a actorilor ruşi care vizează să exploateze orice vulnerabilitate percepută la noii candidaţi”, a mai spus Watts.

Harris l-a înlocuit pe preşedintele american Joe Biden în cursa democrată pentru Casa Albă după ce acesta din urmă, în vârstă de 81 de ani, s-a retras din cursa prezidenţială în iulie în urma unei performanţe dezastruoase în timpul unei dezbateri împotriva candidatului republican Donald Trump.

„Iniţial, operaţiunile de influenţă ruseşti s-au luptat să-şi dezvolte eforturile după retragerea preşedintelui Biden din cursa prezidenţială”, a spus Watts.

Microsoft: Dezinformări privind-o pe Kamala harris

Cu toate acestea, la sfârşitul lunii august şi în septembrie, Microsoft a observat două grupuri ruseşti, cunoscute sub numele de Storm-1516 şi Storm-167, folosind videoclipuri concepute pentru discreditarea Kamalei Harris şi pentru a provoca controverse în jurul campaniei ei.

Un videoclip arăta un atac al unor presupuşi susţinători ai lui Harris asupra unui presupus participant la mitingul lui Trump, în timp ce altul folosea un actor care inventa afirmaţii false despre implicarea lui Harris într-un accident urmat de părăsirea locului faptei.

Un alt videoclip prezenta un panou fals care promova afirmaţii false despre politicile candidatei democrate.

Microsoft a afirmat totodată că un actor de influenţă legat de China a creat videoclipuri care criticau administraţia Biden şi campania lui Harris.

„În mod colectiv, aceste trei state - Iran, China şi Rusia - demonstrează complexitatea interferenţei străine cu care se confruntă Statele Unite şi necesitatea ca publicul să rămână vigilent împotriva acestor ameninţări în evoluţie”, a mai precizat Microsoft.

Citește și: Dezinformarea rusă a luat JO 2024 în vizor. Cum vrea propaganda lui Putin să stârnească haos la Olimpiada de la Paris

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul bizar surprins într-o imagine care derutează oamenii și...
Digi FM
Petra, tânăra nevăzătoare care știe 6 limbi străine, s-a căsătorit în Grecia: „Nu-mi vine să cred că sunt...
Pro FM
Ce avere are Inna, la doar 37 de ani. Arista deține o proprietate care costă peste un milion de dolari
Film Now
Filmul selectat să reprezinte Franţa la Oscaruri în 2025. Zoe Saldana și Selena Gomez, în distribuție
Adevarul
Cu ce se ocupă Octavian Bellu, la 8 ani după ce a renunțat la lotul național de gimnastică. În ce țară s-a...
Newsweek
De ce a fugit Luminița Dobrescu, prima laureată Cerbul de Aur, din țară. ”Oferta de la Securitate.”
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Digi World
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de...
Digi Animal World
Momentul adorabil când un pui de urs polar își îmbrățișează mama. Imaginile au făcut înconjurul lumii
Film Now
Talluah, fiica cea mică a lui Bruce Willis, despre starea de sănătate a tatălui ei: „Sunt zile dureroase!”
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei